Netflix: 8 milliárd dollárra emelt költségvetés 2018-ra

1. Oldal

A Netflix 2018-ban 80 saját gyártású film kiadásával igyekszik megváltoztatni a filmipart, és jövőre 8 milliárd dollárt (kb. 2.100 milliárd Ft) költ tartalomra.


A Netflix csak öt éve kezdett el eredeti tartalmakat gyártani. Ez akkoriban kockázatos lépésnek tűnt, de a Kártyavár (House of Cards) azonnal siker lett. Az elmúlt néhány évben a hollywoodi stúdiók elkezdték tartalmaikat kivonni a szolgáltatásról, legutóbb a Disney döntött saját streaming szolgáltatás indításáról, filmjei pedig lekerülnek a Netflixről. A cég erre saját tartalomgyártási stratégiája felgyorsításával reagált, és most már kifejezetten büszke arra, hogy szolgáltatásuk nemcsak után-játszott tartalmakat, de számos népszerű új megjelenést is kínál.

A Netflix jövőre mintegy 8 milliárd dollárt (kb. 2.100 milliárd Ft) költ tartalmakra, ami a korábban tervezettnél 1 milliárd dollárral, a 2017-ben elköltöttnél 2 milliárd dollárral több. 2018 végére a tartalomtár fele várhatóan eredeti, saját gyártású, nagyobb része pedig egész-estés film lesz. A Netflix nem titkolt célja a hagyományos filmforgalmazási modell lebontása, ami szerint a filmeket először mozikban kell vetíteni, mielőtt otthoni felhasználásra elérhetővé válnának. A Netflix ugyanis a világon mindenhol ugyanaznap mutatja be filmjeit.

Netflix_Bright.jpg
Ted Sarandos, a tartalmakért felelős vezető tisztségviselő bejelentése szerint 80 eredeti film kerül kiadásra 2018-ban. Ez jelentős előrelépés lesz 2017-hez képest, amikor megjelent a Netflix első Dolby Atmos hangsávú filmje az Okja, és elismerést kapott a The Meyerowitz Stories is. A cég pénzügyi beszámolója szerint: „A jövőnk nagyrészt az exkluzív eredeti tartalmon nyugszik”, és többek között ennek finanszírozása miatt emeli díjat.

A mozitulajdonosok szerint a streaming szolgáltató tevékenysége alapjaiban ássa alá az egész filmipart, s ebben egyetért velük több neves filmrendező is, köztük Christopher Nolan is.

A filmek mellett a Netflix számos tévésorozatot, dokumentumfilmet, komédiát és más tartalmat is gyárt, terveik szerint jövőre több anime sorozatot is megjelentetnek.

A Netflix szolgáltatásának jelenleg 109 millió előfizetője van, ebből 53 millió az USA-ban és 56 millió azon kívül. Év végére ez a szám várhatóan 115 millió lesz.

Kapcsolódó linkek:

Netflix: díjat emel a legnézettebb streaming tartalomszolgáltatás
Saját streaming szolgáltatást indít a Disney, filmjei lekerülnek a Netflixről
Christopher Nolan szerint „eszetlen” a Netflix filmstratégiája
Dolby Atmos hangsávú filmek a Netflix kínálatában
Netflix: itt az első interaktív mese eldönthető sztorival
Netflix: cél a hagyományos filmforgalmazási modell lebontása
Már Oscar-díjat is nyertek Amazon és Netflix produkciók
Töretlen a streaming tartalomszolgáltatások térnyerése
Netflix: nem gond a jelszómegosztás, mert jól megy a bolt
Netflix: már Magyarországról is elérhető az online videotéka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .