Apple Vision Pro: a 3D-t újraélesztő virtuális házimozi?

Az Apple nemrég bemutatott Vision Pro fejszettjén virtuális házimoziként használva azt újra 3D filmeket akar megjeleníteni.


Az egyszemélyes házimozi élményét egy speciális szemüveggel elérni igyekvők között nem az Apple az első. Ilyen például a TCL NXTWEAR G vagy a Panasonic CES 2020 alkalmával bemutatott HDR UHD virtuális valóság szemüvege, de idetartozik az évekkel ezelőtt közösségi finanszírozással a fejlesztéshez tőkét gyűjtő Cinera IMAX moziélményt ígérő fejkészlet is.

Apple Vision Pro

Az egy hónapja a WWDC 23 alkalmával bemutatott kiterjesztett illetve virtuális valóság (AR/VR) fejszett – avagy a márka elnevezésével az első „térbeli komputer” – , az Apple Vision Pro egyebek mellett „a szórakozás élményének magával ragadó módját” is kínálja.

A termék leírása szerint: „Varázsolja szobáját személyes mozivá a Cinema Environment révén. Élvezze a műsorokat és filmeket a filmkészítő szándékának megfelelő képfrissítési sebességgel és képaránnyal, körülölelő térhanggal. Vagy használjon olyan fenséges környezetet, mint például a Mount Hood (a hegy, mely feltűnik az alábbi videóban), hogy a képernyőt 100 láb (kb. 3,3 méter) szélesnek érezze.”

A fejszett használója a filmnézés hátteréül a szokványos mozin kívül jelenleg további 13 virtuális környezetből választhat. Ezek között van a Mount Hood hegye, a hawaii Haleakala vulkán, de egy tengerparton vagy akár a Holdon és még más helyeken is elképzelheti a vetített képet a felhasználó.

Az Apple Vision Pro oldalán található tárcsával beállítható az akár a teljes látómezőt kitöltő virtuális képernyő, amit a két beépített mikro-OLED display jelenít meg. Ezek 90/96Hz képfrissítésűek, összesen 23 millió, egyenként feltehetően 3.800×3.000 pixelből rakják össze az akár 4K felbontású képet támogatva a HDR-t is – ellentétben a legtöbb mozival. A dedikált 96Hz-es frissítési móddal a filmek másodpercenként 24 képkockával reprodukálhatóak, de a HFR, azaz a magas 48 vagy 96 képkocka/seb képsebesség sem jelent korlátot.

Miközben a környező hangok is hallhatóak a fülek mellett elhelyezett két meghajtóból álló hangsugárzók személyre szabott térhangzást szólaltatnak meg, amihez egy a fül és fej geometriájáról készített iPhone kamerakép biztosítja az adatokat. Az Ambient Spatial Audio olyan térhangzás kelt, mintha a hangok az adott környezetből érkeznének. Az audio raytracing vagyis az úgynevezett hanghullámkövetés segítségével a Vision Pro elemzi a szoba akusztikai tulajdonságait – benne a fizikai anyagokat is -, hogy a hangzást az adott szobához igazítsa.

A 3D képmegjelenítést már csak néhány projektor támogatja a TV-k jó ideje nem, de néhány 3D filmet még vetítenek a mozik. Ennek ellenére a 3D a 22-es csapdájában vergődik, mert ha nem igazán támogatják az ilyen filmek megjelenését hardverek, akkor nem is lesz több ilyen film, és ez fordítva is igaz, ha nincsenek 3D filmek, akkor minek is gyártanának azok megjelenítésére szolgáló hardvereket.

Az Apple Vision Pro alkalmas 3D képmegjelenítésre és ez hangsúlyosan szerepelt is a termék bemutatóján, de a cég még nem közölte, hogyan fog 3D filmeket biztosítani az eszközhöz. Kiszivárgott információk szerint az Apple felállított egy Z50 elnevezésű belső csapatot, ami az Apple TV+ 3D-s tartalmain dolgozik. A streamingszolgáltatás az Apple TV app alkalmazásban él, így felmerül a kérdés: vajon a 3D filmek támogatása más Apple eszközökön is megjelenik-e? Például az új Apple TV médiadobozon, ami a Bloomberg szerint 2024-ben újulhat meg.

Ha az Apple nagy terveket dédelget a 3D filmekkel kapcsolatban, akkor a következő természetes lépés a 3D játék lenne. Ez lehetne a kiugrás, amire a márkának szüksége van, ha platformjain Triple-A játékokat kíván elérhetővé tenni.

Az Apple Vision Pro sem oldja meg azonban a 3D problémáját, hogy a sztereoszkóp kép nézése sokaknak fárasztja a szemét, fejfájást és émelygést okozva.

Az Apple Vision Pro valóban fantasztikusan sok mindent tud, és ezek közül talán a legfontosabb a valódi környezet érzékelése, a látni kívánt dolgok egymásra helyezésével. A használója úgy merülhet el a kép- és hangélményben, hogy azért teljesen nem szakad el a külvilágtól. Ez tényleg remek, de nem hiszem, hogy az egyszemélyes virtuális házimozi teljesen kiszorítaná a jelenlegi házimozikat.

Biztos vagyok benne, hogy egy demó során mindenkinek „hűha” érzése lesz a fejszett nyújtotta élménytől, de azért felmerülnek kérdések:
Hogy érzed magad a fejszett pár óráig tartó viselése után?
Hogyan osztod meg az élményeidet másokkal?
Hogy érzed az igazi házimozikban általában előállítható gyomrodig hatoló basszust?

Az Apple Vision Pro feltételezett célja az, hogy a számítógépét, az okostelefont és a szórakozási lehetőségeket egy fejen viselhető eszközben egyesítse, amit aztán a nap folyamán legtöbbször viselnénk. Nos képzeljük el, hogy más emberek között sétálunk az utcán, akik ugyanazt a fejszettet hordják, és bár láthatjuk és hallhatjuk egymást, de figyelmünket alapvetően az elénk vetített kép köti le. Ez ijesztő, de nem képtelenség! 20 éve senki nem gondolta volna, hogy emberek fülükben fülhallgatóval magukban beszélve közlekednek az utcán – vagy ami még rosszabb: szöveges üzeneteket szerkesztenek és közben autót vezetnek – mint manapság.

Lenne egyáltalán értelme egy csinos lánnyal úgymond virtuálisan mozizni, ha nem is láthatjátok egymás arcát, mert azt egy síszemüvegre hajazó valami takarja el? Nem hiszem!

Szerintem az Apple Vision Pro a szinte teljes elidegenedéshez vezető eszköz, de ez csak egy vélemény. Az viszonyt képtelenség, hogy teljesen ki tudna váltani egy igazi házimozit.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .