OLED vagy inkább 4K TV?

Piaci fogadtatás?; 4K tartalom?

Úgy tűnik várat még magára az OLED TV-k tömeges forgalmazása, megjelentek viszont szinte minden jelentős TV gyártó kínáltában a 4K felbontású óriásképernyős LED LCD TV-k, és kérdés, hogy az utóbbiak vagy az előbbiek lesznek előbb sikeresek a piacon.
Piaci fogadtatás?

Kérdéses persze az is, hogy a vásárlók a jelenlegi gazdasági környezetben hajlandóak-e kifizetni az első nagyképernyős OLED TV-k 10.000 dollár (kb. 2,2 millió Ft) körüli árát, amikor kapható ugyanakkora a LED háttérvilágítás miatt nem sokkal vastagabb LCD TV tized annyiért. Nem tudni továbbá azt sem, hogy a vásárlók mennyire tekintik majd különbözőnek és értékarányosnak az OLED TV-t, amikor a LED LCD TV is vékony kialakítást és kiváló képminőséget kínál?

A 4K TV-k az utóbbi szempontból talán kedvezőbb vásárlói fogadtatásra számíthatnak miután a csúcskategóriás okostelefonok, táblagépek és számítógépek ilyen téren is megmutatkozó sikere bizonyítja, a vásárlók elismerik a nagyelbontású képmegjelenítés értékét és hajlandóak fizetni érte. Az egyre nagyobb TV-ken megjelenített és kellően közelről nézett kép esetében ráadásul gyakorlatilag már nem is elég a 1080p („Full HD”) felbontás.

Az első 4K TV-k is drágák persze. Az LG és a Sony 213 centis (84 inch), amúgy polarizált 3D képmegjelenítésre is alkalmas készülékei 20.000 illetve 25.000 dollárba (kb. 4,4 illetve 5,5 millió Ft) kerülnek, de a rajtuk képződő extra profit azt jelzi, hogy ezek az árak gyorsan csökkennek majd.

4K tartalom?

Bár már van elérhető 4K film, de tény, hogy ma még a 4K tartalom-előállításnak, terjesztésnek és műsorszórásnak van hová fejlődnie. Hollywood már készül a 4K mozifilmek terjesztésére akár Blu-ray lemezen, akár más módon, az illetékesek már dolgoznak a 4K és 8K UHDTV ITU szabványon és persze egyre jobbak a készülékekben működő 4K felskálázási technológiák is.

Kíváncsian várjuk, hogy mit hoz a jövő. Addig is írják meg, hogy Önök Kedves Olvasók, mit választanának, ha megtehetnék, egy OLED TV-t vagy egy 4K LED LCD TV-t?

Kapcsolódó linkek:

Második negyedéve csökken a világpiacra kerülő TV-k száma
LG: három modellváltozata lesz a 140 centis OLED TV-nek
Sony KD-84X9005: 213 centis QFHD (4K) TV az IFA 2012-n
Toshiba: 213 centis Quad Full HD (4K) 3D TV az IFA-2012-n
Samsung: a 140 centis 55ES9500 OLED TV az IFA 2012-n
Sharp: a világ legnagyobb LED LCD televíziója az IFA 2012-n
IFA 2012: bemutatkozik az LG 213 centis 4K TV-je is
OLED TV panelt gyártani 8-10-szer drágább az LCD-nél
Díjnyertes az AUO szemüveg nélküli 2D/3D TV képernyője
Kapható az első 4K film
UHDTV: 4K és 8K felbontás az ITU ajánlás-tervezetében

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .