Közös OLED fejlesztés japán állami támogatással

1. Oldal

A Sony és más japán vállalatok kormánytámogatással fognak össze a nagyméretű, TV céljára alkalmazható szerves fénykibocsátó diódás azaz OLED képernyők előállításához szükségek kulcstechnológiák közös fejlesztésére.
OLED_200px.jpg
A Sony Corp, a Sharp Corp, a Toshiba Corp és a Matsushita Electric Industrial Co vegyesvállalata (feltehetően a Toshiba Matsushita Display Technology), valamint más japán cégek vesznek majd részt a közös OLED gyártási technológiák fejlesztésére irányuló projektben.

Az új energetikai és ipari technológiák fejlesztésével foglalkozó japán kormányügynökség, a NEDO (New Energy and Industrial Technology Development Organization) bejelentése szerint a projekt célja a 102 centis (40 inch) és nagyobb képátlójú OLED képernyők előállítása valamikor 2015 után. A fejlesztés emellett a panelek élettartamának növelésére, az OLED TV-k energiahatékonyságának javítására és a gyártás termelékenységének fokozására is irányul majd. A Nikkei üzleti napilap szerint a Japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium 3,5 milliárd yennel (kb. 4,8 milliárd Ft) lát hozzá a projekt megsegítéséhez, ami ebben az évben már beindul, és 2013 márciusáig tart.

Az összefogás és a japán állami segítségnyújtás nyilvánvaló célja, hogy a jövő TV készülékeiben nyilvánvalóan fontos szerepet játszó OLED technológia terén a japán gyártók megelőzhessék dél-koreai vetélytársaikat, a Samsung Electronics Co-t és az LG Display Co.-t.

A világ első, megvehető OLED TV-jét gyártó Sony szóvivője Chisato Kitsukawa azt mondta, hogy cége már az 51 centis (20 inch) készülékek jövő évre várható tömeggyártásán dolgozik, és a cég egykori elektronikai újító státuszának visszaszerzése miatt ragaszkodik kulcsfontosságúnak tartott technológiájához. S bár most néhány legnagyobb hazai riválisával fog együtt dolgozni a fejlesztéseken, de a szóvivő elmondása szerint fejlett technológiáit házon belül fogja tartani. Ugyanakkor a Sony nagyon szívesen működik együtt alkatrészgyártókkal és gyártóberendezéseket előállító cégekkel. „Az OLED TV nem indulnak be, ha nem mozdítjuk elő azt az infrastruktúrát, ami az LCD-khez már létezik” mondta Kitsukawa.

Kapcsolódó linkek:

Panasonic: 94 centis (37 inch) OLED TV három éven belül?
Az első kapható OLED TV élettartama kérdéses
A Samsung SDI és az LG Display OLED tervei
Sony: jelentős összeg OLED paneltechnológiára
OLED: új technológiai megoldással megduplázott élettartam
LCD panelüzlet a Hitachi, Canon és Matsushita megállapodásával
A Toshiba későbbre halasztotta OLED TV-je piaci megjelenését
Sony: az első OLED TV decemberben kerül piacra
Hogyan működik az OLED?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .