HEVC költségeinek csökkenése segítheti a 4K tartalmak terjedését

1. Oldal

A 4K tartalmak terjesztéséhez szükséges korszerű HEVC tömörítési formátum magas licencköltségei miatt az év elején számos iparági szereplő vette fontolóra annak alkalmazását, de az új üzleti feltételekkel már lényegesen olcsóbb lesz a HEVC használata.
A TV gyártók Ultra HD készülékeikbe már kezdik beépíteni a HEVC dekódolást, és az online streaming szolgáltatók, mint a Netflix 4K és az Amazon 4K is ezt használják Ultra HD tartalmaik bitfolyamainak továbbításához. Az Ultra HD Blu-Ray lemezek is ezt az új tömörítési formátumot használják.

HEVC TV.jpg
A fél éve alakult új csoport, a HEVC Advance elképesztően magas díjakat készült kérni a tömörítéssel kapcsolatos szabadalmak használatáért. Az MPEG LA elnevezésű licencszövetség pedig már díjat számol fel a HEVC használatáért. Ennek eredményeként a korábbi MPEG4/AVC-nél jóval magasabb jogdíjat kellett fizetni, de ami rosszabb, nem volt jogdíjfizetési plafon.

Ez riasztó volt az iparág számára és eléggé visszafogta a HEVC formátum és így 4K tartalmak terjedését is. Sőt fontos iparági szereplők szövetséget alakítottak nyílt médiaformátumok létrehozására.

A HEVC Advance csoport mára megváltoztatta hozzáállását. Sokkal alacsonyabb szintre csökkentette a HEVC jogdíját, és ami fontosabb van felső korlátja a fizetendő összegnek és vannak, akiknek nem is kell fizetniük.

Az új feltételek szerint nem kell jogdíjat fizetni azoknak az online szolgáltatóknak, amelyeket a nézők ingyen nézhetnek. A nagy szórakoztatóelektronikai gyártók maximum 40 millió dollárt (kb. 11,6 milliárd Ft), a prémium online streaming szolgáltatások legfeljebb 5 millió dollárt (kb. 1,45 milliárd Ft) fizetnek évente. Azok a cégek is jelentős induló kedvezményt kapnak, amelyek még nem regisztráltak. Az új licenc-megállapodás lehetővé teszi a szórakoztatóipar szereplőknek, hogy anélkül jelenjenek meg HEVC kódolt 4K tartalmakkal, hogy a költségek miatt kéne aggódniuk.

A Google alternatív tömörítésként a YouTube-on a VP9 formátumot használja, ami azonban nem támogatja a nagy dinamikatartományú (HDR) képmegjelenítést. A nagy TV gyártók a HEVC mellett a VP9 dekódolását is implementálják Ultra HD készülékeikbe.

Nem mellékes, hogy a HEVC nemcsak a 4K Ultra HD, de a 1080p Full HD tartalmak terjesztéséhez szükséges adatmennyiséget is csökkenti, így alkalmazásának elterjedése ebből s szempontból is fontos.

Kapcsolódó linkek:

Szövetség alakul nyílt médiaformátumok fejlesztésére
A Google a VP10-el csökkentené felére a 4K videók méretét
YouTube: már most VP9 tömörítésűek a 4K videók
ITU jóváhagyás a H.265 HEVC videó tömörítési szabványnak
MPEG: jön a hatékonyabb video-tömörítő H.265 szabvány

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .