Panasonic: a PT-AE4000 új házi-mozi vetítő az IFA 2009-en

1. Oldal

A Panasonic új házi-mozi vetítője alig különbözik az elődmodelltől, igazán csak a kontrasztarányon javítottak és a vetített képarányhoz illeszkedő képnagyítás- és fókuszbeállítást memorizáló funkció működésén finomítottak.
A Panasonic PT-AE3000E4002 számos szakmai elismerésben részesült és így talán érthető, hogy az új modell tervezőinek nem kellett sokat változtatni a sikeres konstrukción.

PT-AE4000.jpg
A berlini IFA 2009 kiállításon bemutatkozó PT-AE4000E külseje teljesen ugyanaz, mint az elődmodellé, de a technikai tartalom is inkább csak finomodott.

A nem kívánat fényszivárgást blokkoló „Pure Contrast Plate” optikai kompenzátor kristálylap és a dinamikus fényszabályzás révén már az elődmodell is 60.000:1 (On/Off) kontrasztarányt tudott produkálni. Egy új, a színvisszaadást és a cinema képmód fényerejét is javító, vörös fényösszetevőben gazdag lámpával és a dinamikus írisszel PT-AE4000E-nél ezt az értéket sikerült 80.000:1-re feltornászni – az 1600 ANSI lumen fényerő változatlan.

A pixelek közötti látható réseket továbbra is a „Smooth Screen 5” technológia küszöböli ki, a hollywoodi szakértők által kalibrált színek helyességről pedig a „Pure Color Filter Pro 2” színszűrő gondoskodik, A kifogástalan nagyfelbontású képhez nagypontosságú lencserendszer dukál.

Az új vetítőben is az Epson új megkétszerezett képfrissítésű D7-es-es teljes HD felbontású képmodulátor paneljeit alkalmazzák. Az új „100Hz Intelligent Frame Creation” vektoros mozgásfelismerésen alapuló képinterpolációs technológiájával lehet az 50Hz-es képváltású PAL videojelekből megkétszerezett 100Hz-es, a másodpercenként 24 képkockás (24p) képjelekből pedig megnégyszerezett 96 Hz-es képfrissítésű, a gyors mozgások elmosódását csökkentő mozgóképet előállítani.

Az egyes képrészletek természetes és valósághű élessége a frekvenciakarakterisztikától függően beavatkozó „Detail Clarity Processor 3” továbbfejlesztett képfeldolgozásnak köszönhető.

Az igen kifinomult képbeállítási lehetőségekkel elvégzett módosítások képre gyakorolt hatását az új vetítőnél is két részre osztott képernyőn lehet követni, a hullámforma monitorral pedig megítélhető, hogy a kapcsolódó video-jelforrás milyen mértékben használja ki a világosságjel dinamikatartományát.

A PT-AE4000E megújult „Lens Memory 2” funkciójával különböző képnagyítás/fókusz pozíciók tárolhatóak el és hívható elő gombnyomásra, hogy a különböző képarányú vetített kép magasságban mindig teljesen kitöltse a vásznat. Újdonság az is, hogy a vetítő érzékelve a forrásjelet, annak megfelelően automatikusan is kapcsolhat a 16:9 és a 21:9 Cinemascope képaránynak megfelelő lencsepozícióba. A vetítő elhelyezését továbbra is a kétszeres nagyításátfogású és széles tartományú képeltolást biztosító mozgatható lencse könnyíti meg.

A PT-AE4000E három 1.3-as verziójú HDMI bemenete kompatibilis a „Deep Color” színmélységű és a „x.v.Color” színtérleírású jelekkel is. Egyebekben minden a házi-mozik gyakorlatában előforduló be- és kimenettel rendelkezik a vetítő

Az oly fontos energiatakarékosság jegyében a Panasonic az új vetítőt ellátta egy intelligens teljesítménymenedzselő rendszerrel is. Ez a megjelenítendő képnek megfelelően szabályozza a lámpa fényerejét, ami csak akkor maximális, ha az adott jelenetben a teljes fényáramra szükség van. A rendszer így akár 10%-kal is csökkentheti a vetítő által felvett teljesítményt.

A PT-AE4000E novembertől lesz kapható, de árával kapcsolatban még csak feltételezések láttak napvilágot.

Kapcsolódó linkek:

Panasonic: kész a 216 cm-es teljes HD plazmaképernyő is
Panasonic: az új 2009-es VIERA LCD tévé sorozatok
Panasonic: az új 2009-es VIERA plazmatévé sorozatok
Panasonic: a 2009-es VIERA síkpaneles TV-k újdonságai
Panasonic: már kapható az új PT-AE3000E házi-mozi vetítő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .