TCL: 2020-ra lesz már 8K TV és új Mini LED technológia

A CES 2020 alkalmával nyert megerősítést, hogy 2020-ban kerülnek piacra  az első TCL 8K TV-k és az új Vidrian Mini LED háttérvilágítás technológiát alkalmazó készülékek.


Az USA-ban már meghatározó piaci részesedéssel rendelkező és Európában is egyre ismertebb kínai TCL a CES 2020 alkalmával rendezett sajtótájékoztatón számos bejelentést tett, amelyek persze elsősorban az észak-amerikai fogyasztókhoz kerülő készülékeket érintik.

A 2020 végén megjelenő Microsoft Xbox Series X és a Sony PlayStation 5 játékkonzolokra tekintettel a TCL is elkezdi átállítani TV-it a HDMI 2.1-re. Már bizonyos 2019-es az USA-ban forgalmazott TV-k megkapják a VRR (Variable Refresh Rate), azaz a változó képfrissítési gyakoriság és a nagyobb sávszélességű vissza-irányú eARC (Enhanced Audio Return Channel) funkciókat egy firmware-frissítéssel. Az idei készülékek a 120Hz-es képsebességet is támogatják majd és lesz bennük „THX Game Mode” valamint a nagy dinamikatartományú játékok szabványos támogatását szolgáló HGiG képmód is. Azt a gyártó állítólag még nem döntötte el, hogy a VRR és az eARC támogatást az eddigi európai TCL TV-k is megkapják-e.

A sajtóeseményem nyert megerősítést, hogy 2020-ban kerülnek piacra  az első TCL 8K TV-k. Ezt a cég már 2019-re is tervezte, de aztán későbbre halasztották tervük megvalósítását, így a TCL X10 Series 190 és 208 centis (75 és 82 hüvelykes) modelljei sem jelentek meg. Ahogy a Samsung, úgy a TCL is tagja a 8K Association szervezetnek, mely kevésbé szigorú minősítési követelményeket támaszt a 8K TV-kkel szemben, mint a CTA 8K Ultra HD specifikáció.

Az első TCL 8K TV Roku TV lesz az USA-ban és Android TV Európában. Ezek a készülékek már hardveresen dekódolják majd az AV1 videoformátumot, hogy alkalmasak legyenek a YouTube 8K streaming tartalmaihoz. Az európai TCL 8K TV állítólag a 190 centis (75 hüvelykes) X91 lesz amiben a többi európai Android TV-hez hasonlóan új chipkészletet használnak majd.

A TCL idén saját és eddig egyedüliként használt műszaki innovációja, a Mini LED háttérvilágítás továbbfejlesztett változatát tervezi bevezetni. Az új Vidrian Mini LED technológia a világ első félvezető áramkörrel meghajtott és több tízezer közvetlenül egy kristálytiszta üvegfelületbe öntött mikrométer nagyságú mini LED-ből álló TV háttérvilágítása. Ennek használata jobb kontrasztot, magasabb fényességet és stabilabb, hosszútávú teljesítményt eredményez.

Az új Vidrian Mini LED technológia tehát nemcsak az eddigieknél kisebb méretű fénykibocsátó diódákat alkalmaz – amivel növelhető a szabályzott fényerejű zónák száma -, de a TCL újonnan kifejlesztett gyártási eljárásával a félvezető áramkör és a kristály hordozó összeolvasztásával előállított háttérvilágítás hatékonyabb, nagyobb fénypontosságú és magasabb fénykibocsátású is lesz. Sőt a CES 2020 kiállításon bemutattak egy prototípus Super Slim QLED TV-t, ami a Mini LED hátérvilágításnak köszönhetően rendkívül vékony.

A TCL elmondása szerint a Vidrian Mini LED technológia 164, 190 (65, 75 hüvelykes) vagy nagyobb LCD TV-khez használható.

A Mini LED háttérvilágítás technológia nem összetévesztendő a saját fényt kibocsátó MicroLED display technológiával.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .