Chromecast Google TV-vel (HD): itt az új médiaeszköz

A Chromecast Google TV-vel (HD) kedvezőbb áron támogatja a 1080p felbontást valamint a HDR10, HDR10+ és HLG videoformátumokat.


A 2013. óta megjelent négy Chromecast generációt követően 2020-ban nagyot előrelépve került forgalomba a már teljes felhasználói felülettel és távirányítóval kínált Chromecast with Google TV (4K). A korábbi híresztelések után a Google hivatalosan is bejelentette az új Chromecast with Google TV (HD) médiaeszközt, aminek ára 40 € (kb. 16.500 Ft) a 4K verzió 70 € (idehaza 28.890 Ft) árával szemben.

A bejelentés szerint: „Ma bővítjük ezt a kínálatot az új Chromecast with Google TV (HD) eszközzel. Ezt a terméket a megfizethetőséget szem előtt tartva hoztuk létre, hogy a Chromecast és a Google TV összes kedvenc funkcióját minél több emberhez juttassuk el.”

Chromecast Google TV-vel_HD

Az új Google TV-s Chromecast (HD) 10.000 alkalmazáshoz való hozzáférést biztosító Android TV-re épülő Google TV kezelőfelületén megtalálható az Amazon Prime Video, az Apple TV app, a Disney+, az HBO Max és a Netflix streaming szolgáltatások applikációja is. Ezenkívül az eszköz tudja a klasszikus Chromecast funkciót, amivel okostelefonról, táblagépről vagy számítógépről tartalmat lehet közvetíteni a TV képernyőjére, és az olyan Google funkciókat, mint a Stadia felhőalapú játék, a Google Assistant beszédhangasszisztens és a Google Home támogatás.

Az új eszköz támogatja a 1080p felbontást akár HLG és HDR10, HDR10+ videoformátumban is, valamint a Dolby Atmos hangformátum átadását is.

A 4K verzióval azonos kialakítású és ugyanolyan távirányítóval kínált, de annál kb. 40%-kal olcsóbb új eszköz már tudja az AV1 videodekódolást. Előre telepített TV-s eszközökre kész Android 12 operációs rendszere dinamikus képfrissítési frekvenciaváltást és más új funkciókat is kínál, de ezek működése még megerősítésre vár.

Ugyanakkor az új Google TV-s Chromecast (HD) belső tárhelye továbbra is csak 8 GB, aminek egy része a rendszerszoftverek és alkalmazások számára van fenntartva. Ez a korlátozott tárkapacitás elég lehet az Android 12 futtatásához, főleg, hogy a Google TV frissítéssel javít a működési sebességen és tárolási problémákon bevezetve az automatikus vagy manuális „Tárhely felszabadítás” lehetőségét. A Google az Android 13-hoz azonban már minimum 16 GB memóriát javasol.

A 9to5Google Google által megerősített értesülése szerint a Google TV-s Chromecast (4K) is Android 12 frissítést kap a közeljövőben. Ezzel az eszköz megkapná a TV-s Android 11 olyan újdonságait is, mint az automatikus alacsony késleltetésű játékmód (HDMI ALLM), a több támogatott játékkontroller, valamint a Gboard TV billentyűzet beszéd-szöveg konverzióval és prediktív gépeléssel.

Chromecast Google TV-vel (HD) – műszaki adatok
Felbontás akár 1080p HDR, 60 képkocka/sec
Méretek és súly: 162,5 mm x 61 mm x 12,5 mm; 55 g
Szín: hófehér
Videoformárumok: HDR10, HDR10+, HLG
Audioformátumok: Dolby Digital, Dolby Digital Plus, és Dolby Atmos HDMI-n keresztüli továbbítása
Kapcsolódás: Wi-Fi 802.11ac (2.4 GHz / 5 GHz) és Bluetooth
Csatlakozók: HDMI közvetlenül a TV-hez csatlakoztatva és USB Type-C táp
Operációsrendszer: Android TV OS

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .