HaziMozi

Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (XII.)

1. Oldal

A két versengő lemezformátummal kapcsolatos híreket kommentárokat gyűjtjük csokorba az alábbiakban.
Az egy hónapja lezajlott CES-en több mint 20 cég jelentett be Blu-ray Disc terméket. A Universal Pictures kivételével a nyolc legnagyobb filmstúdió közül hét, és további zenei kiadók összesen több mint 100 mozi és zenei kiadványt nevezett meg, melyeket e formátumban terveznek megjelentetni. A Blu-ray Disc Association (BDA) lezárta a Blu-ray Disc formátum specifikációját, és a licencek átadása megkezdődhet. A szervezet szerint a formátum indulása előtt már csak néhány megoldásra váró probléma áll, melyek elsősorban az AACS másolásvédelemi rendszerrel kapcsolatosak, s köztük szerepel, hogy lehetővé tegyék-e a HD analóg kimenetet a régebbi ilyen bemenettel rendelkező HDTV-khez (lásd alább), hogy mik legyen a menedzselt másolás szabályai és a licencátadás feltételei.

A Panasonic a kiállítás kapcsán számolt be arról, hogy 2006-ban négyféle írható Blu-ray(BD) lemezt tervez az USA piacára bevezetni, melyek között egyrétegű (25GB) és kétrétegű (50GB) egyszer és többször írható változat egyaránt szerepel majd. A legdrágább újraírható 50GB-os lemez kiskereskedelmi ára 60 dollár, a legolcsóbb egyszer írható 25GB-os 18 dollár lenne.

Bár HD-DVD-nek szám szerint kevesebb nagy filmstúdió partnere van, mint ahány a rivális formátum a mögött áll, de úgy tűnik azok súlya nem sokkal kisebb. Az American Film Institute (Amerikai Film Intézet) által számon tartott Top 100 filmből 60 azok gondozásában jelent meg, melyek támogatják a HD-DVD-t. Nemrég a Miramax korábbi tulajdonosai a Weinstein testvérek által alapított új stúdió a Weinstein Company is csatlakozott a HD DVD Promotion Group konzorciumhoz, csakúgy, mint a nagy európai film és videó vállalat a Studio Canal. Lesz tehát elegendő számú műsoros HD-DVD. Az első lejátszók 2006. márciusára tervezett bevezetésére 40, az év végére pedig már több mint 200 lemezből lehet majd válogatni.

Rossz hír azon HDTV tulajdonosoknak, akiknek készülékein csak analóg nagyfelbontású (HD) videojel bemenet van, hogy az AACS mögött álló nyolc cég alkotta konzorcium úgy döntött a lemezeken lévő 1.920 x 1.080 pixel felbontású tartalmat a lejátszók analóg kimenetén le kell konvertálni 960 x 540 pixelre. Arról, hogy ez a „lekonvertálás” bekapcsolódjon-e a lejátszóban, a lemez kiadója által beállítható „jelzőbit” gondoskodik.




Kapcsolódó linkek:

CES 2006: „A Blu-ray Disc (is) kész”
CES 2006: Xbox 360 külső HD-DVD meghajtóval még idén
CES 2006: HD-DVD lejátszó feláron a Blu-ray Disc lejátszókhoz képest (frissítve)
CES 2006: Warner és Universal HD-DVD-k márciusra
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (XI.)
Elkészült az első Blu-ray Disc (Kommentár)
A Warner is csatlakozott a Blu-ray Disc táborhoz
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (X.)
Két malomban őröl a Paramount
A Microsoft és az Intel a HD-DVD mellett
Biztosan nem kerül piacra idén a HD-DVD!
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (IX.)
Mégsem kerül idén piacra a HD-DVD?
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (VIII.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (VII.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (VI.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (V.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (IV.)
Blu-ray Disc és HD-DVD híre (III.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (II. / A 2005-ös HD-DVD filmek listájával)
Blu-ray Disc és HD-DVD híre (I.)
Exit mobile version