Panasonic Z90A és Z85A: prémium OLED TV-k Fire TV platformmal

A Panasonic Z90A és Z85A OLED TV-k is a Fire TV okos platformot és az új HCX Pro AI MK II processzort alkalmazzák némileg kisebb képfényességű panelekkel.


A januárban bejelentett Panasonic Z95A és Z93A csúcs OLED TV-k mellett a márka további tévémodelleket jelentette be, köztük az új Z90A és Z85A prémium OLED TV-ket.

Panasonic-Z90A-Z85A-OLED-TV-Fire-TV-vel

A 106, 121, 139 és 164 centis (42″, 48″, 55″ és 65″) képernyőméretű Z90A valamint a 139 és 164 centis (55″ és 65″) Z85A OLED TV-ken is az Amazon Fire TV operációs rendszer Panasonic TV-kre alakított felhasználói felületű változata működik. Ez a „beépített Fire TV élmény” a család minden tagja számára egyszerűsíti a tartalom megtalálását, személyre szabott kezdőképernyőn egyesítve a streamingszolgáltatásokat, az alkalmazásokat, az élő tévécsatornákat és egyéni ajánlásokat kínálva.

A Panasonic TV-k, amikor nem a tartalom nézésére szolgálnak dinamikus képernyővé változnak a Fire TV Ambient Experience révén, ami „az otthon legnagyobb képernyőjét egy gyönyörű, folyamatosan működő okos kijelzővé alakítja, gyönyörű művészeti alkotásokat, személyes fotókat és Alexa widgetek segítségével egy pillantással áttekinthető információkat, például naptárat és emlékeztetőket váltogatva azon.”

Panasonic_Z90A_Fire-TV-vel

Panasonic okos TV-n most először működik az Alexa távol-téri hangvezérlés. A Z90A készüléken a hangutasításokkal indíthatóak alkalmazások, játszható le zene, kereshetőek tartalmak, vezérelhetőek az okosotthon eszközei és még sok egyéb – mindez a nappaliból, a távirányító használata anélkül. Az Alexa hangvezérléshez egy okosotthoni vezérlőtábla is tartozik az okoseszközök vezérléséhez és felügyeletéhez.

A Panasonic a saját My Home Screen operációs rendszerében elérhető néhány funkciót is áthoz a 2024-es TV-ibe, köztük a Penta (nálunk csak Quattro) Tuner műsorvételi opciókat, ami a DVB-T2, S2 és C mellett támogatja az internetes (IPTV) és az otthoni hálózaton (TV>IP) keresztüli vételt is, mely utóbbival a lakás TV-in antennacsatlakozás nélkül is élvezhetőek a más készülékeken vett műsorok. Megmarad a készülékek távirányítójának „MyApp” gombja is, aminek funkcióját a felhasználó szabhatja meg, hogy egyetlen gombnyomással érhesse el kedvenc alkalmazását, csatornáját vagy akár hangvezérlő parancsát is.

Panasonic-Z90A-Z85A-jellemzők

A Panasonic Z90A széria 139 és 164 centis (55″ és 65″) modelljeinek Master OLED PRO képernyője az LG Display OLED.EX paneljének egyedileg módosított meghajtású, valamivel magasabb képfényességű és színtérfogatú változata. A kisebb 106 és 121 centis (42” és 48”) Z90A és a Z85A modellekben csak módosítás nélküli OLED.EX képernyő működik. A Z90A modellek támogatja az akár 144Hz képfrissítést és az ehhez társuló legújabb játékfunkciókat is, a Z85A készülékek 120Hz képfrissítésűek.

A Panasonic új csúcs OLED TV-ihez hasonlóan a Z90A és Z85A készülékekben is új chipkészlet és megújított HCX Pro AI MK II processzor működik. A színeket továbbra is Stefan Sonnenfeld hangolja, aki alapítója a hollywoodi Company 3 színeléssel foglalkozó stúdiónak, mely Panasonic OLED TV-ket használ ügyfél-referenciamonitorként. A készülékekben a továbbfejlesztett Filmmaker Mode biztosítja, hogy a megjelenített kép a lehető leginkább megfeleljen az alkotók szándékának, érzékelve a környezeti megvilágítás színhőmérsékletét is, és például a meleg megvilágítású környezethez alkalmazkodva csökkentve a tévékép színhőmérsékletét, vagy világos helyiségben kiemelve a sötét árnyalatokat.

A nagy teljesítményű HCX Pro AI MK II processzor a jelenlegi legjobb színt, kontrasztot és tisztaságot biztosítja, új 4K Remaster Engine eljárása a mesterséges intelligenciát (MI) és matematikai modelleket kombinál a felskálázáshoz valamint a tömörített streaming videók sávosodásának csökkentéséhez. Az MI technológia a tartalomnak megfelelően automatikusan állítja a képet és a hangot. A készülékekben alkalmazott feltehetően MediaTek Pentonic 700 rendszerchip támogatja a nagy dinamikatartományú képet a környezeti fényviszonyokhoz igazító HDR10+ Adaptive és az árnyalati részleteket gazdagító  Dolby Vision IQ Precision Detail technológiát.

Az új rendszerchip teszi lehetővé a Panasonic elnevezésével „Game Mode Extreme” játékfunkciókat, mint a HDMI 2.1 bemeneteken (csak kettő van belőlük, a másik kettő HDMI 2.0 max. 4K/60Hz-es videókhoz) a 120/144Hz HFR, a változó képfrissítési gyakoriság (VRR) és a Dolby Vision játék támogatását ugyancsak akár 144Hz-ig – ez utóbbit csak a Z90A modelleken. Ezek biztosítják, hogy a játékot a fejlesztők szándéka szerint élvezhessük. Mindehhez rendkívül alacsony bemenetről mért késés társul részeként a játékok számára kidolgozott „True Game Mode” képbeállításnak, ami pontos színekkel, fehéregyensúllyal és szürkeskálával optimalizálja a játék képrészleteinek megjelenítését.

Panasonic-játékvezérlő

A TV-k speciális játékhang-módokat kínálnak a szerepjátékokhoz (RPG) és az egyszemélyes lövöldözős játékokhoz (FPS), a HDR képbeállításban pedig kikapcsolható az árnyalati képezés, hogy a HDR játékokat a TV helyett közvetlenül a forrásnál lehessen tökéletesen beállítani.

A „Game Control Board” azaz játékvezérlő tábláról számos játékbeállítás érhető el, és gyors megnyitásához elég azt beprogramozni a távirányító MyApp gombjához.

A Panasonic OLED TV-k mind AMD FreeSync Premium minősítésűek és G- all NVIDIA G-SYNC kompatibilisek, vagyis a NVIDIA GeForce RTX grafikus kártyával szerelt PC-hez csatlakoztatva automatikusan optimalizálják a bemeneti késést és a VRR beállításokat a könnyed és akadozás-mentes játék érdekében.

A Z90A OLED TV-k előre sugárzó hangszórókat tartalmazó Dynamic Theater Surround Pro 2.1-es hangsávval, a Z85A modellek Theater Surround Pro 2.0-ás hangrendszerrel rendelkeznek. A készülékek támogatják a filmek és játékok Dolby Atmos hangformátumát, amit a HDMI eARC csatlakozón keresztül kompatibilis hangrendszerre lehet továbbítani.

A Panasonic Z90A és Z85A készülékek várhatóan júliustól lesznek kaphatóak Európában az alábbi ajánlott árakon:

TV-42Z90A – 1.999 € (kb. 770.000 Ft)
TV-48Z90A – 2.099 € (kb. 810.000 Ft)
TV-55Z90A – 2.699 € (kb. 1.040.000 Ft)
TV-65Z90A – 3.499 € (kb. 1.350.000 Ft)
TV-55Z85A – 1.799 € (kb. 690.000 Ft)
TV-65Z85A – 2.299 € (kb. 890.000 Ft)

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .