YouTube 4K: néhány Apple TV 4K dobozon már működik

Elindult a YouTube 4K streaming az Apple TV 4K médiadobozokon, de még nem minden felhasználó látja a 4K opciót, a HDR azonban nem támogatott és korlátozott a képsebesség is.


A pár hete kiadott Apple tvOS 14 kapcsán már ismert volt, hogy abból még hiányzott a YouTube 4K videók támogatása, pedig ezt korábban már megígérték. Az operációs rendszer új verziója megteremtette ugyan az alapokat, de a YouTube oldalán is be kellett kapcsolni a lehetőséget szerverén.

Ez történik most. A tvOS 14.0, tvOS 14.0.1 vagy a tvOS 14.2 bétaverziót futtató Apple TV 4K médiadobozok tulajdonosai kezdik látni a 4K opciót. A reddit fórumán többen is beszámoltak róla, hogy médiadobozukon működik a YouTube 4K és van aki képet is közölt erről.

Yes, Youtube (latest ver) is finally streaming in 4K in 14.2 (18K5036d) public beta (pic!)
byu/vulcan_on_earth inappletv

A 4K opciót azonban még nem látja mindenki, hiába van médiadobozukon tvOS 14 és a YouTube applikáció legújabb verziója. Úgy tűnik, hogy a YouTube szerveroldali frissítése fokozatosan zajlik.

Az Apple TV 4K a magasabb képsebességű YouTube 4K videókat azonban jelenleg nem támogatja, azok maximum 30 képkocka/sec képfrekvenciájuk lehetnek, az 50 vagy 60 képkocka/sec videók 1440 képpontos felbontásra csökkennek.

A másik fő korlátozás, hogy most még a nagy dinamikatartomány (HDR) sem támogatott. Nem tudni, hogy később ezek a még jobb képminőségű videók is támogatottak lesznek-e, vagy ez az Apple dekódolási mechanizmusának korlátai miatt nem lehetséges.

Megerősítést nyert, hogy az Apple TV 4K a Google VP9 videokódolását használja, nem az új AV1 videoformátumot, amit amúgy az Apple, a Google, a Microsoft, a Netflix és mások közösen fejlesztettek ki.

Az is lehet, hogy csak akkor válik élvezhetővé a YouTube 4K nagy dinamikatartománnyal és magas képsebességgel, ha elkészül az Apple TV továbbfejlesztett hardverű változata, amin híresztelések szerint már dolgozik a márka.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Egy hozzászólás “YouTube 4K: néhány Apple TV 4K dobozon már működik” bejegyzéshez

  1. A Xiaomi Mi TV Box 3 Médialejátszó, 4K Hangvezérléssel, már több, mint 3 éve meg van, a 3840 × 2160p 60 képkocka/sec videókat döccenés mentesen lejátszik. A 8K-t természetesen lekonvertálva. Tömörített, mert csak 80-90Mb/sec elegendő hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .