Ultra HD Blu-ray: jönnek az első filmek és nem lesz régiókód (Frissítve)

1. Oldal

A megújuló Ultra HD Blu-ray optikai lemezformátum első filmjei és lejátszói is lassan megjelennek, és ezek végre mentesek lesznek a sokat szidott, a földrajzi korlátozást szolgáló régiókódoktól.
Frissítés:

Egy amerikai magazin hirdetése szerint a 20th Century Fox első hullámban megjelenő tíz Ultra HD Blu-Ray filmje között a cikk végén ismertetettek mellet ott lesz Az Útvesztő: Tűzpróba (Maze Runner: The Scorch Trials), Hitman – A 47-es ügynök (Hitman: Agent 47) és a Mentőexpedíció (The Martian) is.

Ultra HD Blu-ray_Fox.jpg
A Fox és a Sony Pictures Home Entertainment elsőként bejelentett Ultra HD Blu-ray filmjei lehet, hogy csak február vége felé jelennek meg együtt az azok lejátszásához való készülékekkel. Európában mindez akár márciusig is elhúzódhat.

2015. október 24.:

A High-Def Digest egy cikkben foglalja össze mindazt, amit az Ultra HD Blu-Ray lemezformátumról tudni kell. A Blu-ray Disc Association (BDA) igazgatótanácsának tagjai, Benn Carr a DTS-től és Ron Martin a Panasonic Hollywood Lab-tól egy online kerekasztal beszélgetésen adott választ a felmerülő kérdésekre.

Ultra HD-Blu-ray.jpg
Azon kívül, ami már eddig is tudható volt az Ultra HD Blu-Ray lemezformátumról, illetve annak Digital Bridge merevlemezre másolási lehetőségéről, a cikkből az is kiderül, hogy végre elfelejthetjük a DVD és Blu-ray lemezeken alkalmazott régiókódokat. Vagyis az Ultra HD Blu-ray filmek bármely országban vásárolt készüléken lejátszhatóak lesznek.

A régiókód először a DVD-Video lemezeken jelent meg és a hat zónára osztott világban az egyes országok filmértékesítési csatornáinak védelmét szolgálta. A 90-es években az új mozifilmek gyakran sokkal korábban kerültek bemutatásra és jelentek meg lemezen az USA-ban, mint a világ többi részén. A régiókóddal azt igyekeztek megnehezíteni, hogy valaki olyan filmet vegyen az USA-ból, amit például az európai mozik még be sem mutattak.

Mivel a mozifilmek az utóbbi időben már világszerte szinte ugyanakkor kerülnek a moziba, illetve kerülnek be rövididőn belül a házi szórakoztatótartalmakat terjesztő értékesítési csatornák kínálatába, így a Blu-ray Disc „A, B, C” régiókódjait sok stúdió az utóbbi időben már nem is használja. Sok az USA-ban megjelenő Blu-ray Disc az USA-ra érvényes „A” és az európai „B” régiókódot is tartalmazza.

Az Ultra HD Blu-ray lemezek túlnyomó többségét internetre nem csatlakozó lejátszóval is le lehet játszani, de lehetséges, hogy ezt a tartalom előállítója előírja, például egy a film megjelenése előtt kiadott előzetes lemez aktiválásához.

Egyelőre csak a 20th Century Fox jelentett be hivatalosan Ultra HD Blu-ray lemezen várhatóan januárban megjelenő filmeket: Kingsman: A titkos szolgálat (Kingsman: The Secret Service), Exodus: Istenek és királyok (Exodus: Gods and Kings), A Fantasztikus Négyes (The Fantastic Four), X-Men: Az eljövendő múlt napjai (X-Men: Days of Future Past), Pi élete (Life of Pi), Az útvesztő (The Maze Runner), Vadon (Wild). A BDA bízik benne, hogy a januári CES 2016 kiállításra további bejelentések is lesznek.

Kapcsolódó linkek:

Ultra HD Blu-ray: a Sony is bejelentette az első filmeket
A Panasonic kínál elsőként Ultra HD Blu-ray lejátszót
Samsung UBD-K8500: az első Ultra HD Blu-ray lejátszó
Ultra HD Blu-ray: a Digital Bridge-el merevlemezen is lehet a film
Ultra HD Blu-ray: kezdődik az engedélyezés
Az Ultra HD BD lejátszók nem lesznek sokkal drágábbak
Ultra HD Blu-ray: kész a szabvány és itt az új logó
Mi újat tudunk az Ultra HD Blu-Ray lemezformátumról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .