Panasonic: kész az első házi 3D kamkorder

1. Oldal

A Panasonic a HDC-SDT750 3MOS kameráját egy 3D konverziós lencsével teszi alkalmassá a sztereoszkóp képek alkotta házi videó elkészítésére, amit aztán 3D TV-n lehet megtekinteni.
A Panasonic már nemcsak a 3D műsorkészítéshez biztosít professzionális kamerát, de mint a 3D TV-k és a Blu-ray 3D egyik élenjáró fejlesztője az otthoni videózás szerelmeseinek is kínál 3D megoldást.

Panasonic_HDC-SDT750.jpg
A HDC-SDT750 az első olyan kamkorder, amely AVCHD formátumban 3D házi videók készítésére is alkalmas. Ehhez egy úgynevezett 3D konverziós lencsét kell a kamera optikája elé felhelyezni, ami a bal- illetve jobbszembe jutó képrészeket az úgynevezett side-by-side technikát használva egy képpé egyesíti, és azok így jutnak el a 1080p felbontású képszenzorokra. Mindez azt jelenti, hogy a sztereoszkóp kép bal- illetve jobboldalának felbontása csak 960×1080 pixel, vagyis nem azonos a Blu-ray 3D szabvány teljes HD felbontásával, de bizonyára így is elég éles és tiszta lesz a megfelelő élmény eléréséhez.

A kamera 1.4a verziójú HDMI interfészen közvetlenül csatlakoztatható 3D TV-hez, ami vagy automatikusan felismeri a side-by-side képjelet vagy manuálisan kell erre rábírni, és a megfelelő szemüveggel máris nézhető a sztereoszkóp mozgókép.

A kamerát 2D-ről 3D-re átállítva a kép zoommal nem nagyítható – vagyis ha közelíteni akarunk a témához, nekünk kell közelebb menni hozzá – és a fix 3D lencse miatt a képmélység kreatív vezérlésére sincs mód. A 3D videó képelőállítás amúgy meglehetősen bonyolult eljárása viszont így eléggé leegyszerűsödik, de a gyermek első lépéseinek vagy a nyaralás emlékeinek 3D-ben való megörökítéséhez talán ez is elég.

A HDC-SDT750 természetesen hagyományos teljes HD kameraként kiváló 1080/50p felvételek készítésére alkalmas a 3MOS képszenzor, a megnövelt hatékonyságú új hibrid O.I.S. optikai képstabilizátort is magában foglaló Intelligens Automata (iA) üzemmód és a Leica Dicomar objektív révén. A 17 Megabit/sec-os bitsebességgel AVCHD formátumban SDXC memóriakártyára rögzítő kamera 5 mikrofonnal 5.1-es térhangzást is képes felvenni.

A HDC-SDT750 legkorábban októberben kerülhet forgalomba, 400.000 Ft körüli áron.

Kapcsolódó linkek:

Új, valósidejű HD video rögzítésére alkalmas SD kártyák
Panasonic: jönnek a további 3D plazma TV-k és képernyők
Panasonic: termékbemutató 2010
Panasonic: 2010-es LCD TV-k már LED háttérvilágítással is
Panasonic: áprilisban jön a DMP-BDT300 Blu-ray 3D lejátszó
Panasonic: az első 3D plazma TV-k Európában
Kész a 3D Blu-ray Disc specifikációja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .