Samsung: előrelépés a valódi QLED technológia terén

A Samsung kutatás-fejlesztői bejelentése szerint iparág-vezető fényhatásfokot és stabilitást sikerült elérni a kék kvantumpont fénykibocsátó diódáknál (QLED) egy lépéssel közelebb kerülve a valódi QLED képernyőhöz.


A Samsung kutatás-fejlesztői töretlenül dolgoznak a displaytechnológián, ami kvantumpont fénykibocsátó diódákon alapul. Nem egészen egy éve adtak számot egy új módszerről, mely a mérgező kadmiumot nem tartalmazó – korábban QD-LED, mostanság QLED rövidítéssel illetett – kvantumpont fénykibocsátó diódák fényhatásfokát és élettartamát fokozza.

Figyelem, az utóbbi QLED technológiának és a jelenleg QLED TV márkanéven futó készülékeknek semmi közük nincs egymáshoz! Az utóbbiak LCD TV-k, amelyek a LED háttérvilágítás és az LCD panel között egy kvantumpontokból álló filmet alkalmazva javítják a készülék színreprodukcióját és képfényességét, míg a majdani valódi QLED TV-k a jelenlegi OLED és mikro LED TV-hez hasonlóan a QLED-ek alkotta képpontok saját fényt bocsátanak ki. Az új képernyő-technológia potenciálisan telítettebb színeket és szélesebb színtartományt ígér.

A Samsung legfrissebb közleménye a Samsung Advanced Technology Institute (SAIT), a cég kutatás-fejlesztési központja újabb haladásról számol be. A vörös, zöld és kék elsődleges színt előállító QLED-ek közül az utóbbit a legnehezebb megvalósítani, mert a kék fényt generáló kvantumpontok külső fénynek kitéve gyorsan oxidálódnak rövid élettartamot és alacsony fényhatásfokot eredményezve. Ezért aztán idáig nem is tudott az iparág megfelelő technológiát kifejleszteni a kék QLED-hez.

„De most a SAIT sikeresen kifejlesztette a kék QLED technológiát, és olyan iparági vezető eredményeket ért el, mint a 20,2%-ra javított fényhatásfok, a 88.900 nit (cd/m2) maximális fényességet és a 16.000 óra QLED élettartamot (100 nit fénysűrűséghez tartozó fél fényességnél mérve).” – áll a közleményben, mely taglalja a kék-fényt emittáló kvantumpontok kettős emissziós réteget és a felszínén rövidebb ligandumot (kötött atomcsoportot) alkalmazó kadmium-mentes QLED felépítését.

A valódi QLED képernyő megvalósítása még eltart egy ideig. A közeljövőben a legérdekesebb kérdés az, hogy mi lesz a QD-OLED technológiájú panelekkel, amelyeket a Samsung Display jövőre várhatóan elkezd gyártani? A Sony és a Panasonic gyárt majd belőlük QD-OLED TV-ket és nem a Samsung Electronics, mely legújabban mikro LED TV-ivel kampányol?

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .