Túl a 2,7 millió Észak-Amerikában eladott Blu-ray lejátszón

1. Oldal

A Blu-ray Disc Assn. (BDA) is sikerként értékeli az amerikai ünnepi vásárlási szezont nyitó „Blac Friday” (fekete péntek) hétvégéjét, kiemelve, hogy november 24-ig 2,7 lejátszót adtak el a formátum indulása óta.

Blu-ray_Sony_player.jpgA HD DVD tábor legutóbbi bejelentése nem maradt sokáig válasz nélkül, s immár az ellenfél is a Blu-ray lejátszásra alkalmas PlayStation 3 (PS3)játékkonzolok és az asztali Blu-ray lejátszók együttes számadatával büszkélkedik.

Hogy a 2,7 millió eladott Blu-ray lejátszóból mennyi a PS3, és mennyi az asztali készülék, azt nem tartalmazza a formátumot támogató BDA bejelentése. Az korábban tudható volt, hogy októberig USA-ban 2 millió PS3 kelt el, és novemberben feltehetően jelentősen nőtt ezek száma a viszonylag olcsó 399 dolláros (idehaza ez 109.990 Ft-ba kerül) változat piaci megjelenésével. Hogy pontosan mennyi konzolt és asztali Blu-ray lejátszót adtak el novemberben azt nem lehet tudni, mert a gyártók nem adtak ki ilyen információkat.

A 2,7 millió eladott Blu-ray lejátszó azonban jelentős eredmény a HD DVD oldallal szemben, mely széleskörű ünnepi eladási kedvezményekkel, s különösen a Wal-Mart és Best Buy 99 dolláros HD DVD lejátszó kiárusító akciójával tornázta fel 750.000-re az eladott lejátszók számát. Ha nem is ilyen rendkívüli kedvezménnyel, de az asztali Blu-ray lejátszókat is engedménnyel kínálták a kereskedők. Néhány üzletlánc a Samsung és a Sony belépőmodelljeit 399 dollárért (kb. 69.000 Ft) adták, vagyis 100 dollárral olcsóbban, mint a listaár.

A BDA ismételten világgá kürtölte a Blu-ray filmek lemezeladási előnyét is, mely a fekete péntekig lezárult hetekben 2:1 arányú volt a HD DVD filmek értékesítéséhez képest. A nevezetes ünnepi vásárlási időszakban, azaz a november 25-vel záruló héten viszont a Nielsen/VideoScan adatai szerint az összes HD műsoros lemezeladás 72%-a Blu-ray és 28%-a HD DVD volt. A tény, hogy az erősen leértékelt HD DVD lejátszók teremtette helyzetben a Blu-ray filmek továbbra is vezetik az eladási listákat – a Top 20 HD lemez között csak két HD DVD szerepe, igaz azok viszonylag előkelő helyen állnak – különösen bátorító a BDA számára. A támogatói szervezet közleményében meg is jegyzi: „A 99 dolláros HD DVD akció ellenére a Blu-ray filmek elrepültek a polcokról ebben a kritikus ünnepi vásárlási periódusban.

A Blu-ray tábor szerint a formátum indulása óta az Egyesült Államokban eladott összes Blu-ray lemez novemberben már elérte a 4 milliót, míg azonos időszakban csak 2,5 millió HD DVD lemez kelt el. Az eddig eladott lemezek mennyiségének 1,6-szeres eltérése azonban azt jelzi, hogy a lejátszók számát tekintve 3,6-szeres Blu-ray fölény önmagában nem sokat jelent.

Kapcsolódó linkek:

Túl a 750.000-dik Észak-Amerikában eladott HD DVD lejátszón
Túl az egy milliomodik Európában eladott Blu-ray Disc-en
Blu-ray Disc és HD DVD szóváltás az európai statisztikák körül
HD DVD: több mint 90 ezer lejátszó kelt el három nap alatt az USA-ban
99 dollárért kínált Toshiba HD-A2
Blu-ray és HD DVD vezetők eszmecseréje a DisplaySearch konferenciáján
PlayStation 3: új, kedvező árú modell és csökkentett árú indulócsomag
Miért lassabb a vártnál a Blu-ray Disc és HD DVD eladás?
A CEDIA-n is zajlik a Blu-ray Disc és HD DVD táborok közötti csata
Blu-ray Disc és HD DVD lemezeladások 2007 első félévében
A HD DVD eladások növekedése megelőzi a rivális formátumot
A Blu-ray tábor visszavág az európai HD DVD sikerpropagandára
3:1 a HD DVD és Blu-ray lejátszók eladásának aránya Európában?
Az idei DVD leadások stagnálása függ a nagyfelbontás felfutásától is
Rekord HD DVD lejátszó eladást eredményeztek a kedvező árak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .