Sony: a Blu-ray eladások gyors esése rontja a cég eredményét

1. Oldal

A Sony az előrejelzéseknél rosszabb pénzügyi eredményre számíthat, aminek egyik elsődleges oka a DVD és Blu-ray Disc filmeladások vártnál gyorsabb visszaesése. A Sony már nem bízik a fizikai műsorhordozók növekedési kilátásaiban.

A Sony arra figyelmezteti részvényeseit, hogy kénytelen a március 31-el zárult 2014-es pénzügyi évre vonatkozó korábbi 80 milliárd jen (kb. 174 milliárd Ft) működési bevételét 26 milliárd jenre (kb. 56 milliárd Ft) visszavágni. A februári előrejelzéshez képes majd 68%-os visszaesés egyik oka a PC üzletág eladásából származó durván 30 milliárd jen (kb. 65 milliárd Ft) „további költség”.

Blu-ray_300px.jpg
A másik ok viszont a Sony szerint a „fizikai média iránti vártnál gyorsabb keresletszűkülés” különösen Európában. Emiatt a Sony nem hiszi, hogy az üzletág „elegendő pénzforgalmat generál a jövőben, hogy visszatérüljenek a hosszú távú eszközök”. Ezen eszközök, köztük a lemezgyártó tevékenység értékének leírása további 25 milliárd jen (kb. 54 milliárd Ft) összeget jelentetnek.

A hivatalosan 2006-ban bemutatott Blu-ray rövid formátumháborút vívott a DVD-t felváltani hivatott HD-DVD-vel, amit leginkább az döntött el, hogy a Blu-ray szélesebb körben terjedt el a népszerű Sony PlayStation 3 játékkonzolba bekerülve. A kicsit korábban megjelent és némileg olcsóbban sokszorosítható HD-DVD nyomtalanul eltűnt, bár Kínában még megtalálható egy módosult formája.

A Sony rengeteget invesztált a formátumháború megnyerésébe, amit az eltelt évek erős Blu-ray lemezeladásai hozhattak volna vissza. A piac azonban a DVD helyett nem a Blu-ray lemezt választotta, hanem mindinkább az olyan online tartalomszolgáltatásokhoz fordult, mint az Apple iTunes letöltés, vagy a Netflix és Hulu „streaming”.

Az új Blu-ray 4K szabvány az év végére kész lehet, de a Sony számára ez nem prioritás, mert már el is indította a Video Unlimited 4K internetalapú tartalomszolgáltatását.

Kapcsolódó linkek:

Sony: átalakul a TV üzletág, arccal a 4K Ultra HD TV-k felé
Sony: a 2014-es okos, gyors és kiváló Blu-ray lejátszók
Blu-ray 4K: év végére kész lehet a szabvány
Az Xbox One és a PS4 sem játszik le Blu-ray 3D-t
Sony: ősszel indul a Video Unlimited 4K tartalomszolgáltatás
Nem prioritás a Sony számára a Blu-ray 4K lemezformátum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .