Olcsóbb OLED képernyők továbbfejlesztett polimerrel

1. Oldal

Egy polimer válthatja ki az OLED képernyőknek is fontos és egyre nehezebben hozzáférhető összetevőjét, az indiumot, aminek ónnal kevert átlátszó és vezetőképes oxidja (az Indium Tin Oxid – ITO) alkotja az OLED szerves fénykibocsátó diódák anódját.

OLED_200px.jpgAz LCD és az amúgy is elég drágán gyártott OLED képernyők előállítását is költségesebbé teszi a bennük felhasznált igen ritka indium fém, ami egyre többe kerül, ráadásul korlátozottan áll rendelkezésre.

Az OLED TV paneleket alkotó szerves fénykibocsátó diódák, azaz az OLED-ek anódját jelenleg indium-ón-oxid (ITO) alkotja, ami eleddig erre a célra a legmegfelelőbb anyag volt vezetőképessége és fényáteresztő tulajdonsága miatt.

Az ITO helyett kerestek és találtak azt felváltó alternatív anyagot az Iowai Állami Egyetem Mikroelektronikai Kutatóközpontjának és az USA Energiaügyi Minisztérium Ames laboratóriumának kutatói. Bejelentésük szerint egy 15 éve ismert polimer – pontos elnevezése: poli (3,4-etilén dioxitiofen): poli (sztirol-szulfonát), röviden PEDOT: PSS –, amely korábban elégtelen vezetőképessége vagy átlátszósága miatt nem volt alkalmas arra, hogy képernyőkben alkalmazzák, most az általuk kifejlesztett többrétegű technikával gyártva már megfelel a célra.

Jason Heikenfeld a Cincinnati Egyetem professzora szerint az újonnan fejlesztett PEDOT: PSS talán nem múlja fölül tudásban az ITO-t, de elég jó a feladatra. Joseph Shinar a kutatást vezető egyik tudós viszont azt állítja, hogy a polimer energiahatékonyság szempontjából 40%-kal jobb az ITO anódnál, mert kedvezőbb mikro-optikai tulajdonságokkal rendelkezik.

Mindent összevetve úgy tűnik, hogy az új anyag a jövőben valóban beválhat az OLED TV-k gyártásnál, ráadásul további előnye, hogy a rideg és törékeny ITO-val szemben a PEDOT: PSS rugalmasan formálható, így hajlékony képernyők is előállíthatóak vele.

Kapcsolódó linkek:

Késnek az LG és a Samsung OLED TV-k
OLED TV panelt gyártani 8-10-szer drágább az LCD-nél
OLED TV kísérleti gyártósort épít a DuPont
OLED: létezik a nagyobb hatásfokú kék OLED
OLED: a Samsung új panelgyártó metódust fejlesztett ki
Nyomtatással készült 48 centis OLED TV a Samsungtól
OLED: új olcsóbb elektronika segítheti a tömeggyártást
OLED: új alkalmasabb meghajtású OLED panel a Sonytól
Hogyan működik az OLED?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .