TCL X915: új 8K QLED LCD TV az európai piacra (Frissítve)

A TCL X915 189 centis (75”) QLED TV HDMI 2.1 portokat és AV1 dekódolást kínál YouTube 8K videókhoz továbbá Android TV platformot, Dolby Vision és Atmos támogatást.


Frissítés:

Megkapta az IMAX Enhanced program minősítését az új TCL X915 8K QLED LCD TV is.

Kevin. Wang a TCL Electronics vezérigazgatója úgy nyilatkozott: „Abszolút örömünkre szolgál az elnyert elismerés és a partnerség egy olyan elit programmal, mint az IMAX Enhanced. A TCL Android QLED TV-k a legmagasabb szintű követelményeknek is megfelelnek, a legjobb színt, kontrasztot, tisztaságot és hangot biztosítják a piacon.”

A 2018-ban bejelentett első IMAX Enhanced minősített készülékek között ott voltak a Sony OLED és csúcs LCD TV-i, így most a Sony mellett már a TCL is részt vesz a programban.

Azt ugyanakkor csak valószínűsíteni lehet, hogy a TCL TV-je is hozzáfér a tavaly szeptemberben bejelentett Rakuten filmszolgáltatás IMAX Enhanced tartalmaihoz.

2020. május 11.:

A CES 2020 alkalmával már megerősítette a TCL, hogy idén piacra kerül első 8K TV-je, és a múlt héten a márka európai képviselete egy YouTube webinar keretében a márka középkategóriájú C715 és C815 4K QLED LCD TV-i mellett bemutatta az X91 szériájú, 75X915 típusjelű 8K QLED TV-t is.

A TCL 75X915 8K felbontású 189 centis VA LCD paneljének teljes mátrix helyi fényszabályzású (FALD) direkt LED kvantumpont filmmel kiegészített háttérvilágítása van 120 szabályzott zónával. Ez ugyan nem azonos a márka X10 szériájú csúcstévéjében alkalmazott miniLED technológiájával, de a cég szerint az új 8K QLED TV így is akár 1.000 nit (cd/m2) csúcsfényességgel és a DCI-P3 színtér 95%-os reprodukálásával képes nagy dinamikatartományú képet előállítani a HDR10, HDR10+, Dolby Vision és HLG formátumokat támogatva, és Smart HDR elnevezésű árnyalati leképzést valamint SDR-HDR felkonvertálást alkalmazva. Egyes források szerint az X915 megfelel az IMAX Enhanced program követelményeinek is.

A készülékben a képminőség különböző összetevőiről az iPQ Engine 2.0 képfeldolgozás gondoskodik, mely mesterséges intelligenciával (AI) támogatott 8K felskálázást hajt végre. A mozgásmegjelenítés élességét és hibátlanságát a fekete képkockákat beillesztő Motion clarity Pro eljárás javítja.

A TCL később – feltehetően a szeptemberi IFA idején – ad tájékoztatást arról, hogy lesz-e Filmmaker Mode, Dolby Vision IQ illetve a nagy dinamikatartományú játékok szabványos támogatását szolgáló HGiG képmód a készülékeiben. A cég ugyanakkor kiemelte, hogy idei TV-i akár 8 ms bemenetről mért késéssel (input lag) rendelkeznek, ami valóban kiemelkedően alacsony érték.

Az X915 a TCL első TV-je, ami HDMI 2.1 specifikációnak megfelelő portokkal rendelkezik – mindjárt kettővel is -, melyek támogatják a 8K/60p videót, a változó képfrissítési gyakoriság (VRR), az automatikus alacsony késleltetésű mód (ALLM) és a nagyobb sávszélességű vissza-irányú eARC funkciókat. A TV-nek van egy harmadik HDMI 2.0 portja is.

A készülék az AV1 videoformátumot is képes dekódolni, ami lehetővé teszi majd a YouTube 8K videók megjelenítését. Ennek támogatása része lesz az Android TV platform aktuális Android 9-ről Android 10-re történő még idei frissítésének. A YouTube 8K videókon kívül más 8K tartalmak nem is igen lesznek belátható időn belül, így a készülék minden más alacsonyabb felbontású képforrást kénytelen 8K-ra felskálázni.

Az X915 támogatja a Dolby Atmos hangzást, de az csak a HDMI eARC porthoz csatlakoztatott külső hangrendszeren szólaltatható meg, mert a készülékhez tartozó Onkyo hangrendszerben nincsenek a plafonra sugárzó hangszórók.

A készülék Andoid TV platformmal, beépített Google Home funkcióval és Google Assistant beszédhangvezérléssel rendelkezik, ugyanakkor vezérelhető Amazon Alexa eszköz használatával is. A platform hozzáférést nyújt a megszokott tartalomszolgáltatásokhoz, alkalmazásokhoz és játékokhoz akár több felhasználót is támogatva. A TV egy előugró kamerával is rendelkezik videokonferencia és más hasonló alkalmazásokhoz.

A TCL 75X915 az elkövetkező hetekben kerül forgalomba Európában 3.990 € (kb. 1,4 millió Ft) áron.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .