Onkyo TX-RZ3400: az új 11.2 csatornás csúcs AV vevőerősítő

Az új 11.2 csatornás Onkyo TX-RZ3400 AV vevőerősítő a magas szinten szolgálja ki a 3D térhangzást és a teljes otthoni szórakozást.


A THX Certified Ultra minősítésű 11.2-csatornás Onkyo TX-RZ3400 hálózati AV vevőerősítő 11 nagy teljesítményű végfokával akár 7.2.4-es hangsugárzó konfigurációjú Dolby Atmos és DTS:X 3D térhangrendszer meghajtására is alkalmas. Ugyanakkor egy 5.2.2-es hangrendszer mellett digitális vagy analóg hangot is megszólaltathat egy 2. zónában akár erősítve, illetve egy 3. zónába is, mindezt alkalmazásból vezérelve. A régebbi filmek hangját Dolby Surround és DTS Neural:X felkonvertálás alakítja térhanggá, míg a Dolby Atmos Height Virtualizer a hagyományos 2.1 vagy 5.1 csatornás hangrendszeren állít elő magassági hangélményt.

A TX-RZ3400 hét (egy előlapi) HDMI bemenettel és három (Sub, Zone 2 és Main) HDMI kimenettel rendelkezik, mely utóbbiak közül a Zone 2 a másik kettőtől eltérő videót is kiadhat. A Main kimenet tudja a korszerű vissza-irányú HDMI eARC (Enhanced Audio Return Channel) funkciót, az összes terminál HDCP 2.3 tartalom-védett és továbbíthatóak rajtuk keresztül a nagy dinamikatartományú HDR10, Dolby Vision valamint HLG formátumú, akár BT.2020 színtérleírású legjobb minőségű 4K/60p videojelek is.

A márka egyedüli THX Certified Ultra minősítésű AV vevőerősítőjeként a TX-RZ3400 megfelel a THX Lads által tesztelt követelményeknek, és alkalmas a mozik referenciaszintű hangnyomását minimális torzításszinttel előállítani egy akár 85 m³ nagyságú helyiségben, 3,5 méternél nagyobb hallgatási távolságú megfelelő hangsugárzókat meghajtva.

Az új modell az IMAX Enhanced programnak megfelelve DTS: X dekódolást kínál, amit a digitálisan átdolgozott IMAX mozikhoz kevert hang teljes dinamikatartománya reprodukálására optimalizáltak. Az IMAX mód az IMAX Enhanced tartalmat a filmkészítők szándékának megfelelő legmagasabb szinten adja vissza.

Az Onkyo „Digital Dynamic Audio Amplification (DDAA)” csúcserősítő egy nagy áramú digitális rendszer egyedileg gyártott tápegység-trafóval, áramtároló kondenzátorokkal és kifinomult végfokszűréssel. A láncban használt füllel hangolt, mért, majd újrahangolt egyedi alkatrészek a szubjektíven és objektíven is jó hang elérését szolgálják. Az ultra széles 5 Hz – 100 kHz frekvencia-átvitel mellett a lélegzetelállító dinamika és teljesítmény könnyedén hajtja meg a nagyobb méretű, alacsony impedanciájú hangsugárzókat is.

A TX-RZ3400 számos további funkcióját még felsorolni is nehéz, ezért csak a fontosabbakat említjük. A képernyőn megjelenő médiainformáció lehetővé teszi a forrás bemeneti és kimeneti paramétereinek összehasonlítását és beállítását; a hang a frontoktól átirányítható a magassági vagy surround/hátsó surround hangsugárzókra; a B zóna vonalkimenetre bármelyik forrás kitehető például vezeték-nélküli fejhallgató meghajtásához.

A külön audio- és videokimenetekkel rendelkező Blu-ray lejátszókhoz használható „Discrete Audio Path Mode” kikapcsolja a csak az audiót kezelő erősítő HDMI kimeneti áramkörét, hogy az ne okozzon felesleges zavart. A hálózati modul is forrása lehet interferenciának, ezért annak csökkentésére a „Cinema Dedicated” mód kikapcsolja az órajelet, a „Cinema Dedicated – Net Off” mód pedig a tápellátását is lekapcsolja, így kiküszöbölve a zajt, ha a hangminőség fontosabb, mint az aktív hálózati kapcsolat. Az új HDMI áramköri kártya rövidebb jelútjai és méretesebb földelése minimalizálja a hibákat és tiszta földpotenciált biztosít. A D/A konverterek kimeneti fokozataiban a VLSC (Vector Linear Shaping Circuitry) szűri ki a nagyfrekvenciás impulzusmodulációs zajokat javítva a felső frekvenciatartomány tisztaságát.

Az „AccuEQ ADVANCE PLUS” teremakusztikai kalibrálás az „AccuEQ Advance” bővített, állóhullám-eltávolító technológiát kínáló változata. Nagyobb rugalmasságot nyújt az EQ alkalmazásában és nagyfrekvenciás hangkorrekciót is tartalmaz. A pontosság javításához a finom háttérzajt észlelő és kompenzáló 9 pontos mérést követően az eredményül kapott EQ szintek alkalmazhatók minden csatornára, illetve mindre, kivéve az front bal/jobb; vagy a frontcsatornákhoz megszerzett szintek minden hangszóróra. Ez biztosítja az akusztikailag kezelt helyiség hangtér-kohézióját, miközben megválasztható, hogy melyik EQ szól a legjobban. Eközben az „AccuReflex” az irányított és a Dolby Atmos képes hangsugárzók mennyezetről visszaverődő hangjainak fázisát kalibrálja a zavartalan objektumalapú hang reprodukálásához.

A TX-RZ3400 hálózati audioplatformtja együttműködik támogatott okostelefonok, számítógépek és okoshangszórók alkalmazásaival és beszédhang asszisztenseivel. Gyors 802.11ac 2×2 MIMO 5 GHz/2,4 GHz-es Wi-Fi kapcsolatot tesz lehetővé a nagy sebességű négymagos SoC. Beépítettek a TIDAL, a Spotify, az Amazon Music, a TuneIn és a Deezer zeneszolgáltatások illetve internetrádiók.

Egy jövőbeli firmware-frissítés után a „Works with Alexa” lehetővé teszi a TX-RZ3400 vezérlését hangutasításokkal egy Alexa Built-in eszközön, például Amazon Echo okoshangszórón keresztül. Csak kérni kell az eszközt, hogy játsszon le, állítson meg vagy ugorjon át egy zeneszámot, vagy szabályozza a hangerőt. A felhasználók az Amazon Music szolgáltatáson lejátszott zenék között beszédhanggal választhatnak a dalcím, az előadó neve, a megjelenés éve vagy műfaja alapján. Egy későbbi tervezett firmware-frissítést követően a „Multi Room Music” (MRM) mód használatával több eszközön szinkronban játszható majd le a zene.

Többszobás hálózati hangrendszer felépítéséhez az erősítő kompatibilis a Works with SONOS, a Chromecast Built-in, az Airplay 2, a DTS Play-Fi és a FlareConnect protokollokkal.

A frontcsatornákhoz dedikáltan használt prémium AKM AK4490 768 kHz/32 bites sztereó D/A konverterrel (két további 384 kHz/32 bites D/A konverter modul működik a zóna és a surround csatornákban) és a gondosan tervezett előerősítő szekcióval a TX-RZ3400 zavartalanul kezeli a Hi-Res Audio fájlformátumokat.

A többszobás Roon platform támogatja a bitpontos lejátszást, a DSD és a PCM felskálázást, a több csatornát és a jelút megjelenítést. A TX-RZ3400 rendelkezik a Roon tested program minősítésével, így termékikonja megjelenik a Roon alkalmazások „Signal Path” és „Zone Selector” részeiben. Ezzel a zene könnyedén továbbítható egy Roon Core-ból (ami egy Mac vagy Windows PC-re telepített Roon alkalmazás vagy Roon szerver eszköz) a TX-RZ3400-ra.

Az Onkyo TX-RZ3400 fekete és ezüst házú változatai várhatóan novemberben kerülnek piacra 2.799 € (kb. 925.000 Ft) áron.

Onkyo TX-RZ3400 főbb jellemzői:
 • Nagy áramú Digital Dynamic Audio Amplification rendszer, THX Certified Ultra minősítés
 • 11 végfokcsatorna akár 4Ω-os hangsugárzók meghajtásához is ultra széles 5 Hz–100 kHz frekvencia-átvitellel 215W/csat. (6Ω, 1kHz, 1% THD, 1 csatornát hajtva) teljesítménnyel
 • 7.2.4 csatornás Dolby Atmos és DTS:X térhangzás támogatás
 • 11.2 csatornás jelfeldolgozás, előerősítő-kimenet és Pre-Amp Mode
 • Dolby Atmos Height Virtualizer
 • IMAX Enhanced tanúsítvány
 • HDMI: 6+1 előlapi bemenet és 3 (Main/Sub/Zone 2) kimenet
 • 4K/60p, HDR (Dolby Vision, HDR10, HLG), BT.2020, 4:4:4/24-bit, 3D HDMI videoátvitel, eARC, DeepColor, x.v.Color és LipSync támogatással
 • AccuEQ ADVANCE PLUS 9 pontos teremakusztikai kalibrálás AccuReflex fázisbeállítással
 • A hálózati áramkör zaját csökkentő illetve kikapcsoló Cinema Dedicated Mode és Cinema Dedicated Net Off Mode
 • A HDMI kimenetet kikapcsoló Discrete Audio Path Mode az audiojelet külön kimeneten kiadó Blu-ray lejátszóhoz
 • 802.11ac (2×2 MIMO) Wi-Fi specifikációt támogató négymagos SoC
 • Works with Alexa (későbbi firmware-frissítéssel) és Google Assistant beszédhangvezérlési funkciók
 • Works with Sonos, Chromecast Built-in, AirPlay 2, DTS Play-Fi, FlareConnect, Spotify, Amazon Music, TIDAL, Deezer, TuneIn
 • Hálózati Hi-Res Audio lejátszás DSD Direct 11,2 MHz, DSD256/128/64 (PCM-re konvertált), FLAC, WAV (RIFF) és AIFF 192 kHz/24-bitig valamint ALAC 96 kHz/24-bitig
 • MM lemezjátszó előerősítő, USB bemenet
 • Zone 2/Zone B és Zone 3 vonalkimenet D/A konverzióval digitális és analóg audió megosztásához
 • DSP alapú Vocal Enhancer a dialógus hallhatóságának javításához
 • Nagy felbontású grafikus kezelőfelület képernyőn megjelenítve HDMI kimeneten, média be- és kimeneti adatokat kijelző funkcióval
 • Sztereó kijelölés mód frontból magassági csatornák megszólaltatásba kapcsoláshoz
 • Előlapi hangerő-memória beállítások az egyes A/V bemenetetekhez
 • Új távirányító megvilágított gombokkal
 • IP vezérlés, RS232, 12 V-os indítójel kimenetek és IR bemenet

Ezen a linken érhető el az Onkyo TX-RZ3400 angol nyelvű adatlapja.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .