YouTube: működik a beígért HDR video streaming támogatás

1. Oldal

Még a január CES 2016 alkalmával jelentette be a Google, hogy a YouTube támogatja majd a nagy dinamikatartományú (HDR) videókat is, és most már gyönyörködhetünk is ezekben az új Chromecast Ultra eszköz jóvoltából, és hamarosan a 2016-os Samsung TV-ken is.


A YouTube mindig is élen járt a legkorszerűbb videoformátumok támogatásában, így elérhetőek már rajta 4K sőt 8K felbontású és magas képsebességű (HFR) videók, és ezekhez társul mostantól a nagy dinamikatartomány (HDR) is.

YouTube_HDR.jpg
A Google bejelentése így fogalmaz: „Mától támogatjuk a nagy dinamikatartományú (HDR) videókat a YouTube-on. HDR videók nagyobb kontraszttal rendelkeznek, pontosabb, részletesebb árnyalatokat és lenyűgöző fényességet tárnak fel nagyobb tisztasággal, mint bármikor. A széles színtér támogatása élénkebb színeket jelent. Egyszerűen fogalmazva, a HDR a leglátványosabb képminőséget nyitja meg, amit valaha streameltünk.”

A kiterjesztett dinamikatartomány mélyebb feketéinek, fényesebb fehéreinek és jobb árnyalati részleteinek megjelenítéséhez, valamint a több látható színt tartalmazó, szélesebb, akár Rec.2020 színtér reprodukálásához bizonyos hardver követelményeknek megfelelő HDR TV-re vagy projektorra van szükség. A Google bejelentése szerint a YouTube HDR streaming elérhető az új Chromecast Ultra eszközön keresztül és „hamarosan” a Samsung 2016-os SUHD és UHD TV-in.

Akik nem a fent említett készülékek valamelyikével rendelkeznek, azoknak várniuk kell míg az alkalmas nem lesz a HDR videók fogadására, mert egyelőre PC-n sem lesznek ezek elérhetőek.

Ha a januári helyzet óta nem változott semmi, akkor a YouTube HDR streaming a HDR10 formátumot és a HEVC ingyenes alternatívájának szánt VP9-Profile 2 tömörítést alkalmazza, mely utóbbi csak 2016-tól jelent meg termékekben.

A fent említett blogbejegyzésben a Google megemlíti a MysteryGuitarMan, a Jacob + Katie Schwarz, és a Abandon Visuals HDR tartalmait, és van egy HDR Launch Playlist is.

Bárki feltöltheti saját HDR videóit a YouTube-ra, amiről itt lehet többet megtudni.

Kapcsolódó linkek:

Chromecast Ultra: eszköz 4K, HDR és Dolby Vision támogatással
YouTube: új megjelenés TV-n, konzolon és médialejátszón
Élő TV szolgáltatást tervez jövőre a YouTube és a Hulu
Samsung: a 2016-os SUHD TV-k jellemzőiről
YouTube: 2016-ban már lesz HDR támogatás is
Jön a YouTube Red előfizetéses szolgáltatás
A Google a VP10-el csökkentené felére a 4K videók méretét
YouTube: már 8K felbontású is lehet a videofolyam
YouTube: 4K videók már magas képsebességgel is
YouTube: javuló képminőség a Flasht felváltó új megoldással
YouTube 4K videók VP9 tömörítést támogató 2015-ös TV-ken
YouTube: már másodpercenkénti 48 és 60 képkockás videóval

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .