OLED: 2016-ra az LCD-nél olcsóbb OLED panelek az LG-től

1. Oldal

Az idén év végére tervezett 38 centis OLED TV megjelenését követően az LG jövőre 51 centis, 2011-ben 76 centis, 2012-ben pedig már 102 centis illetve nagyobb panelekkel készül piacra lépni.
A japánban lezajlott FPD International 2009 kiállítás alkalmával jelentette be nagyméretű OLED panelek fejlesztésére és megjelentetésére vonatkozó terveit az LG Display Co Ltd területért felelős eladási és marketing alelnöke Won Kim.

LG_15inch_OLEDTV.jpg
Az LG Electronics Inc ez év végére tervezi az LG Display által fejlesztett panellel szerelt 38 centis (15 inch) OLED TV piaci megjelenését. A készülék paneljének felbontása 1366×768 pixel, maximális felületi fénysűrűsége teljes fehér illetve teljes fekete jellel 200cd/m² illetve 0,01cd/m² (vagyis a natív kontrasztarány a 20.000:1), és a csúcs felületi fénysűrűsége 450cd/m². Ezeket a specifikációs adatokat még az októberben, Koreában megrendezett IMID 2009 kiállításon jelentették be az alacsonyhőmérsékletű polikristály szilícium vékonyréteg tranzisztoros (TFT) meghajtással rendelkező panelről.

A 38 centis panel után az LG Display 2010-ben 51 centis és nagyobb, 2011-ben 76 centis és nagyobb, 2012-ben pedig 102 centis és nagyobb paneleket készül kibocsátani. Kim elmondása szerint a negyven inches és nagyobb OLED panelek még eléggé drágák lesznek 2012-ben.

A nagyméretű OLED panelek alacsonyköltségű stabil gyártása vonatkozásában Kim három technikai kihívást említett: a meghajtó elemeket (TFT), a szerves fénykibocsátó anyagokat és filmképző eljárásokat, valamint a lezáró eljárásokat.

A technikai problémák fokozatos megoldásával az LG Display célja az, hogy a hasonló méretű LCD panelekkel összehasonlítva 2012-ben 50%-kal magasabb anyagköltség és 30%-kal alacsonyabb kihozatal, 2016-ban viszont már 20-30%-kal alacsonyabb anyagköltség és azonos kihozatal mellett lehessen OLED paneleket előállítani.

Kapcsolódó linkek:

Samsung: 76 centis teljes HD felbontású 3D OLED TV
OLED: 38 centis LG OLED TV novembertől Dél-Koreában
Elhalasztja OLED TV terveit a Sony
OLED: Seiko Epson technológia a nagyobb képernyők gyártásához
OLED: a Panasonic és a Sumitomo közösen fejleszti a panelt
OLED: év végére kész az LG 38 centis TV-je
OLED: az LG partnerként használja a Kodak technológiáját
OLED: a gazdasági válság hátráltatja a képméret növelését
OLED: a Samsung szerint idén már életképes az OLED TV
OLED: új technológiák a hatékonyabb és olcsóbb képernyőkért
OLED: 102 centis most a legnagyobb OLED képernyő
Hogyan működik az OLED?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .