Panasonic Z95A és Z93A: csúcs OLED TV-k már Fire TV platformmal

A Panasonic Z95A és Z93A csúcs OLED TV-k nemcsak új Fire TV okos platformot, de új rendszerchipet és 144Hz-es képfrissítésű nagyobb fényességű panelt is kapnak.


A Panasonic által bejelentett 139 és 164 centis (55” és 65”) Z95A valamint 195 centis (77”) Z93A készülékek lesznek a márka első OLED TV-i, melyekbe az Amazon Fire TV okos TV platformját integrálják. Ez jelentős változás miután a Panasonic legtöbb korábbi TV-jében saját My Home Screen TV operációs rendszerérét használta. Az Amazon és a Panasonic együttműködési megállapodása alapján az utóbbi új okos TV-i 2024-től integrálják a Fire TV platformot. Erről továbbiak olvashatóak ebben a külön írásban.

Panasonic Lifestyle Z95A Fire TV-vel

Ugyancsak jelentős fejlemény, hogy a Panasonic Z95A és a Z93A készülékek Apple AirPlay 2 és HomeKit támogatást is kapnak, ami azt jelenti, hogy a felhasználók iPhone, iPad illetve Mac eszközeikről Siri hangutasításokkal is vezérelhetik tévéjüket és megoszthatják azon videóikat, zenéiket és fényképeiket.

A Panasonic a saját My Home Screen operációs rendszerében elérhető néhány funkciót is áthoz a 2024-es készülékekbe, köztük a Penta Tuner műsorvételi opciókat, ami a DVB-T2, S2 és C mellett támogatja az internetes (IPTV) és az otthoni hálózaton (TV>IP) keresztüli vételt is, mely utóbbival a lakás TV-in antennacsatlakozás nélkül is élvezhetőek a más készülékeken vett műsorok.

A Panasonic távirányítójának „MyApp” gombja is megmarad, aminek funkcióját a felhasználó szabhatja meg, hogy egyetlen gombnyomással érhesse el kedvenc alkalmazását, csatornáját vagy akár hangvezérlő parancsát is.

Panasonic_Z95A-Z93A_jellemzők

A Panasonic Z95A és Z93A készülékekben új chipkészletet, nagyobb képfényességű OLED paneleket és némileg megújított HCX Pro AI MK II processzort alkalmaznak. A színeket továbbra is Stefan Sonnenfeld hangolja, aki alapítója a hollywoodi Company 3 színeléssel foglalkozó stúdiónak, mely Panasonic OLED TV-ket használ ügyfél-referenciamonitorként.

A Z95A készülékek un. „Master OLED Ultimate” panelmodulja, az LG Display legújabb ‘Micro Lens Array Plus (MLA+)’ mikrolencseréteget tartalmazó META Technology 2.0 OLED paneljét egy a Panasonic mérnökei által kidolgozott többrétegű hőelvezetővel kombinálják. A cég közleménye szerint „a panel a meghajtási technológiában és a hőkezelésben elért fejlesztéseknek köszönhetően soha nem látott fényességet biztosít”, de ennek mértékét nem közli. A 195 centis (77”) Z93A modellbe mikrolencseréteget nem tartalmazó, így kisebb fényességű „Master OLED Pro Cinema” panelt építenek.

Az új HCX Pro AI MK II processzor új 4K Remaster Engine eljárása a mesterséges intelligenciát és matematikai modelleket kombinál a felskálázáshoz valamint a tömörített streaming videók sávosodásának csökkentése érdekében.

A készülékekben alkalmazott feltehetően MediaTek Pentonic 700 rendszerchip támogatja a nagy dinamikatartományú képet a környezeti fényviszonyokhoz igazító HDR10+ Adaptive és az árnyalati részleteket gazdagító  Dolby Vision IQ Precision Detail technológiát és a Dolby Vision játékot is méghozzá akár 144Hz képsebességgel. A 144Hz támogatásának egyelőre csak PC-ken működő játékok esetében van jelentősége.

Az új rendszerchip teszi lehetővé a Panasonic elnevezésével „Game Mode Extreme” játékfunkciókat, mint a HDMI 2.1 bemeneteken (csak kettő van belőlük, a másik kettő HDMI 2.0 max. 4K/60Hz-es videókhoz) a 120/144Hz HFR, a változó képfrissítési gyakoriság (VRR) és a Dolby Vision játék támogatása ugyancsak akár 144Hz-ig. Mindehhez rendkívül alacsony bemenetről mért késés társul részeként a játékosok számára kidolgozott „True Game Mode” képbeállításnak, ami pontos színekkel, fehéregyensúllyal és szürkeskálával optimalizálja a játék képrészleteinek megjelenítését.

Panasonic-játékvezérlő-hangmód

A TV-k speciális játékhang-módokat kínálnak a szerepjátékokhoz (RPG) és az egyszemélyes lövöldözős játékokhoz (FPS), a HDR képbeállításban pedig kikapcsolható az árnyalati képezése, hogy a HDR játékokat a TV helyett közvetlenül a forrásnál lehessen tökéletesen beállítani.

A „Game Control Board” azaz játékvezérlő tábláról számos játékbeállítás érhető el, és gyors megnyitásához elég azt beprogramozni a távirányító MyApp gombjához.

A TV-k Technics által hangolt beépített 360 Soundscape Pro hangrendszere felfelé és oldalra is sugárzó hangszórókkal. Dolby Atmos támogatással – de a DTS támogatása nélkül – kelt térhangzást.

A Panasonic csúcs OLED TV-i eddig általában az év végén jelentek meg a hazai piacon, de a cég állítólag arra készül, hogy a Z95A készülékek valamivel korábban, már a nyáron megjelenjenek. Addigra talán ezeknek a készülékeknek és a Panasonic 2024-es TV-k kínálatának további részletei is ismertek lesznek.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .