OLED: nagyobb hatásfok és élettartam a Kodak új anyagával

1. Oldal

A Kodak „green dopant” technológiájú anyagával alacsony energia-felvételű, színes és akár 65.000 órás élettartamú OLED képernyők állíthatóak elő.
OLED_150px.jpg

Az Eastman Kodak Company (Kodak), a szerves fénykibocsátó diódák, azaz az OLED-ek technológiai fejlesztésének úttörője múlt heti bejelentése szerint olyan nagyhatásfokú OLED anyagot mutat be, melynek jóvoltából alacsony energiaigényű, teljes színmegjelenítése alkalmas, és az eddigieknél jóval nagyobb élettartamú képernyők gyártását teszi lehetővé. Az új anyag a nem éppen hangzatos KODAK OLED Material EK-GD403 márkavédjegy megjelölést viseli, és a „green dopant” technológia alkalmazásával – ennek mibenlétéről sajnos szinte semmit nem közöl a kiadott sajtójelentés – az OLED képernyők teljesítménye és megbízhatósága egy új szintre emelkedhet. A „grenn dopant” elnevezés olyan anyagokat takar, melyek a színkibocsátást határozzák meg és javítják a kibocsátás hatásfokát.


Dr. James Buntaine a Kodak OLED Systems műszaki vezetője és alelnöke szerint. „Az OLED technológia előnyei jól ismertek, és a Kodak ezen előnyök bővítésén valamint az OLED számos alkalmazásban való elfogadásának felgyorsításán dolgozik. A kijelzők képernyőjén túl a Kodak új green dopant a félvezető világítási alkalmazások hatásfokának javításában is felhasználható, és erősíti a Kodak környezeti értékekkel való sáfárkodását, alacsonyabb teljesítményfelvételű és hosszabb élettartamú jövőbeli eszközök létrehozását téve lehetővé.”

Ennek fontosságát igazolja, hogy a DisplaySearch piackutató legfrissebb előrejelzése szerint az OLED síkképernyők világpiaca várhatóan évenkénti több mint 17 milliárd dollárral (kb. 3.700 milliárd Ft) növekszik 2015-ig.”

A hozzáértők számára: a KODAK OLED Material EK-GD403-at együtt használva a KODAK OLED Material EK-BH109-el, egy olyan kisfeszültségű zöld OLED-et kapunk, melynek fényhatásfoka nagyobb, mint 31 candela/A, élettartama meghaladja a 65.000 órát (egy kezdeti 1.000 cd/m2 felületi fénysűrűség értékről), és 8,7% külső kvantum hatásfokot eredményez.

A 70-es évek végén felfedezett OLED technológia, és annak praktikus alkalmazhatósága kapcsán több mint 1.900 elfogadott és elfogadás előtt álló Kodak szabadalom született eddig.

Kapcsolódó link:

Panasonic: 102 centis (40 inch) OLED TV 2011-re?
Közös OLED fejlesztés japán állami támogatással
Az első kapható OLED TV élettartama kérdéses
A Samsung SDI és az LG Display OLED tervei
Sony: jelentős összeg OLED paneltechnológiára
OLED: új technológiai megoldással megduplázott élettartam
Hogyan működik az OLED?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .