IFA 2018: a várható 8K TV bejelentésekről

Az első megvásárolható Samsung 8K TV várhatóan ott lesz a berlini IFA-n, de híresztelések szerint a Sony is ugyanerre készül, a 8K OLED TV-re még várni kell.


Elvileg kapható már a Sharp LV-70X500E 8K képernyő Európában, de az első 8K TV-k, amelyek ilyen felbontású tartalmak vételére illetve fogadására alkalmasak például egy HDMI kábelen keresztül, még váratnak magukra.

A 8K tartalmak nézőkhöz való eljuttatásához szükséges hatékonyabb videotömörítés mellett a TV gyártók az új HDMI 2.1 szabványnak megfelelő készülékekbe építhető chipekre várnak, amelyek a sokkal nagyobb adatátviteli sebesség révén akár 8 K felbontású és másodpercenként 120 képkockás veszteségmentes tömörítésű videó továbbítására is alkalmasak. E nélkül ugyanis készülékeik nem lehetnének alkalmasak a későbbiekben külső 8K műsorforrás készülékek csatlakoztatására.

Miután a Samsung januárjában már bejelentette forgalomba kerülő első Q9S 8K QLED TV-it, a Forbes beszámolója szerint két 8K TV szériát is bemutat majd az augusztus 29-én nyíló IFA 2018 kiállításon. Ezek közül az egyik még az év vége előtt, sőt állítólag röviddel a kiállítási bemutatása után kapható is lesz. További műszaki részletekről semmi biztosat nem tudni, így még az is bizonytalan, hogy milyen képátlóval jelennek meg ezek a 8K TV-k.

A CES 2018-on a Sony is bemutatott egy „Full-Spec HDR 8K Display” prototípust a márka eddigi legerősebb „X1 Ultimate” képfeldolgozó processzorával, és híresztelések szerint a még idén megjelenő erre épülő új ZF9 (az USA-ban Z9F) csúcs LCD TV 8K felbontású lesz. Így felkerülhetne az első termékre a Sony 8K HDR védjegy és logó.

A Digitimes szerint a kínai tévégyártók is várhatóan hamarosan megjelennek 8K TV-ikkel, de feltehetően ezeket elsősorban hazai piacukra szánják.

Az LG Display a CES 2018 kiállításon bemutatta a világ első és eddigi legnagyobb 223 centis (88 hüvelykes) 8K OLED TV-jét, korábbi tervei szerint pedig 2019-re kész a 2 méternél nagyobb 8K OLED TV. A cég nagyobb, fejlettebb és főleg költséghatékonyabb OLED TV-k előállítására szolgáló 10,5G-s gyártóüzeme elindítása azonban késik, és állítólag 2019-ig vagy 2020-ig az el sem kezdheti a tömeggyártást. Az LG ugyanakkor már többször bemutatta évek óta kész 8K LCD prototípus képernyőit, így dönthet úgy is, hogy először ezekkel lép piacra.

A Display Supply Chain elemzőjére hivatkozva a Forbes azt közli, hogy a 8K OLED két év lemaradásban van a 8K LCD-hez képest, különösen a gyártókapacitást tekintve. A jelenlegi legnagyobb hordozó üvegfelületet alkalmazó 10,5G-s LCD panelgyártás ugyanis már működik és felfutóban van, márpedig ezzel állíthatóak elő hatékonyan a 8K TV-k 164, 190 centis (65, 75 hüvelykes) vagy még nagyobb képernyői.

Az IFA 2018 tehát fontos eseménynek ígérkezik a 8K TV-k történetében, mert várhatóan nagy márkák jelentik majd be az immár a fogyasztóknak szánt első ilyen készülékeiket.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .