Apple tvOS 14.5: aARC támogatásra utaló kód az új szoftverben

A napokban megjelent Apple tvOS 14.5 jobb képsebesség-illesztést, PS5 és Xbox Series X/S kontrollertámogatást adnak az Apple TV-hez és még valamit.


A nemrég bejelentett új (2. generációs, 2021-es) Apple TV 4K kapcsán már említett tvOS 14.5 szoftververzió immár elérhető, s vele együtt az egész és tört, azaz a 24 és a 23,976 képkocka/s képsebességek támogatása is, ami a meglévő Apple TV dobozok képsebesség illeszkedés funkciójához is hozzáadódik.

Apple tvOS 14.5

A tvOS 14.5 újdonsága az Apple „Color Balance”, azaz színegyensúly kalibrációs eljárás, ami nemcsak az új, de a korábbi (2017-es) Apple TV 4K és 2015-ös Apple TV HD dobozokon is működik. Az eljárás egy Face ID-val rendelkező iOS 14.5-öt futtató iPhone fényérzékelőivel ellenőrzi a tévéképernyő színegyensúlyát, s azt egy iparági szabványspecifikációnak megfelelően állítja be az Apple TV 4K és Apple TV HD videokimenetén.

Fontos hangsúlyozni, hogy mindez nem tekinthető valódi teljes kalibrációnak, mert csak a túl magas (a túl kékesnek tűnő képet adó), vagy túl alacsony (túl pirosasnak tűnő képet adó) színhőmérsékletet kompenzálhatja.

Kontrolleker Apple TV-hez

A frissítés elhozza a médiadobozok tulajdonosainak a lehetőséget, hogy a PlayStation 5 DualSense és az Xbox Series X/S kontrollerekkel is játszhassanak az Apple Arcade vagy más az alkalmazásboltból származó játékokat. Az Apple Arcade néhány játéka, mint például a The Pathless támogatja az Apple TV-n a tapintható visszajelzést (rumble/haptics) is.

A tvOS/iOS 14.5 kiadása része az Apple szélesebb körű rendszerátállásának, ami korlátozza a felhasználók szokásainak applikációk általi nyomon követését, ami ezután a  felhasználó kifejezett hozzájárulásához nem pedig a hozzájárulás lemondásához lesz kötött. A cég ezt emlegeti „App Tracking Transparency”, azaz „Átlátszó alkalmazáskövetés” elnevezéssel.

https://youtu.be/Ihw_Al4RNno

Az Apple adatvédelemi törekvése eléggé kirívó, amikor más TV-s platformokon mindinkább kezdenek megjelenni a felhasználói adatok gyűjtésén alapuló személyre szabott hirdetéseket.

A The Tape Drive szúra ki, hogy a tvOS 14.5 RC (kiadást megelőző) kódja arra utal, az Apple dolgozik az új Apple TV 4K HDMI ARC és eARC támogatásán is.

A HDMI 1.4 egyik új funkciójaként megjelent ARC (Audio Return Channel) azaz audió retúrcsatorna tette lehetővé először, hogy ugyanazon a HDMI kábelen ami audio- és videojelet küld a TV-be, digitális hangot lehessen visszaküldeni a TV-ből egy AV vevőerősítőbe vagy hangprojektorba, szükségtelenné téve az addig erre használt tipikusan optikai kábeles összekötést. A HDMI 2.1 eARC (Enhanced Audio Return Channel) nagyobb sávszélességgel már a tömörítetlen objektumalapú Dolby Atmos és DTS:X és akár 7.1 csatornás hangformátumok továbbítását is támogatja szájszinkron korrekcióval és további adatkapcsolati funkciókkal.

Apple TV eARC

Kérdés, hogy miért lenne szüksége erre az új Apple TV 4K-nak? Nos azért, mert az új médiadoboz a HDMI ARC/eARC funkció révén fogadhatja a TV hangjelét, ami az ahhoz csatlakoztatott más médiaforrástól, például játékkonzoloktól is származhat. Az így nyert akár Dolby Atmos hang pedig megszólaltatható HomePod hangsugárzókkal.

Még valószínűbb, hogy az HDMI eARC támogatásra az Apple TV-t és a HomePod hangsugárzót kombináló új termékben lesz szükség.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .