Samsung: új védjegyek szerint maradnak QLED LCD TV-k

A Samsung QLED LCD TV-i nem sok sikert arattak él LED megvilágításukkal és most a cég levédette a „Direct Full Array Elite” védjegyet, ami azt jelzi, hogy jövőre újra lesz teljes mátrix helyi fényszabályzású háttérvilágítás néhány modellben.


LetsGoDigital szúrta ki, hogy 2017. október 31-én a Samsung két védjegykérelmet nyújtott be az EU Szellemi Tulajdon Hivatalához (EUIPO), illetve ugyanezt megtette az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalánál (USPTO) is.

Az első „Direct Full Array Elite” védjegy azért érdekes, mert az idei Samsung QLED TV-k egyikében sincs a Panasonic DX900 vagy a Sony ZD9 LCD TV-kben alkalmazotthoz hasonló teljes mátrix helyi fényszabályzású (angol elnevezésének rövidítése FALD) háttérvilágítás. Ehelyett él LED panelmegvilágítást használnak ezek a készülékek, ami a fényességszint korlátozott szabályozhatósága miatt nem tudja hűen reprodukálni a HDR képtartalmakat. Az FALD háttérvilágítással az LCD TV-k képernyője vastagabb lesz ugyan, de képminőségűk is sokkal jobb, főleg a mélyebb feketeszint és a nagyobb kontrasztarány miatt.

A bejelentés azt jelzi, hogy a Samsung jövőre vissza kíván térni a FALD háttérvilágításhoz – amit utoljára a KS9500 szériájában használt – és persze azt is, hogy ezzel a technológiával kiegészítve, de továbbra is LCD TV-kkel próbál versenyre kelni a konkurensek OLED TV-ivel szemben. Ez pedig sokba kerülhet a TV üzletágban még mindig piacvezető koreai óriásnak, mely már most sokat veszített prémium TV piaci részesedéséből.

A második, a „Q Contrast Elite” védjegy azt jelzi, hogy a Samsung jövőre is „QLED” márkanéven fogja eladni feltehetően csúcskategóriás LCD TV-it. A cég fejleszti a microLED és az OLED-hez hasonlóan saját fényt kibocsátó valódi QLED vagy QD-LED képernyő-technológiákat, melyek azonban jövőre még nem lesznek készen.

Samsung Electronics októberben még számos más védjegyet is bejegyeztetett Európában és az USA-ban, köztük a „Q HDR Elite”, a „Q Engine”, a „Quantum Engine”, a „Micro Slim Array”, a „Slim Direct Dimming”, a „Cinema LED”, a „Connect & Share”, a „One Access”, a „Quantum Direct Dimming”, a „Dynamic HDR” és a „Beyond Experience”.

A fentieket és azt, hogy mire használja majd az említett védjegyeket még nem erősítette meg a Samsung, de új TV-it a jövő januári CES 2018 alkalmával már minden bizonnyal bemutatja.

Kapcsolódó linkek:

Samsung: fejlesztési kényszerben a prémium TV piac visszaszerzéséért
Samsung: az óriás Q9 QLED TV az IFA 2017-en debütál Európában
Samsung: 10-15%-al csökken az idénre tervezett tévégyártás?
Samsung Q8F: új síkpaneles QLED TV-k az európai piacra
Samsung: már kapható a Q9 csúcsmodell QLED TV
Samsung: QLED TV-k CalMAN automatikus kalibrációval HDR-hez
Samsung: technikai információk a 2017-es QLED TV-kről (Frissítve)
Samsung: bemutatják a Q9 és Q8 QLED TV-ket
Samsung: technológiafejlesztés a 2019-re kész a QLED TV-ig

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .