Tippek házimozi vetítőt keresőknek

A házimozi vetítőt keresőknek igyekszik tippeket adni a rendszeresen frissülő cikk, amiben néhány eltérő módon használható és különböző árkategóriájú modell szerepel.


Sokszor és sokan kérnek tőlem tanácsot termékvásárlással kapcsolatban. Az általános „melyik a jobb” jellegű kérdéseket többnyire kénytelen vagyok elhárítani, mert konkrétumok ismerete nélkül a választás csak szubjektív lehetne, márpedig független szakíróként nem lehetek elfogult se márkák se termékeik iránt. Szaktanácsadóként viszont ügyfeleim konkrét igényinek és árat illető elképzeléseinek, valamint a felhasználási körülmények ismeretében persze tudok ajánlani megfelelő házimozi vetítőt is.

Ez a cikk az utóbbiak jegyében született, vagyis elképzelt felhasználási szituációkhoz igyekszem tippeket adni. A benne szereplő házimozi vetítők eltérő módon használhatóak és különböző árkategóriájú modellek, kiválasztásukban csak annyiban játszott szerepet értékítéletem, hogy azok vagy kiváltképp korszerűek vagy éppenséggel nagyon jól beváltak.

A hatalmas vetített kép magával ragadó élményt nyújt, de nem mindenkinek és nem minden helyiségben ideális megoldás a projektor. A vetítésben meghatározó szerepe van a környezeti körülményeknek, a nagy vetítőfelület és a projektor megfelelő elhelyezése pedig átgondolást igénylő összetett probléma, aminek megoldása nem olyan egyszerű és kézenfekvő, mint egy TV esetében. Ráadásul a legjobb vetítők és a hozzájuk szükséges vetítővásznak nem olcsók!

Azoknak, akik vetített képet szeretnének az átgondoláshoz és tervezéshez tanácsolom olvassák el cikkemet: A házi-mozi képe (amit a vetített képről tudni érdemes). Ebből sok mindent megtudhatnak a vetítési környezet fontosságáról, a vetített kép méretéről, a vetítőkről, a vetített képhez szükséges fényáramról, a vetítő és a vetített kép elhelyezéséről, az azonos képmagassággal való vetítésről és a vetítőfelületekről.

Samsung-The-Freestyle

Samsung The  The Freestyle

Samsung The Freestyle  egy ügyes, okos és szinte bárhol sokféleképpen használható hordozható hobbiprojektor, amit egy vetítésre alkalmas felület előtt felállítva és bekapcsolva állítgatás nélkül élvezhető képet vetít és hangot is megszólaltat. A LED fényforrással és egychipes DLP technikával előállított  Full HD (1.920 x 1.080 pixel) felbontású kép a házimozi-rajongók minőségi igényeit feltehetően nem mindenben elégíti ki, de az elsősorban a fiataloknak szánt készülék nemcsak projektorként használható, mert egyebek mellett működhet okoshangszóróként vagy egy partin hangulatfényeket is elő lehet vele állítani.

A vetítőbe integrált Samsung Tizen okos platform ugyanazt tudja, mint amit a márka okos TV-iben. Az elérhető streaming tartalmak és egyéb szolgáltatások applikációi mellett olya funkciók is működnek, mint a mobil tartalomtükrözés  Apple Airplay 2 protokollal, illetve aTap View a Samsung Galaxy készülékekkel.

Az újabb 2. generációs The Freestyle külsőre és műszakilag is szinte azonos az előd The Freestyle projektorral, de többre képes annál mert a sajnos Magyarországon egyenlőre nem elérhető Samsung Gaming Hub (Játékközpontot) révén konzol nélkül is játszhatóak vele felhőalapú streaming játékok.

A vetített kép átlója a projektor és a vetítőfelület közötti távolságtól függően ajánlottan 76 és 254 cm (30 és 100 hüvelyk) között választható meg, és szinte mindegy, hogy a projektor mennyire „ferdén” áll a vízszinteshez és a képfelülethez képest, mert automatikus képferdeség- és trapézkorrekció kompenzálja a képgeometriai torzulását és automatikus fókusza biztosít éles képet. Konzoljában 180 fokkal elforgatva a készülék nemcsak a falra/vetítővászonra, de egy mozdulattal akár a mennyezetre is vetíthet, ha használója ágyban fekve akarná élvezni a képet.

Samsung The Freestyle 200.000Ft, a 2. generációs The Freestyle 240.000 Ft körüli áron kaphatóak.

Epson CO-FH02 ELPAP12 Android TV adapterrel

Epson CO-FH02

Film, játékkép, sportközvetítés vetíthető az Epson CO-FH02 belépő projektorral, ami könnyen szállítható és egyszerű a felállítása, beüzemelése is. A 3LCD technológiával és a hosszú élettartamú lámpával tetemes fényáramot biztosító projektorral igazán nagy Full HD (1.920 x 1.080 képpont) felbontású kép vetíthető.  A magas fényárammal még kevésbé ideális vetítési körülmények között, némi mesterséges megvilágítás mellett is élénk képet lehet előállítani.

A vetítőhöz mellékelt és annak házába elrejthető Android TV streaming adapterrel – és a külön azt kezelő távirányítóval – filmek, sorozatok és játékok ezreit lehet elérni az Amazon Prime Video, a Google Play, a YouTube és további népszerű applikációkkal. A beépített Chromecast segítségével tartalmakat vetíthetünk közvetlenül egy Android illetve iOS eszközről, Mac vagy Windows számítógépről esetleg Chromebook-ról. A Google Assistant pedig beszédhanggal való keresést és személyre szabott ajánlásokat is lehetővé tesz.

A CO-FH02 már 2,9 méterről 2,79 m (110 hüvelyk) átlójú 16:9 arányú képet kivet, ami 3 m távolságból nézve majdnem megfelel az SMPTE/THX referencia képméretajánlás 45°-os nézőszögének. Vagyis ezt a vetítőt célszerű a nézők előtt-mellett egy asztalon (vagy asztalban) kb. 60 – 70 cm magasságban elhelyezni (a 243,5 x 137 cm-s kép alja kb. 12 centivel lesz a vetítő lába alatt).

Az Epson CO-FH02 ajánlott fogyasztói ára 290.000 Ft, de már 200.000 Ft alatt megkapható.

Acer H6800BDa

Acer H6800BDa / H6805BDa és H6815ATV

A meccs- és filmnézéshez, játékhoz is használható Acer H6800BDa / H6805BDa és H6815ATV a legkedvezőbb áru „4K Smart projektorok” , amelyek a Texas Instruments DLP 4K UHD DMD képmodulátorát  és az XPR technológiát alkalmazva állítják elő a 4K UHD (3.840 x 2.160) felbontású képet. A projektor fényárama akár 3,9 méter széles kép vetítéséhez is elegendő, kompatibilis a HDR10 és a HLG nagy dinamikatartományú formátumokkal valamint alkalmas sztereoszkóp (3D) kép megjelenítésére is.

A vetítők „Futball” képmódot kínálnak a meccsközvetítések megjelenítéséhez, a PC-s és konzoljátékok kedvelői pedig a 1080p játékok 240 Hz-es képfrissítését és az alacsony, 5 ms-os bemeneti késést (input lag) értékelhetik.

Az Acer H6800BDa / H6805BDa azzal érdemli ki a „Smart projektor” elnevezést, hogy beépített médialejátszó hardverével és az előre feltöltött Aptoide TV APP alkalmazáspiaccal számos streaming tartalomszolgáltatás, közösségi médiaweboldal és egyéb online szolgáltatás elérését támogatja. A projektor Wi-Fi hálózathoz csatlakoztatható az annak tokjába rejtett WirelessProjection-Kit (UWA5) USB vezeték-nélküli adapterrel, ami „EZCast APP”, Miracast és „Google mirroring” támogatással okostelefon, táblagép vagy PC képernyőjének vezeték-nélküli tükrözését is lehetővé teszi.

Az Acer H6815ATV mellé egy külső HAKO mini Android TV adaptert adnak HDMI csatlakozással és USB tápcsatlakozással.

A vetítők 3,34 méterről már 254 centis (100 hüvelyk) átlójú képet vetít és automatikus függőleges valamint manuális vízszintes trapézkorrekcióval lehet a kép sarkait beállítani.

Az Acer H6800BDa / H6805BDa és H6815ATV idehaza 400.000 Ft alatti áron  kaphatóak.

BenQ TK700STi 

BenQ TK700STi

Az új generációs Microsoft Xbox Series X/S és Sony PlayStation 5 játékkonzolokhoz ajánlott BenQ TK700STi vetítő is DLP 4K UHD DMD chippel és XPR technológiával állítja elő a 8,3 millió képpontból álló vetített képet. A specifikált magas fényárammal nem teljesen sötét szobában is élvezetes játékkép állítható elő a Rec.709 színtér 100%-os reprodukálásával. A projektor kompatibilis a HDR10 valamint HLG nagy dinamikatartományú formátumokkal és a sztereoszkóp (3D) kép megjelenítésére is alkalmas.

A TK700STi a különböző játéktípusok optimális beállításához három különböző játékmódot kínál, a 4K/60Hz forrásjelhez tartozó 16 ms bemeneti késés (input lag) pedig gyors reagálású gördülékeny akciós játékot biztosít.

A TK700STi házába beépített Google minősített Android TV adapterrel a vetítő elérést biztosít a Google Play valamint az Amazon Prime Video, a YouTube és más streaming szolgáltatások tartalmaihoz. A natív módon nem támogatott Netflix és más streaming szolgáltatások tartalmai iOS illetve Android eszközökről küldhetőek át (cast) illetve tükrözhetőek a vetítéshez.

A projektor már 1,99 méter távolságból 2,54 méter (100 hüvelyk) átlójú képet vetít, és annak elhelyezését függőleges és vízszintes trapézkorrekció és digitális képelforgatás segíti.

A BenQ TK700STi hazai átlagára kb. 570.000 Ft.

Epson EH-TW7100

Epson EH-TW7000/EH-TW7100

Az EH-TW7000 és EH-TW7100 bevált konstrukciójú 4K PRO-UHD vetítők a 4K tartalmakat „4K Enhancement” jelfeldolgozással és a vetített képpontokat átlós pixeleltolással megkétszerezve pszeudo-4K felbontással, vagyis  gazdagabb  részleteket reprodukálva jelenítik meg. A vetítők HDMI 2.0b bemeneteiken át fogadják a 4K/60Hz videojelet, támogatják a HLG és HDR10 formátumú videók megjelenítését is, de a hagyományos lámpa fényforrás miatt az utóbbihoz ajánlott Mozi képmódban is csak 70% körüli DCI-P3 színtér reprodukálására képesek. A dobozból kivéve már pontos színvisszaadást kínáló 3LCD projektorok bőséges fényáramot produkálnak még az igen csendes ECO (gazdaságos) lámpamódban is ahhoz, hogy egy 2,54 méteres (100 hüvelykes) házimozi vászonra élénk képet lehessen velük vetíteni.

Ebben az árkategóriában kivételes elhelyezési rugalmasságot biztosít a vetítők 1,6-szoros nagyításátfogású lencséje és függőlegesen fel-le 60%, vízszintesen balra-jobbra 24% képeltolása.

Az  Epson EH-TW7000 ajánlott fogyasztói ára 500.000 Ft alatt van, a sztereó hangszórókat, vezérléshez 12V-os indítójel kimenetet és RS232 interfészt is kínáló, magasabb kontrasztarányt nyújtó  EH-TW7100 ajánlott ára 650.000 Ft.

Epson-EH-LS650W EHLS650B

Epson EH-LS650B / EH-LS650W

A TV-k alternatívájának szánt Epson EH-LS650B / EH-LS650W 3LCD technológiával és szabályozott lézer fényforrással a vetítőfelülettől 3,2 cm távolságban elhelyezve 155 cm (61”) átlójú, a vetítési távolságot növelve a maximálisan ajánlott 305 centis (120”) képet vetít.  A csak a házuk színében eltérő két modell 4K HDR kompatibilis, azaz alkalmas a 4K videók megjelenítésére – a képfelbontást a pixelek átlós eltolásával megduplázó 4K PRO-UHD/4K Enhancement technológiával – és a HDR10 és HLG formátumokat kezelve. A konzolos és számítógépes játékot 20ms alatti bemeneti késés (input lag) teszi optimálissá.

A készülékbe integrált Android TV platform streamingszolgáltatók tartalmainak elérését kínálja az Amazon Prime Video, a Google Play, a YouTube és további népszerű applikációk révén. A beépített Chromecast segítségével közvetlenül vetíthetőek velük tartalmak egy Android vagy iOS eszközről, Mac vagy Windows számítógépről, Chromebook-ról. A Google Assistant pedig beszédhanggal való keresést és személyre szabott ajánlásokat is lehetővé tesz.

A projektor képgeometriája egyszerűen beállítható egy okostelefon segítségével, melynek kameráját a vetített képre irányítva az Epson Setting Assistant applikáció segít korrigálni azt. A beállításhoz van persze manuálisan kezelhető Fit to Screen funkció, Quick Corner négy-sarkos trapézkorrekció és digitális zoom is.

Az Epson EH-LS650B / EH-LS650W 890.000 Ft ajánlott fogyasztói áron kaphatóak.

BenQ W4000i

BenQ W4000i

A BenQ W4000i 4K HDR LED házimozi vetítő 16,5 mm-es (0,65″) DMD képmodulátorral és XPR technológiával klasszikus 4K UHD DLP vetítési technikával és egy 4LED fényforrással  3.200 ANSI lumen csúcs fényáramot produkál és 100% DCI-P3 színtér-reprodukciót ígér. A HDR10, HDR10+ és HLG tartalmak lehető legtökéletesebben megjelenítéséhez szükséges jobb képdinamikáthelyi kontrasztfokozás, mozira optimalizált árnyalati leképzés biztosítja, illetve a gyárilag garantált és igazolt pontosan kalibrált színreprodukció is ezt szolgálja. A projektor fényárama a HDR10 (WCG) illetve Filmmaker (HDR/WCG) képmódokban egy 2,79 méter (110 hüvelyk) átlójú 1 fénynyereségű (gain értékű) vetítőfelületen 110 nit (cd/m2) feletti csúcsfényességet produkál.

BenQ új QS02 Android TV adaptert mellékel a Smart vetítőhöz, ami az Amazon Prime Video, a Disney+, a YouTube és mások mellett már a Netflix akár AV1 videoformátumú 4K HDR streaming tartalmait is támogatja. A gyorsabb Wi-Fi 6 szabványt is támogató adapterre más eszközökről is átküldhetőek fotók vagy videók Apple Airplay 2 vagy Chromecast Built-in protokollok segítségével.

A BenQ W4000i két hátlapi HDMI 2.0b csatlakozójának egyike eARC funkciójú, amin át a 7.1 csatornás és a Dolby Atmos eredeti hangsávok bitfolyamai egyetlen HDMI kábelen át továbbíthatóak külső hangrendszerhez.

A projektor 1,3-szeres nagyításátfogással 3 m és 4 m közötti távolságból vetít egy 305 centi (120 hüvelyk) átlójú 16:9 arányú képet, aminek beállítását nem túl széles tartományú függőleges és vízszintes lencseeltolás segíti.

A BenQ W4000i kb. 1.200.000 Ft körüli áron kapható.

Epson EH-LS12000B

Epson EH-LS12000B

Az Epson EH-LS12000B a márka házimozi vetítőinek új csúcsmodellje áttervezett lézer-foszfor fényforrásra épülő 3LCD fénymotorral, natív 1080p LCD panelekkel, de új négyirányú pixeleltolásos (4K PRO-UHD) technikával megnégyszerezett, a natív 4K-nak megfelelő felbontással. A 4K felbontás részleteinek láthatóvá tételéhez megfelelően nagy  képet kell előállítani – például egy 3 méterről nézett képnek legalább 3,8 méter (150 hüvelyk) átlójúnak kell lennie. Ehhez tetemes fényáramra van szükség, ahogy a kiemelkedően fényes képelemek megjelenítéséhez is a nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmakban. Az utóbbiakhoz az is kell, hogy a projektor minél nagyobb képdinamika és színtartomány előállítására legyen képes. Mivel vetítéssel még így is nehéz hatásos HDR képet produkálni, ezért jó ha van egy olyan elektronika, ami a projektor képességeit minél jobban kihasználva biztosítja ezt.

Az EH-LS12000B  olyan vetítő, ami teljesíti a fentieket. Fényárama elegendő, hogy egy 3,8 méter (150 hüvelyk) átlójú 1,1 fénynyereségű (gain értékű) vetítővásznon 110 nit (cd/m2) feletti csúcsfényességet lehessen elérni elegendően magas kontrasztaránnyal és 85% körüli DCI P3 színtér reprodukálásával. Az új 12 bites videoprocesszor a forrásvideót  a pontosabb, nagyobb felbontású pixeleltolásos 4K kép megjelenítéséhez adaptálja. A projektor kezeli a HDR10, HDR10+ valamint HLG formátumokat és tulajdonképpen  árnyalati leképzésként működik a beépített „jelenet-adaptív gammakorrekció és automatikus kontrasztjavítás”, ami kiemeli a sötét illetve nagyon világos képrészleteket. A projektor képfeldolgozásának része a mozgássimítást végző 4K képkocka-interpoláció és a 4K Super Resolution felskálázás és képrészlet-gazdagítás.. A HDMI 2.1 csatlakozók 40 Gigabit/s adatátviteli sebességgel alkalmasak az új generációs játékkonzolok 4K/120 kép/sec videojelei fogadására és feldolgozására, a bemeneti késés (az input lag) pedig kevesebb, mint 20 ms.

A EH-LS12000B motoros mozgatású, széles tartományban állítható képnagyítású, függőleges és vízszintes eltolású lencserendszerrel rendelkezik, melynek beállított pozíciói memóriában tárolhatóak, így megoldható a különböző képarányú videók azonos képmagasságú vetítése is.

Az Epson EH-LS12000B 2,1 millió forint ajánlott áron kapható.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

2 hozzászólás “Tippek házimozi vetítőt keresőknek” bejegyzéshez

  1. Üdv, kb 4 méter távolságból szeretnék vetíteni maximum 164×94 cm-es (tehát 190 cm=76 inch átlójú) vászonra. Fontos a jó felbontás. A szobát szinte teljesen be lehet sötétíteni. A projektort HDMI kábellel kötném össze a laptoppal és külön bluetooth hangszórót használok. Csak házimozi használnám. Rendelkezésre álló pénz maximum 100.000 HUF. Kérhetnék ajánlatokat melyik projektor lenne legmegfelelőbb a céljaimnak?

    1. Üdvözlöm!
      A Házi-Mozi Portál nem foglalkozik termékeladással, így nem áll módomban ajánlatot adni.
      Esetleg keresse fel a https://www.projektorbolt.hu/ webáruházat, bár tartok tőle, hogy kínálatukban nincs 100.000 Ft-ért vetítő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .