JVC: teljes HD 3D LCD monitor professzionális célra

1. Oldal

A JVC a Las Vegasban zajló NAB 2009 kiállításon mutatja be a GD-463D10 típusszámú monitort, amely kétféle szabvány 3D formátumú jel megjelenítésére alkalmas passzív polarizált szemüveggel nézve a képet.
A JVC a képi szórakoztatás következő hullámának tekinti a 3D tartalmak megjelenését, s az ezek megtekintéséhez szükséges 3D monitorok iránti kereslet kielégítésére készül. Ezeket a készülékeket persze jelenleg elsősorban a 3D filmgyártás, promóció és műsorközlés tesztelésére használják majd, de a jövőben megjelenő otthoni 3D TV-k alapjának tekinthetőek.

A 117 centis képátlójú és csupán 39mm vastag GD-463D10 teljes HD felbontású 3D LCD monitor a JVC egyedi, magas minőségű 3D vizuális motorját felhasználva remegésmentes látványélményt ígér. A készülékből évi 2.000 darabot tervez gyártani a cég a világpiacra.

JVC_3D_Monitor.jpg
JVC_3D_Xpol.jpg
A GD-463D10 az Xpol polarizációs eljárást alkalmazza. Ennek lényege, hogy a képernyőn megjelenő jobb- illetve balszembe jutó képek videojeleinek minden sora egyszerre jelenik meg a képernyőn, de a két kép soraihoz eltérő polarizációs szűrő kötődik. A nézők így egy megfelelő polarizációs szűrőkkel ellátott passzív szemüveggel láthatják a sztereoszkópikus képet.

JVC_3D_soronkenti.jpgA készülék videobemenete kompatibilis mind az iparági szabványnak tekintett soronkénti (line-by-line) és oldalankénti (side-by-side) 3D formátumokkal egyaránt. A soronkénti 3D formátum esetében a jobb- és balszembe jutó képeket a videojel párosJVC_3D_oldalankenti.jpg és páratlan soraiban egymás után tárolják, illetve továbbítják (lásd a baloldali illusztrációt). A képenkénti 3D formátumnál a jobb- és balszembe jutó képeket a felükre összenyomva tárolják, illetve továbbítják (lásd a jobboldali illusztrációt). Így mindkét formátum videojele azonos a szabvány TV jellel és sok 3D tartalomgyártó használja.

A JVC 3D dekóder áramköre mindkét említett 3D formátum képeit optimális Xpol képernyő formátummá alakítja, és demonstrálja, hogy képes visszaállítani a finom szürke- és színárnyalatokat.

Az Xpol polarizációs eljárás a jobb- és balszembe jutó képeket felváltva megjelenítő metódushoz képest stabil, villódzásmentes képélményt nyújt. A GD-463D10 mindig egyszerre jeleníti meg a képernyőn a jobb- és balszembe jutó képeket, s ezzel tiszta, stabil 3D képet kínál. A készülékhez két passzív fénypolarizációs szemüveget mellékelnek.

A GD-463D10 képernyőjének felbontása 1920×1080 pixel, natív kontrasztaránya 2.000:1, dinamikus kontrasztaránya 10.000:1. A készülék három HDMI bemenete 1080/24p, 50p, 60p, 50i és 60i nagyfelbontású jeleket képes fogadni (az 50i és 60i csak oldalankénti 3D formátumú lehet).

Kapcsolódó linkek:

Philips: megszűnik a 3D megoldások fejlesztése
A Sensio 3D formátuma DVD szabvány lesz
A Dolby is 3D Blu-ray Disc technológián dolgozik
A Panasonic Blu-ray Disc szabványt javasol a 3D képtárolásra
A HDMI támogatói 3D jelátvitelre készítik elő a szabványt
JVC: fejlesztik az első 3D D-ILA házi-mozi vetítőt
3D megoldások a japán CEATEC 2008 kiállításon
3D: az SMPTE az otthoni 3D szórakoztatás szabványain dolgozik
3D Blu-ray lemezről a SID 2008-on
A 3D otthoni felhasználásán munkálkodó szervezet alakult
A 3D TV-hez már csak műsorok kellenének
A világ első 3D sztereoszkópikus tévéje már kapható Japánban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .