OLED TV: 2025-re akár 4.000 nit csúcsfényességgel?

Bennfentesek szerint az LG Display és a Samsung Display által gyártott OLED TV képernyőpanelek csúcsfényessége 2025-ben akár 4.000 nit (cd/m2) is lehet.


Az évekkel ezelőtti OLED TV-kkel szembeni egyik legfőbb kritika az volt, hogy nem kelhettek versenyre az LCD TV-k képfényességével, így igazán csak sötét szobában nyújtottak élvezetes képélményt. Mára ez már nyilvánvalóan megváltozott.

OLED TV 2025

Az elmúlt években az OLED TV képernyők már sokkal fényesebb képet produkálnak. 2022-ben jelent meg az LG Display az „OLED.EX” technológiával, ami elsőként már 1.000 nit (cd/m2) csúcsfényességet biztosított, majd 2023-ban került bevezetésre a META TechnológiaMicro Lens Array” (MLA), azaz mikrolencseréteggel és a fényességet növelő „META Booster” algoritmussal. Ezek már 2.000 nit (cd/m2) fölé emelték a csúcsfényességet.

2022-ben jelentek meg a Samsung Display első QD Display paneljével szerelt első QD-OLED TV-k. Rá egy évre a továbbfejlesztett QD-OLED képernyők a bennük alkalmazott IntelliSense AI optimalizáló algoritmusssal és az új OLED HyperEfficient EL anyaggal már akár 2.000 nit (cd/m2) feletti maximális kombinált RGB színfényességet is elő tudtak állítani.

A két koreai cég 2024-es prémium OLED TV-i pedig már a META 2.0 illetve a 3. generációs QD-OLED technológiájú paneleket alkalmazzák, amelyek akár a 3.000 nit (cd/m2) csúcsfényességet is elérhetik.

Az LG Display és a Samsung Display CES 2024-en bemutatott újdonságairól szóló DSCC beszámoló megemlíti, hogy az LG Display bemutatta a jövő évi technológiája egy korai prototípusát is, aminek négyemeletes (vagy négyrétegű) OLED kialakítása 3.700 nit (cd/m2) csúcsfényességet eredményezne. Mivel még bőven van idő a technológia kidolgozására, ezért nem lehetetlen, hogy a prémium OLED TV-k 2025-ben akár a 4.000 nit (cd/m2) csúcsfényességet is elérhetik.

Egyes feltételezések szerint a fejlesztések gyors üteme ellenére az OLED displaytechnológia a képfényességet tekintve közel járhat határaihoz, de sem az LG sem a Samsung nem érzi még, hogy eljutott volna odáig. Az újabb, hatékonyabb anyagok kifejlesztésétől mindkét cég azt várja, hogy ezekkel még tovább megnövelhető a képernyők fényessége, miközben javul a TV-k energiahatékonysága is.

Kérdés persze, hogy szükség van-e egy 4.000 nit (cd/m2) reprodukálására képes TV-re?. A helyzet az, hogy a legtöbb HDR filmet és sorozatot az úgynevezett „mastering” során úgy készítik el, hogy legfényesebb képrészleteinek fénysűrűsége 1.000 nit (cd/m2) alatt marad. Van viszont néhány tartalom, amit ennél sokkal magasabb csúcsfényességgel állítanak elő. Az utóbbiak utómunkálataihoz a Sony nemrégiben bejelentett egy új, 4.000 nit (cd/m2) „mastering monitort”.

Figyelemreméltó, hogy a Sony 2024-es LCD TV-ihez új Mini LED panelmegvilágítási technológiát fejlesztett, talán azért mert nem bízik benne, hogy az OLED képes lesz megfelelni a magasabb fényességgel elkészített filmek trendjének.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .