A Wal-Mart 2 millió HD DVD lejátszó megrendelését fontolgatja

1. Oldal

A Wal-Mart az USA legnagyobb kiskereskedelmi lánca szerint az árak csökkenésével a fogyasztók kiválasztják majd melyik optikai lemezformátum lesz a meghatározó.
Wal-Mart_HD-DVD_logo.JPGKét héttel ezelőtt a kínai (tajvani) Fuh Yuan elektronikai cég azt jelentette, hogy megrendelést kapott a Wal-Mart-tól 2 millió alacsony áru HD DVD lejátszó legyártására. Később weboldalán már angolul korrigálta a szárnyra kapott hírt, s azt közölte, hogy az üzlet még nem jött létre. A közleményből azon kívül, hogy még nem kapták meg a megrendelést az derül ki, hogy a Wal-Mart ütemezést és költségbecslést kért a több mint 2 milliós mennyiségre.

Az ügylet azért lehet fontos, mert mérete révén az alacsony árak stratégiájával operáló Wal-Mart könnyedén befolyásolhatja a Blu-ray Disc és a HD DVD közötti háború kimenetelét, ha az egyik formátumot nagymennyiségben hozza forgalomba a másikkal szemben. Eddig a kiskereskedelmi lánc mind a Blu-ray mind a HD DVD lejátszókat és műsoros lemezeket szerepeltette kínálatában.

A Wal-Mart közvetlenül se megerősíteni, se nem cáfolni nem kívánta az alacsony árú kínai lejátszók behozatalát, de közleményt adott ki a Video Business magazin számára, melyből úgy tűnik, inkább nyitottak az ügylet vonatkozásában.

„Ma Blu-ray-t és HD DVD-t egyaránt árusítunk üzleteinkben (kb. 750 üzletről van szó) országszerte. Mint minden új technológia kapcsán elkötelezettek vagyunk, hogy a legjobb árat nyújtsuk a vásárlóink által választott termékekre, mivel ez számukra a legfontosabb. Az új iparágak fejlődésével választásaink úgy alakulnak majd, ahogy a vásárlók preferenciái alakulnak és vásárlásaikkal szavaznak,” áll a közleményben. „Azt várjuk, hogy ahogy az árak csökkennek, és új elemek járulnak hozzá (a versenyhez), a fogyasztók kiválasztják majd formátum lesz a meghatározó, és ez az év végére megtörténhet.”

A Toshiba már csökkentette HD DVD lejátszói árát, s abban bízik, hogy idén akár 3 millió formátumával kompatibilis lejátszó készülék találhat gazdára. A Sony szintén bejelentette nyárra várható 600 dolláros (kb. 109.000 Ft) Blu-ray lejátszóját.

A még olcsóbb lejátszók az év második felére várhatóak, mikor előrejelzések szerint a kínai termelők elkezdik gyártani az alacsony áru HD DVD lejátszókat az észak-amerikai piac számára. A kínai gyártók költségeit az is jelentősen csökkenti, hogy hatalmas hazai piacuk számára is nagyszámban gyárthatnak majd kicsit módosított szabványú HD DVD lejátszókat. A DVD Forum ugyanis kidolgozta és már jóvá is hagyta a HD DVD szabvány kifejezetten kínai piacra szánt változatát. Ez nem sokban tér el a világ többi részén használatos HD DVD szabványtól, de lehetővé válik, hogy a saját piacuk számára gyártott készülékek után jóval kevesebb licencdíjat kelljen fizetniük a kínai gyártóknak.

A HD DVD formátum támogatói nyilvánvalóan abban bíznak, hogy a kedvezőbb áru lejátszók felgyorsítják majd formátumuk eladásait, s ez segíthet a Blu-ray-el szemben vívott háborúban.

Kapcsolódó linkek:

A Blu-ray Disc lemezek eladása átlépte az egymilliót
Több mint 100.000 eladott asztali HD DVD lejátszó Észak-Amerikában
Samsung: jön a Blu-ray/HD-DVD kombó lejátszó
A Blu-ray és HD DVD lejátszók árcsökkenése a DVD-két követi
Több lehetőséget kínáló Blu-ray lejátszók novembertől
Toshiba: hivatalosan is csökkennek a HD DVD lejátszók árai
A CeBIT-en is zajlik a Blu-ray kontra HD DVD csata
A formátumháborús „helyzet egyre fokozódik”
A formátumháborúnak még nincs vége (Kommentár)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .