LG: 100.000 óra az OLED TV-k élettartama

1. Oldal

Az OLED fejlesztésének kezdete óta kérdéses a szerves fénykibocsátó anyagok időtállósága, de az LG egyik csúcsvezetője szerint nincs ok az aggodalomra, mert a legújabb OLED TV-k élettartama már 100.000 óra.


A Kodak által az 1970-es években elkezdett OLED fejlesztések során végig megoldandó problémát jelentett a belőlük álló képernyő képpontjainak fényét adó szerves anyag élettartama.

LG_G6_OLED_TV_CES2016_dijjal.jpg
Ma az LG képes egyedüliként az OLED TV panelek tömeggyártására, mert egy speciális OLED részpixelt alkalmaz, ami fehér fényt bocsát ki, s ez halad keresztül színszűrőkön. A cég szerint ez a megoldás nemcsak a termelési költségeket csökkenti, de a termék élettartamát is növeli, és a Korea Times riportjában már számok is szerepelnek.

Lee Byung-Chul az LG Electronics alelnöke azt mondja: „Mikor 2013-ban először elkezdtük az OLED TV-k gyártását, azok élettartama 36.000 óra körül volt. A technológiai fejlődés ezt mostanra 100.000 órára nyújtotta. Ez annyi mint 30 év, ha a felhasználó OLED TV-nket napi 10 órán át nézi.”

A 100.000 órás élettartam – ha igaz – cáfolja a Samsung sugalmazását, mely állítólag részben az OLED TV-k korlátozott tartóssága miatt adja fel azok tömeggyártását és koncentrál a jövőben a QLED-re.

Összehasonlításképpen az LCD TV-k háttérvilágításának fényereje általában kb. 60-70 ezer óra elteltével csökken a felére.

A Korea Times cikke beszámol arról is, hogyan esnek át az OLED TV-k egy szigorú „kétlépcsős ellenőrzési eljáráson”. Az első tesztet még a gyártószalagon végzik el, ahol minden panelt 15 percig vizsgálnak a lehetséges szín- és egyéb panelhibák megtalálására. A második ellenőrzésre már a TV becsomagolása után kerül sor. Egyvalaki minden TV-t kibont, részben azért, hogy ugyanazt tapasztalják meg, amit az ügyfél. Aztán minden TV-t 72 órán át normál szobahőmérsékleten tesztelnek, az új OLED modelleket pedig már 168 órán keresztül.

Az LG az idei első negyedévben már 113.000 OLED TV-t értékesített, ami az összes eladott OLED TV 96,4 százaléka. A többit a Panasonic és kínai gyártók adták el, de ezekbe is az LG Display paneljeit építik.

Kapcsolódó linkek:

Samsung: az OLED TV-t átugorva a QLED TV a cél?
LG: a 2016-os OLED TV-k jellemzői
LG: 2016 végére megfizethetőbb OLED TV-k is lesznek
LG: 2016-os 4K OLED TV-k HDR és Dolby Vision támogatással
LG: 2.500 milliárd Ft-os beruházással épül az új OLED gyár
LG: technikai részletek a 2016-os OLED TV-kről
A Kodak eladja OLED képernyő üzletét az LG-nek
OLED: az LG partnerként használja a Kodak technológiáját
Hogyan működik az OLED?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .