Pioneer: új polc és center hangsugárzó az EX sorozathoz

1. Oldal

A Pioneer új polc hangsugárzója, az S-4EX és a centersugárzó S-8EX azonos tervezési és technológiai konstrukciót követnek, mint a múltévben megjelent S-3EX torony hangsugárzó, s így már teljes a sokcsatornás hangrendszer.
Az új „high-end” hangsugárzók a korábbi EX sorozatú hangsugárzók tervezési filozófiájának és felépítésének örökségét követik, mely a Pioneer e téren szerzett több mint 70 éves szaktudásában és tapasztalataiban gyökeredzik.

A gyártó elismert Technical Audio Devices (TAD) márkájának tervei alapján a legkorszerűbb anyagok felhasználásával készülnek a hangsugárzók.

S4EX.jpgAz S-4EX és az S-8EX hangsugárzókba a TAD 14 cm átmérőjű koncentrikus nagy- és középfrekvenciás meghajtóját építik. A „tweeter” 3,5 centis átmérőjű membránját alkotó keramikus grafit egyike a legkönnyebb mégis legmerevebb anyagoknak, mely rendkívül erős, és csillapító tulajdonságokkal is rendelkezik. Könnyűsége és kivételes szilárdsága miatt a membrán rezonanciája jóval a hallható frekvenciatartomány fölött van, mely tisztább és pontosabb hangreprodukciót eredményez. Ennek köszönhetően az új hangsugárzók a DVD-Audio és SACD formátumok nagyon magas frekvenciáinak visszaadására is képesek.

A mélyhangszóró szolgál mindkét hangsugárzó alapjául. Rendkívül merev membránszerkezetével, nagylinearitású mágneskörével és erős alumínium kosarával az alkalmazott 16 cm átmérőjű mélyhangszóró erős, mély és gyors basszusokat állít elő, és egyenletes átmenetet a középfrekvenciás meghajtóval. Az egyedülálló „Linear Drive Magnetic Circuit” mágneskört a hangszóró teljesítményterhelhetőségének növelésére, és a valódi hangszerek igen széles basszusdinamikájának megtartására optimalizálták. Az aramid és szénszál kombinációjú kónusz membrán és annak porsapkával és pillével alkotott „háromszögű felépítése” kiváló merevségű, rendkívül erős konstrukciót, mely jelentősen javítja a hangreprodukció hatékonyságát. Az S-4EX polcsugárzóba egy, az S-8EX centersugárzóba két mélyhangszórót építenek, s mindkettő 160 watt teljesítménnyel terhelhető.

Az EX sorozat hangsugárzóinak háza többrétegű hajlított, laminált MDF-ből készül. A „Precision Curve” azaz precíziósan görbülő forma még robosztusabbá, merevebbé teszi a házat. A görbülő doboz meggátolja a házon belüli rezonanciák keletkezését, s ezzel csökkenti a torzítást. A hangsugárzók előlapjának 3 méteres sugarú görbülete biztosítja, hogy az abba beépített hangszórók azonos távolságban legyenek a kb. 3 méterre lévő hallgatási ponttól, vagyis a hang tökéletes időzítéssel jusson el oda.

Az egyenetlen „bummogó”, vagy éppen kevés basszusért felelős függőleges irányú állóhullámok kiküszöbölésére került kifejlesztésre az egyedülálló ABD (Acoustic Balance Drive) azaz akusztikus kiegyenlítő meghajtás szimulációs technológia. Az ABD lehetővé teszi, hogy az első függőleges állóhullám hatásának kioltása érdekében a reflexnyílás és a mélyhangszóró a lehető legjobb helyre kerüljön. A második függőleges állóhullámot egy belső rezonátor törli. Az eredmény a pontos és dinamikus, középtartományú elszíneződés nélküli basszusok.

S8EX.jpg
Az S-4EX és az S-8EX hangsugárzók akár a már kapható S-3EX3754 elegáns nagyfényű bükk borítással vagy matt tölgy felülettel kerülnek forgalomba mégpedig októberben.

Kapcsolódó linkek:

Pioneer: négy új Blu-ray Disc lejátszó még 2008-ban
Pioneer: új G9-es szeparált médiavevős KURO plazma TV-k és monitorok
Pioneer: három új alapkategóriás AV vevőerősítő 2008-ra
Pioneer: két új DVD/HDD felvevő alapmodell 2008-ra
Pioneer: júniusban érkezik a PDX-Z9 SACD vevőerősítő
Pioneer: új Blu-ray Disc lejátszó a nyár végére
Pioneer: az új AV vevőerősítők végfokozatai stúdióminőségű hangot ígérnek
Pioneer: LCD TV és 1080p vetítő a KURO termékválasztékban
Pioneer: új G9-es KURO plazma TV-k még mélyebb feketékkel
Pioneer: tavaszra érkezik az új zászlóshajó AV erősítő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .