Túl a 750.000-dik Észak-Amerikában eladott HD DVD lejátszón

1. Oldal

Az elmúl időszak jelentős árengedményeinek jóvoltából az eladott „dedikált HD DVD lejátszók” összmennyisége már meghaladja a 750.000-et, a North American HD DVD Promotional Group bejelentése szerint.

HD-DVD-Toshiba.jpgA hálaadást követő, az év végi ajándékvásárlási szezon nyitónapjának számító „fekete péntek” arról nevezetes, hogy ezen a napon a jelentős árengedményeknek köszönhetően hatalmas forgalmat produkál a kiskereskedelem. Ennek a megnövekedett forgalomnak is köszönhető, hogy az Észak-Amerikában eladott „dedikált HD DVD lejátszók” száma meghaladja a 750.000-et. A „dedikált HD DVD lejátszó” terminus azt jelenti, hogy ez a szám tartalmazza az Xbox 360-hoz opcionálisan megvehető HD DVD meghajtókat is.

Ken Graffeo a Universal Studios Home Entertainment HD stratégiai marketingért felelős alelnöke és a formátumot támogató North American HD DVD Promotional Group társelnöke a bejelentés kapcsán a következőket mondta: „A HD DVD lendülete és piaci részesedése tovább erősödik. Még négy hét van hátra az ünnepi vásárlásból, és a HD DVD-nek sikerült tökéletes szórakoztatóelektronikai ajándékká válnia.”

Bár a támogatói szervezet nem tett közzé további részleteket, de a számok azt mutatják, hogy a lejátszók eladásában jelentős emelkedés mutatkozik az elmúlt néhány hétben. Feltehetően a 750.000 eladott lejátszó közül 500.000 az asztali készülék, míg az NPD Group független becslése szerint az Xbox 360 HD DVD meghajtók teljes eladási mennyisége 250.000 október végéig.

A kifutó HD DVD lejátszó modellToshiba HD-A2 lejátszó 99 dolláros Wal-Mart és Best Buy kiárusítása előtt valamivel több mint 300.000 Toshiba asztali készülék került az USA piacára szeptemberig a DisplaySearch piackutató adatai szerint. November első hétvégéjén így több mint 90 ezer HD DVD lejátszó kelt el három nap alatt.

Az árak a rendkívüli akció után is kedvezőek maradtak, miután a Toshiba 100 dollár (kb. 17.200 Ft) visszatérítést adott a kiskereskedőknek az új harmadik generációs modellek eladása után. Így kínálhatta mások mellett a Best Buy és az Amazon.com a Toshiba HD-A3 lejátszót 199 dollárért (kb. 34.300 Ft) a „fekete péntek” hétvégéjén.

November első hetéig hozzávetőleg 390.000 asztali lejátszót adtak el, és az azóta a „fekete péntekig” eltelt időszakban további 28%-al nőtt 500.000-re az eladott HD DVD lejátszók száma. Egyes becslések szerint év végére ez a szám eléri a 600.000-et.

Bár valóban jelentős az eladások növekedése, de a HD DVD lejátszók még mindig csak követik a Blu-ray hardverek értékesítését, mivel egyedül a Blu-ray Disc lejátszásra alkalmas PlayStation 3 játékkonzolból 2 millió kelt el Észak-Amerikában, s ehhez jönnek még az asztali lejátszók.

Kapcsolódó linkek:

Túl az egy milliomodik Európában eladott Blu-ray Disc-en
Blu-ray Disc és HD DVD szóváltás az európai statisztikák körül
HD DVD: több mint 90 ezer lejátszó kelt el három nap alatt az USA-ban
99 dollárért kínált Toshiba HD-A2
Blu-ray és HD DVD vezetők eszmecseréje a DisplaySearch konferenciáján
Miért lassabb a vártnál a Blu-ray Disc és HD DVD eladás?
A CEDIA-n is zajlik a Blu-ray Disc és HD DVD táborok közötti csata
Blu-ray Disc és HD DVD lemezeladások 2007 első félévében
A HD DVD eladások növekedése megelőzi a rivális formátumot
A Blu-ray tábor visszavág az európai HD DVD sikerpropagandára
3:1 a HD DVD és Blu-ray lejátszók eladásának aránya Európában?
Az idei DVD leadások stagnálása függ a nagyfelbontás felfutásától is
Rekord HD DVD lejátszó eladást eredményeztek a kedvező árak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .