Sony: még nem gyártják a PS3-at, de jönnek az 50GB-os Blu-ray lemezek

1. Oldal

November 17-én kerül a világon mindenütt az üzletekbe a Sony PlayStation 3 (PS3). Talán ez döntheti el a Blu-ray Disc sorsát, és a formátumháborút? Az első 50GB kapacitású műsoros lemezek is régen váratnak magukra.
Sony_PS3.jpgA Sony és a Blu-ray Disc formátum támogatói azt remélik, hogy piaci megjelenését követően a használatba kerülő kétmillió PS3 felfuttatja majd a Blu-ray műsoros lemezek iránti keresletet. Független elemzők szerint viszont nem ez dönti majd el a formátumháborút.

A Blu-ray sikere szempontjából kritikus 2006-os ünnepi vásárlási szezon, tényleg kritikus lehet, ugyanis alig három hónappal a PS3 megjelenése előtt még nem indult el a gyártás. Erről tanúskodik az augusztus 18-án a Game Spot weboldalán megjelent interjú, amiben Kaz Hirai a Sony Computer Entertainment elnöke a PS3-al kapcsolatban elismerte: „Még nem kezdtük el a gyártást. Néhány munkatársunk épp most volt Kínában, és Japánban megtekinteni a gyártósorokat és minden mást. De most is a gyártás előkészítésén dolgoznak éppen. Nem jelentettünk be és nem is állítottunk fel egy kijelölt dátumot a gyártás megkezdésének napjaként.”

Sokak szerint a formátumháború igazán csak 2007. végén kezdődik, a fogyasztók többségét addig nem érdekli, mi történik. Csakhogy minden nap, ami úgy telik el, hogy a HD-DVD piaci előnyben van, stúdiókat csábíthat arra, hogy ne csak a Blu-ray-t támogassák.

A stúdiók támogatása ugyanis nemcsak a lejátszására alkalmas eladott lejátszók számától függ, hanem attól is, hogy hány lemezt (filmet vagy játékot) adnak el a játékkonzolhoz/lejátszóhoz. Márpedig várhatóan az eladásra kerülő kétmillió PS3 tulajdonosai közül nem mindenki akar majd új szerzeményével Blu-ray filmeket lejátszani. Ezzel szemben, ha csak az eddig értékesített Xbox360 tulajdonosok negyede dönt úgy, hogy megveszi konzoljához a HD-DVD meghajtó egységet, akkor az 1,25 millió ilyen formátumú filmeket lejátszani akaró fogyasztót jelent, merthogy ez kifejezettek erre teszi majd alkalmassá játékgépüket.

A múlthét fontos híre az is, hogy Ben Feingold a Sony Pictures Home Entertainment elnökének bejelentése szerint az év végéig megjelenik az első két 50GB kapacitású Blu-ray Disc műsoros lemez. A lemezeken megjelenő filmek címéről és az általuk kínált extrákról nem árult el részleteket.

Don Eklund a cég fejlett technológiákért felelős helyettes ügyvezető elnöke elmondta, hogy a még idén megjelenő 50GB-os lemezek tartalmaznak néhány eredeti értéknövelő szolgáltatást, de valószínűleg még jövő januárig nem használják a BD-Java interaktív technológiát, mely olyan az extrákat integrál, mint az internetről történő tartalomfrissítés.

Az eddig megjelent Blu-ray filmek kapcsán Eklund azzal magyarázta az extrák hiányát, hogy eddig minden másnál inkább a képre és hangra koncentráltak, és a jelenleg kapható egy lejátszó nem ad lehetőséget arra, hogy az elkészített lemezek kompatibilitását más lejátszókon is ellenőrizhessék.

A Sony lépésére azt követően kerül sor, hogy az első 25GB-os egyrétegű lemezeken megjelent Blu-ray filmek számos kritikát kaptak a szaksajtótól és az első felhasználóktól az érzékelhető képminőség-javulás és a speciális bonuszok hiánya miatt. Mindkettő valószínűleg arra vezethető vissza, hogy a filmek tömörítésére alkalmazott, kevésbé hatékony MPEG2 kódolás miatt a 25GB-os lemezek kapacitása nem elegendő.

Kapcsolódó linkek:

A Blu-ray Disc, HD-DVD formátumháború első hat hete
Az EU nem hivatalosan vizsgálódik a HD-DVD és Blu-ray Disc körül
Hibás a Samsung Blu-ray Disc lejátszó?
A Panasonic és a Philips is hivatalosan bejelentette Blu-ray Disc lejátszóit
Samsung: már az üzletekben az első Blu-ray Disc lejátszó
A Sony és a Pioneer is később jelenik meg első Blu-ray Disc lejátszójával
Sony: a PlayStation 3 november 17-től lesz kapható

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .