Tippek házimozi vetítőt keresőknek (Frissítve)

A házimozi vetítőt keresőknek igyekszik tippeket adni a cikk, amiben néhány eltérő módon használható és különböző árkategóriájú modell szerepel.


Sokszor és sokan kérnek tőlem tanácsot termékvásárlással kapcsolatban. A szokásos „melyik a jobb” jellegű kérdéseket általában kénytelen vagyok visszautasítani, mert konkrétumok ismerete nélkül a választás csak szubjektív lehetne, márpedig független szakíróként nem lehetek elfogult bizonyos márkák és termékek iránt. Megbízott szakértőként ügyfeleim konkrét igényinek és árelképzeléseinek, valamint a felhasználási körülmények ismeretében persze tudok ajánlani megfelelő házimozi vetítőt is.

Ez a cikk inkább az utóbbiak jegyében született, vagyis tippeket adok elképzelt felhasználás szituációkhoz. A benne szereplő házimozi vetítők eltérő módon használhatóak és különböző árkategóriájú modellek, kiválasztásukban csak annyiban játszott szerepet értékítéletem, hogy azok vagy kiváltképp korszerűek vagy éppenséggel nagyon jól beváltak.

A hatalmas vetített kép magával ragadó élményt nyújt, de nem mindenkinek és nem minden helyiségben ideális megoldás a projektor. A vetítésben meghatározó szerepe van a környezeti körülményeknek, a nagy vetítőfelület és a projektor megfelelő elhelyezése pedig átgondolást igénylő összetett probléma, aminek megoldása nem olyan egyszerű és kézenfekvő, mint egy TV esetében. Ráadásul a legjobb vetítők és a hozzájuk szükséges vetítővásznak nem olcsók!

Azoknak, akik vetített képet szeretnének az átgondoláshoz és tervezéshez tanácsolom olvassák el cikkemet: A házi-mozi képe (amit a vetített képről tudni érdemes). Ebből sok mindent megtudhatnak a vetítési környezet fontosságáról, a vetített kép méretéről, a vetítőkről, a vetített képhez szükséges fényáramról, a vetítő és a vetített kép elhelyezéséről, az azonos képmagassággal való vetítésről és a vetítőfelületekről.

Epson EH-TW750

A 2020 végén forgalomba került Epson EH-TW750 a 3LCD vetítőktől megszokott fényes és a Rec.709 szabványnál némileg szélesebb színtartományú Full HD (1.920 x 1.080 képpont) felbontású képet vetít. Magas fényáramával még kevésbé ideális vetítési körülmények között, némi mesterséges megvilágítás mellett is élénk képet lehet vele előállítani sportközvetítések nézéséhez vagy játékhoz, mozifilmekhez optimális vetítési környezetben pedig akár 3 m (120 hüvelyk) átlójú kép vetítéséhez is elég a takarékos (ECO) lámpameghajtás és a mozi színmód biztosította kb. 1.000 lumen.

Az EH-TW750 kompakt méretével, 2,8 kg súlyával bárhová elvihető és könnyen, gyorsan alkalmasan telepíthető. Hasznos funkciója a projektornak, hogy beépített WLAN kapcsolatán át kivetíthetjük okostelefonunk, táblagépünk vagy laptopunk tartalmát, tükrözhetjük annak képernyőjét a mellékelt iProjection applikáció használatával vagy Miracast technológiával.

Az EH-TW750 már 2,5 méterről 2,79 m (110 hüvelyk) átlójú 16:9 arányú képet kivet, ami 3 m távolságból nézve majdnem megfelel az SMPTE/THX referencia képméretajánlás 45°-os nézőszögének. Vagyis ezt a vetítőt célszerű a nézők előtt egy asztalon (vagy asztalban) kb. 50 – 60 cm magasságban elhelyezni (a 243,5 x 137 cm-s kép alja kb. 9 centivel a vetítő optikájának magassága alatt lesz).

Az EH-TW750 224.900 Ft ajánlott fogyasztói áron kapható.

BenQ TK700STi 

BenQ TK700STi

A kifejezetten az új generációs Microsoft Xbox Series X/S és Sony PlayStation 5 játékkonzolokhoz ajánlott BenQ TK700STi vetítő sok más mai 4K vetítőhöz hasonlóan egy Texas Instruments DLP 4K UHD DMD chippel és XPR technológiával állítja elő a 8,3 millió képpontból álló vetített képet. A specifikált magas fényárammal nem teljesen sötét szobában is élvezetes játékkép állítható elő a Rec.709 színtér 100%-os reprodukálásával. A projektor kompatibilis a HDR10 valamint HLG nagy dinamikatartományú formátumokkal és a sztereoszkóp (3D) kép megjelenítésére is alkalmas.

A TK700STi a különböző játéktípusok optimális beállításához három különböző játékmódot kínál, a 4K/60Hz forrásjelhez tartozó 16 ms bemeneti késés (input lag) pedig gyors reagálású gördülékeny akciós játékot biztosít.

A TK700STi Google által minősített Android TV projektorként elérést biztosít a Google Play valamint az Amazon Prime Video, a YouTube és más streaming szolgáltatások tartalmaihoz. A vetítő platformja által natív módon nem támogatott Netflix és mások tartalmai iOS illetve Android eszközökről küldhetőek (cast) illetve tükrözhetőek a vetítéshez.

A projektor már 1,99 méter távolságból 2,54 méter (100 hüvelyk) átlójú képet vetít, és annak elhelyezését függőleges és vízszintes trapézkorrekció és digitális képelforgatás segíti.

A BenQ TK700STi idehaza 470.000 Ft alatti áron kapható.

LG HU70LS

Aki olyan vetítőt szeretne, ami az okos TV-k teljes funkcionalitását kínálja, annak ajánlható az LG HU70LS, ami szintén szintén egychipes DLP 4K UHD (XPR) vetítési technológiájával állítja elő a vetítőfelületen megjelenő kép 8,3 millió képpontját. A projektor hosszú élettartamú 4-csatornás LED fényforrásával megvetíthető akár egy 2,79 m (110 hüvelyk) átlójú vetítőfelület is, bár nem árt, ha annak fénynyeresége (gain értéke) 1-nél némileg nagyobb. A LED fényforrás miatt egy hasonló fényáramú lámpás vetítőnél nagyobb fényességérzetet és a DCI-P3 színtér majdnem teljes reprodukálását ígéri a projektor, ami a 4K UHD felbontás mellett támogatja a nagy dinamikatartományú videók HDR10 formátumát is. A vetítő azonban HDR érzetű képet csak 2,54 méter (100 hüvelyk) alatti képmérettel produkál vetítéshez optimalizált sötét környezetben, és persze korlátozott képdinamikával.

A HU70LS „okosvetítőként” a rajta futó webOS 4.5 platformmal internetes böngészőt és elérést kínál streaming tartalomszolgáltatásokhoz, vezeték-nélküli kép- és tartalomtükrözést biztosít Android és iOS eszközökkel egyaránt és a megvilágított gombokkal rendelkező Magic Remote távirányítóját használva közvetlenül érhetőek el például a Netflix, az Amazon Prime Video, a YouTube vagy más applikációk.

A HU70LS 2,95 és 3,7 méter közötti távolságból vetíti ki egy 2,79 méter (110 hüvelyk) átlójú 16:9 arányú képet, és fix 100% a képeltolása, vagyis a projektor optikája azonos magasságban van a kép aljával vagy tetejével (az utóbbi esetben a projektor az aljával a plafon felé van felszerelve).

Az LG HU70LS idehaza igen széles árskálán, de tipikusan 600.000 Ft alatt már kapható.

Epson EH-TW9400

A már több mint 6 éves alapkonstrukciójú és három éve megjelent Epson EH-TW9400 rövidesen kifut a márka kínálatából, de még mindig az egyik legnépszerűbb házimozi vetítő. A legkifinomultabb 3LCD technológiát és fényforrásként az Epson saját legkorszerűbb UHE (E-TORL) lámpáját kombináló projektor elegendő fényáramot produkál akár 4 méter (kb. 160 hüvelyk) körüli képátló vetítéséhez is.

Az EH-TW9400 „4K PRO UHD” elnevezése arra utal, hogy az natív Full HD felbontású képmodulátor paneleket tartalmazó vetítő kompatibilis a 4K videókkal, „4K Enhancement” pixeleltolásos technológiával pedig „pszeudo-4K”, azaz némileg finomított felbontású képet tud vetíteni. A projektor a HDR10 formátumú videók megjelenítését is támogatja, sőt az „Epson Cinema Filter” elnevezésű színszűrő fényútba iktatásával a DCI-P3 színtér reprodukálására is képes, de ez jelentősen lecsökkenti a kibocsátott fényáramot és a megmaradó kb. 800 lumen nem elegendő egy szokványos méretű vetített házimozi képen a HDR megcsillanó nagyon fényes részletek reprodukálásához.

Az EH-TW9400 teljesen motorizált lencserendszere széles tartományban állítható képnagyítást, függőleges és vízszintes lencseeltolást (képeltolást) tesz lehetővé. Ráadásul e beállított lencsepozíciók el is tárolhatóak a projektor memóriájában és gombnyomásra előhívhatóak könnyedén megvalósítva ezzel a különböző arányú képek azonos magasságú vetítését.

Az Epson EH-TW9400 és annak vezeték-nélküli HDMI jelátvitelre is alkalmas változata, az EH-TW9400W 900.000 Ft illetve 1.000.000 Ft körüli áron kaphatóak, de már nem sokáig, mert helyükbe a lézerfoszfor fényforrású és továbbfejlesztett Epson EH-LS12000B és EH-LS11000W vetítők lépnek.

LG CineBeam HU810PW

LG CineBeam HU810PW

Az LG CineBeam HU810PW 4K UHD projektor is egychipes DLP 4K UHD (XPR) vetítési technológiájával állítja elő a 8,3 millió képpontból álló vetített képet, fényforrásként pedig vörös és a kék lézerdiódák működnek benne, melyek a foszforkerékkel előállított zöld fénnyel 97% DCI-P3 színtér-reprodukciót biztosítanak. A projektor fényárama elegendő a HDR tartalmak élénk megjelenítésére is egy maximum 2,79 méter (110 hüvelyk) átlójú vetítőfelületen, és természetesen támogatja a népszerű nagy dinamikatartományú HDR10 és HLG tartalmak és HGiG játékok vetítését dinamikus árnyalati leképezést biztosítva.

A projektor LG webOS 5.0 operációs rendszerét futtatja és gyors elérést biztosít egyebek mellett olyan népszerű streaming szolgáltatásokhoz, mint az Amazon Prime Video, a Disney+, a Netflix és a YouTube. Kompatibilis az Apple Airplay 2 protokollal és a Screen Share funkcióval mozgóképek is megoszthatóak okostelefonokról és a táblagépekről.

A HU810PW továbbfejlesztett audió retúrcsatornával (eARC) rendelkező HDMI 2.1 csatlakozóján keresztül a 4K/60p és 10 bites színfelbontású videók fogadása mellett veszteségmentes audiojelet is továbbíthat a hozzá csatlakozó hangrendszerre, támogatva a Dolby Atmos hangot is.

A HU810PW 1,6-szeres nagyításátfogású lencséjével 3,17 és 5,1 méter közötti távolságból vetít ki egy 2,79 méter (110 hüvelyk) átlójú 16:9 arányú képet, és széles tartományban állítható vízszintesen és függőlegesen lecseeltolás segíti a projektor elhelyezését.

Az LG CineBeam HU810PW idehaza 1.200.000 Ft alatti áron kapható.

Optoma CinemaX P2

A TV-k alternatívájának szánt ultrarövid távolságra vetítő projektorok sorába tartozik az Optoma CinemaX P2, ami szintén egychipes DLP 4K UHD (XPR) vetítési technológiájával és lézerfoszfor fényforrásával a specifikáció szerint 2,16 és 3,05 m (85” – 120”) átlójú 16:9 arányú kép vetítésére optimális. A HDR10 és HLG formátumokkal kompatibilis projektor elegendő fényáramot, kontrasztarányt, 120% Rec.709 illetve 80% DCI-P3 színtér-reprodukciót és jól működő árnyalati leképzést biztosít ahhoz, hogy hatásos, közel nagy dinamikatartományú képet produkáljon.

A CinemaX P2 egy integrált Android alapú streaming platformot is kínál Alexa, Google Assistant kompatibilitással IFTTT automatizációval, böngészővel és népszerű streaming applikációkkal az Optoma Marketplace kínálatából, bár ez utóbbiak használhatósága kérdéses. A TapCast alkalmazás Android és iOS mobileszközök képernyőtükrözését és vetítését teszi lehetővé. A vetítőnek saját erőteljes beépített hangprojektora is van, amihez külső mélynyomó is csatlakoztatható.

A CinemaX P2 tehát fél méter körüli távolságból vetíti képét, amihez tökéletesen sík vetítőfelületre van szükség és pontos beállítása nem egyszerű.

Az Optoma CinemaX P2 1.200.000 Ft alatti ajánlott fogyasztói áron kapható.

Sony VPL-VW790ES

A Sony VPL-VW790ES a márka Z-Phosphor lézer fényforrású natív 4K HDR SXRD házimozi vetítőjének legújabb változata. A 4K felbontás részleteinek láthatóvá tételéhez nagy méretű képet kell vetíteni – például egy 3 méterről nézett képnek legalább 3,8 méter (150 hüvelyk) átlójúnak kell lennie. Ehhez tetemes fényáramra van szükség csakúgy mint a kiemelkedően fényes képelemek megjelenítéséhez a nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmakban. Az utóbbiakhoz az is kell, hogy a projektor minél nagyobb képdinamika és színtartomány előállítására legyen képes. Mivel vetítéssel még így is nehéz hatásos HDR képet produkálni, ezért jó ha van egy olyan elektronika, ami ezt a projektor képességeit minél jobban kihasználva biztosítja.

A VPL-VW790ES már olyan vetítő, ami teljesíti a fentieket. Fényárama elegendő, hogy egy 3,8 méter (150 hüvelyk) átlójú 1,4 fénynyereségű (gain értékű) vetítővásznon közel 110 nit (cd/m2) csúcsfényességet lehessen elérni. Kontrasztaránya és 90% körüli DCI P3 színtere valamint a benne működő új videoprocesszor Dynamic HDR Enhancer funkciója pedig a lehetőségekhez mérten legélvezetesebb nagy dinamikatartományú képmegjelenítést biztosítja.

A VPL-VW790ES is természetesen motoros mozgatású széles tartományban állítható képnagyítású, függőleges és vízszintes eltolású lencserendszerrel rendelkezik, melynek beállított pozíciói memóriában tárolhatóak.

A Sony VPL-VW790ES körülbelül 4 millió forintért kapható jelenleg.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .