YouTube: javuló képminőség a Flasht felváltó új megoldással

1. Oldal

Korszerű HTML5 alapú lejátszóval váltja a Flasht a YouTube a modern böngészőkben, és ezzel javítja a HD és 4K felbontású képminőséget, jelentősen fokozva a YouTube élményét.


Január 27-ike óta elvileg vége a pufferelésnek és a rossz minőségű videónak a jelentősen feljavított YouTube-on, amennyiben azt a legújabb Chrome, Internet Explorer 11, Safari 8 böngészőkön illetve a Firefox legújabb béta változatán át érjük el.

YouTube_2160p_4K.jpg
A YouTube a Flasht egy új HTML5 alapú lejátszóval váltja fel, ami több technológiát egyesítve javítja a videomegosztó használatát. A Google VP9 kódolással a videók „15-80 %-kal gyorsabban” indíthatóak és a szükséges sávszélesség „35 %-kal” csökken, ami adott internetes átviteli sebesség mellett jobb minőségű videó adatfolyamának átvitelét teszi lehetővé. Vagyis így többek számára válik elérhetővé a 4K és a másodpercenkénti akár 60 képkockás videó, állítja a Google.

A Google már eddig is rengeteg VP9 kódolt videó adatfolyamot küldött a világhálóra, de az új lejátszó hozza el azt a változást, ami valóban a tömegek számára is elhozza a VP9-et. A VP9 immár beépül sok 2015-ös TV-be is, ami lehetővé teszi, hogy nagy képernyőn nézhessük a YouTube 4K videóit.

A Google elmondása szerint, a projekt négy évvel ezelőtt indult és most már az „Encrypted Media Extensions” (EME) titkosítással és az adaptív bitsebesség (ABR) technológiákkal kiegészülve kész. Ugyanezek teszik lehetővé a játékkonzolokon és olyan eszközökön, mint a Chromecast az élő YouTube adatfolyamot.

Bár sok streaming videoszolgáltató még használja, de a Flash és a Silverlight alapú videolejátszók visszaszorulóban vannak, miután az Apple bemutatta a Flash nélküli iPad-et.

Egy ideje egyébként már választható az új HTML5 lejátszó, de ha frissített böngészőt használunk mostantól automatikusan az új, továbbfejlesztett YouTube lejátszó működik.

Kapcsolódó linkek:

YouTube 4K videók VP9 tömörítést támogató 2015-ös TV-ken
Már a Vimeo is kínál 4K tartalmakat
YouTube: már másodpercenkénti 48 és 60 képkockás videóval
Megújuló YouTube alkalmazás okos TV-kre médialejátszókra
YouTube: 4K demóvideók a CES-en TV gyártói támogatással
YouTube: már most VP9 tömörítésűek a 4K videók

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .