Tippek házimozi vetítőt keresőknek

A házimozi vetítőt keresőknek igyekszik tippeket adni a cikk, amiben néhány eltérő módon használható és különböző árkategóriájú modell szerepel.


Sokszor és sokan kérnek tőlem tanácsot termékvásárlással kapcsolatban. Az általános „melyik a jobb” jellegű kérdéseket többnyire kénytelen vagyok visszautasítani, mert konkrétumok ismerete nélkül a választás csak szubjektív lehetne, márpedig független szakíróként nem lehetek elfogult bizonyos márkák és termékek iránt. Szaktanácsadóként viszont ügyfeleim konkrét igényinek és árelképzeléseinek, valamint a felhasználási körülmények ismeretében persze tudok ajánlani megfelelő házimozi vetítőt is.

Ez a cikk az utóbbiak jegyében született, vagyis elképzelt felhasználási szituációkhoz igyekszem tippeket adni. A benne szereplő házimozi vetítők eltérő módon használhatóak és különböző árkategóriájú modellek, kiválasztásukban csak annyiban játszott szerepet értékítéletem, hogy azok vagy kiváltképp korszerűek vagy éppenséggel nagyon jól beváltak.

A hatalmas vetített kép magával ragadó élményt nyújt, de nem mindenkinek és nem minden helyiségben ideális megoldás a projektor. A vetítésben meghatározó szerepe van a környezeti körülményeknek, a nagy vetítőfelület és a projektor megfelelő elhelyezése pedig átgondolást igénylő összetett probléma, aminek megoldása nem olyan egyszerű és kézenfekvő, mint egy TV esetében. Ráadásul a legjobb vetítők és a hozzájuk szükséges vetítővásznak nem olcsók!

Azoknak, akik vetített képet szeretnének az átgondoláshoz és tervezéshez tanácsolom olvassák el cikkemet: A házi-mozi képe (amit a vetített képről tudni érdemes). Ebből sok mindent megtudhatnak a vetítési környezet fontosságáról, a vetített kép méretéről, a vetítőkről, a vetített képhez szükséges fényáramról, a vetítő és a vetített kép elhelyezéséről, az azonos képmagassággal való vetítésről és a vetítőfelületekről.

Epson CO-FH02 ELPAP12 Android TV adapterrel

Epson CO-FH02

Film, játékkép, sportközvetítés vetíthető az Epson CO-FH02 belépő projektorral, ami könnyen szállítható és egyszerű a felállítása, beüzemelése is. A 3LCD technológiával és a hosszú élettartamú lámpával tetemes fényáramot biztosító projektorral igazán nagy Full HD (1.920 x 1.080 képpont) felbontású kép vetíthető.  A magas fényárammal még kevésbé ideális vetítési körülmények között, némi mesterséges megvilágítás mellett is élénk képet lehet előállítani.

A vetítőhöz mellékelt és annak házába elrejthető Android TV streaming adapterrel – és a külön azt kezelő távirányítóval – filmek, sorozatok és játékok ezreit lehet elérni az Amazon Prime Video, a Google Play, a YouTube és további népszerű applikációkkal. A beépített Chromecast segítségével tartalmakat vetíthetünk közvetlenül egy Android illetve iOS eszközről, Mac vagy Windows számítógépről esetleg Chromebook-ról. A Google Assistant pedig beszédhanggal való keresést és személyre szabott ajánlásokat is lehetővé tesz.

A CO-FH02 már 2,9 méterről 2,79 m (110 hüvelyk) átlójú 16:9 arányú képet kivet, ami 3 m távolságból nézve majdnem megfelel az SMPTE/THX referencia képméretajánlás 45°-os nézőszögének. Vagyis ezt a vetítőt célszerű a nézők előtt mellett egy asztalon (vagy asztalban) kb. 60 – 70 cm magasságban elhelyezni (a 243,5 x 137 cm-s kép alja kb. 12 centivel lesz a vetítő lába alatt).

Az Epson CO-FH02 299.000 Ft ajánlott fogyasztói áron kapható.

Acer H6800BDa

Acer H6800BDa

A meccs- és filmnézéshez, játékhoz is használható Acer H6800BDa az egyik legkedvezőbb áru „4K Smart projektor” , mely a Texas Instruments DLP 4K UHD DMD képmodulátorát  és az XPR technológiát alkalmazva állítja elő a 4K UHD (3.840 x 2.160) felbontású képet. A projektor fényárama akár 3,9 méter széles kép vetítéséhez is elegendő, kompatibilis a HDR10 és a HLG nagy dinamikatartományú formátumokkal valamint alkalmas sztereoszkóp (3D) kép megjelenítésére is.

A vetítő „Futball” képmódot kínál a meccsközvetítések megjelenítéséhez, a PC-s és konzoljátékok kedvelői pedig a 1080p játékok 240 Hz-es képfrissítését és az alacsony, 5 ms-os bemeneti késést (input lag) értékelhetik.

Az Acer H6800BDa azzal érdemli ki a „Smart projektor” elnevezést, hogy beépített médialejátszó hardverével és az előre feltöltött Aptoide TV APP alkalmazáspiaccal számos streaming tartalomszolgáltatás, közösségi médiaweboldal és egyéb online szolgáltatás elérését támogatja. A projektor Wi-Fi hálózathoz csatlakoztatható az annak tokjába rejtett WirelessProjection-Kit (UWA5) USB vezeték-nélküli adapterrel, ami „EZCast APP”, Miracast és „Google mirroring” támogatással okostelefon, táblagép vagy PC képernyőjének vezeték-nélküli tükrözését is lehetővé teszi.

A vetítő 3,34 méterről már 254 centis (100 hüvelyk) átlójú képet vetít és automatikus függőleges valamint manuális vízszintes trapézkorrekcióval lehet a kép sarkait beállítani.

Az Acer H6800BDa idehaza 450.000 Ft körüli, vagy annál akár alacsonyabb áron  kapható.

BenQ TK700STi 

BenQ TK700STi

Az új generációs Microsoft Xbox Series X/S és Sony PlayStation 5 játékkonzolokhoz ajánlott BenQ TK700STi vetítő is DLP 4K UHD DMD chippel és XPR technológiával állítja elő a 8,3 millió képpontból álló vetített képet. A specifikált magas fényárammal nem teljesen sötét szobában is élvezetes játékkép állítható elő a Rec.709 színtér 100%-os reprodukálásával. A projektor kompatibilis a HDR10 valamint HLG nagy dinamikatartományú formátumokkal és a sztereoszkóp (3D) kép megjelenítésére is alkalmas.

A TK700STi a különböző játéktípusok optimális beállításához három különböző játékmódot kínál, a 4K/60Hz forrásjelhez tartozó 16 ms bemeneti késés (input lag) pedig gyors reagálású gördülékeny akciós játékot biztosít.

A TK700STi Google által minősített Android TV projektorként elérést biztosít a Google Play valamint az Amazon Prime Video, a YouTube és más streaming szolgáltatások tartalmaihoz. A vetítő platformja által natív módon nem támogatott Netflix és más streaming szolgáltatások tartalmai iOS illetve Android eszközökről küldhetőek (cast) illetve tükrözhetőek a vetítéshez.

A projektor már 1,99 méter távolságból 2,54 méter (100 hüvelyk) átlójú képet vetít, és annak elhelyezését függőleges és vízszintes trapézkorrekció és digitális képelforgatás segíti.

A BenQ TK700STi ára idehaza 550.000 Ft-tól indul.

Epson EH-TW7100

Epson EH-TW7000/EH-TW7100

Az EH-TW7000 és EH-TW7100 4K PRO-UHD vetítők a 4K tartalmakat „4K Enhancement” jelfeldolgozással és a vetített képpontokat átlós pixeleltolással megkétszerezve pszeudo-4K felbontással, vagyis  gazdagabb  részleteket reprodukálva jelenítik meg. A vetítők HDMI 2.0b bemeneteiken át tudják a 4K/60Hz videojelet fogadni, emellett támogatják a HLG és HDR10 formátumú videók megjelenítését is, bár az utóbbihoz ajánlott Mozi képmódban is csak 70% körüli DCI-P3 színtér reprodukálására képesek. A dobozból kivéve már pontos színvisszaadást kínáló 3LCD projektorok bőséges fényáramot produkálnak még az igen csendes ECO (gazdaságos) lámpamódban is ahhoz, hogy egy 2,54 méteres (100 hüvelykes) házimozi vászonra élénk képet lehessen velük vetíteni.

Ebben az árkategóriában kivételes elhelyezési rugalmasságot biztosít a vetítők 1,6-szoros nagyításátfogású lencséje és függőlegesen fel-le 60%, vízszintesen balra-jobbra 24% képeltolása.

Az  Epson EH-TW7000 ajánlott fogyasztói ára 510.000 Ft, a sztereó hangszórókat, vezérléshez 12V-os indítójel kimenetet és RS232 interfészt is kínáló, magasabb kontrasztarányt nyújtó  EH-TW7100 ajánlott ára 670.000 Ft.

Optoma CinemaX D2

Optoma CinemaX D2 és CinemaX D2 Smart

A TV-k alternatívájának szánt ultrarövid távolságra vetítő projektorok sorába tartozik az Optoma CinemaX D2 és CinemaX D2 Smart, melyek szintén egychipes DLP 4K UHD (XPR) vetítési technológiájával és lézerfoszfor fényforrással ajánlottan 2,16 és 3,05 m (85” – 120”) átlójú 16:9 arányú kép vetítésére alkalmasak. A HDR10 és HLG formátumokkal kompatibilis projektorok elegendő fényáramot, kontrasztarányt, Rec.709  színtér-reprodukciót, továbbá szín- és árnyalati leképzést biztosítanak a lehető legjobb képélményt előállításához.

Az Optoma CinemaX D2 Smart projektorokhoz egy Google és Netflix tanúsítvánnyal rendelkező HAKO mini Android TV adaptert és hozzá való távirányítót mellékelnek.

Az ultrarövid távolságra vetítő CinemaX D2 és CinemaX D2 Smart projektorok telepítését és beüzemelését függőleges és vízszintes trapézkorrekció valamint a képgeometria felületre illesztésére szolgáló (9-pontos) rács segíti, de ajánlott a képet tökéletesen sík felületre vetíteni.

Az Optpma CinemaX D2 950.000 Ft az Optoma CinemaX D2 Smart  1.020.000 Ft alatti árakon fekete illetve fehér kivitelben kaphatóak.

LG CineBeam HU810PW

LG CineBeam HU810PW

Az LG CineBeam HU810PW 4K UHD projektor is egychipes DLP 4K UHD (XPR) vetítési technológiájával állítja elő a 8,3 millió képpontból álló vetített képet, fényforrásként pedig vörös és kék lézerdiódák működnek benne, mely utóbbiak a foszforkerékkel előállított zöld fénnyel 97% DCI-P3 színtér-reprodukciót biztosítanak. A projektor fényárama elegendő a HDR tartalmak élénk megjelenítésére is egy maximum 2,79 méter (110 hüvelyk) átlójú vetítőfelületen, és természetesen támogatja a népszerű nagy dinamikatartományú HDR10 és HLG tartalmak valamint a HGiG formátumú átékok vetítését dinamikus árnyalati leképezést biztosítva.

A projektor LG webOS 5.0 operációs rendszerét futtatja és gyors elérést biztosít egyebek mellett olyan népszerű streaming szolgáltatásokhoz, mint az Amazon Prime Video, a Disney+, a Netflix és a YouTube. Kompatibilis az Apple Airplay 2 protokollal és a Screen Share funkcióval mozgóképek is megoszthatóak okostelefonokról és a táblagépekről.

A HU810PW továbbfejlesztett audió retúrcsatornával (eARC) rendelkező HDMI 2.1 csatlakozóján keresztül a 4K/60p és 10 bites színfelbontású videók fogadása mellett veszteségmentes audiojelet is továbbíthat a hozzá csatlakozó hangrendszerre, támogatva a Dolby Atmos hangot is.

A HU810PW 1,6-szeres nagyításátfogású lencséjével 3,17 és 5,1 méter közötti távolságból vetít ki egy 2,79 méter (110 hüvelyk) átlójú 16:9 arányú képet, és széles tartományban állítható vízszintesen és függőlegesen lecseeltolás segíti a projektor elhelyezését.

Az LG CineBeam HU810PW idehaza 1.200.000 Ft alatti áron kapható.

Epson EH-LS12000B

Epson EH-LS12000B

Az Epson EH-LS12000B a márka házimozi vetítőinek új csúcsmodellje áttervezett lézer-foszfor fényforrásra épülő 3LCD fénymotorral, natív 1080p LCD panelekkel, de új négyirányú pixeleltolásos (4K PRO-UHD) technikával megnégyszerezett a natív 4K-nak megfelelő felbontással. A 4K felbontás részleteinek láthatóvá tételéhez megfelelően nagy  képet kell előállítani – például egy 3 méterről nézett képnek legalább 3,8 méter (150 hüvelyk) átlójúnak kell lennie. Ehhez tetemes fényáramra van szükség, ahogy a kiemelkedően fényes képelemek megjelenítéséhez is a nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmakban. Az utóbbiakhoz az is kell, hogy a projektor minél nagyobb képdinamika és színtartomány előállítására legyen képes. Mivel vetítéssel még így is nehéz hatásos HDR képet produkálni, ezért jó ha van egy olyan elektronika, ami a projektor képességeit minél jobban kihasználva ezt biztosítja.

Az EH-LS12000B  olyan vetítő, ami teljesíti a fentieket. Fényárama elegendő, hogy egy 3,8 méter (150 hüvelyk) átlójú 1,1 fénynyereségű (gain értékű) vetítővásznon 110 nit (cd/m2) feletti csúcsfényességet lehessen elérni elegendően magas kontrasztaránnyal és 85% körüli DCI P3 színtér reprodukálásával. Az új 12 bites videoprocesszor a forrásvideót  a pontosabb, nagyobb felbontású pixeleltolásos 4K kép megjelenítéséhez adaptálja. A projektor kezeli a HDR10, HDR10+ valamint HLG formátumokat és tulajdonképpen  árnyalati leképzésként működik a beépített „jelenet-adaptív gammakorrekció és automatikus kontrasztjavítás”, ami kiemeli a sötét illetve nagyon világos képrészleteket. A projektor képfeldolgozásának része a mozgássimítást végző 4K képkocka-interpoláció és a 4K Super Resolution felskálázás és képrészlet-gazdagítás.. A HDMI 2.1 csatlakozók 40 Gigabit/s adatátviteli sebességgel alkalmasak az új generációs játékkonzolok 4K/120 kép/sec videojelei fogadására és feldolgozására, a bemeneti késés (az input lag) pedig kevesebb, mint 20 ms.

A EH-LS12000B motoros mozgatású, széles tartományban állítható képnagyítású, függőleges és vízszintes eltolású lencserendszerrel rendelkezik, melynek beállított pozíciói memóriában tárolhatóak, így megoldható a különböző képarányú videók azonos képmagasságú vetítése is.

Az Epson EH-LS12000B jelenleg 2,1 millió forint ajánlott áron kapható.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

2 hozzászólás “Tippek házimozi vetítőt keresőknek” bejegyzéshez

  1. Üdv, kb 4 méter távolságból szeretnék vetíteni maximum 164×94 cm-es (tehát 190 cm=76 inch átlójú) vászonra. Fontos a jó felbontás. A szobát szinte teljesen be lehet sötétíteni. A projektort HDMI kábellel kötném össze a laptoppal és külön bluetooth hangszórót használok. Csak házimozi használnám. Rendelkezésre álló pénz maximum 100.000 HUF. Kérhetnék ajánlatokat melyik projektor lenne legmegfelelőbb a céljaimnak?

    1. Üdvözlöm!
      A Házi-Mozi Portál nem foglalkozik termékeladással, így nem áll módomban ajánlatot adni.
      Esetleg keresse fel a https://www.projektorbolt.hu/ webáruházat, bár tartok tőle, hogy kínálatukban nincs 100.000 Ft-ért vetítő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .