LG: a 2020-as 4K OLED TV-kről

A 2020-as LG OLED TV-k BX, CX, GX, WX és RX szériái 121 és 195 cm (48 és 77 hüvelyk) közötti 4K felbontású képet kínálnak sok egyéb mellett Filmmaker Mode, Dolby Atmos, Dolby Vision IQ és HGiG Mode támogatással.


Az LG sajtóközleménye szerint a 2020-as OLED TV-k „valóra váltják az alkotók álmait, új életre keltve a mozit, a sportot és a játékot”. A márka 2020-ban kínál először kisebb, 121 centis (48 hüvelykes) OLED képernyőt a CX szériában. A legnagyobb 4K OLED TV-k képernyője továbbra is 195 centis (77 hüvelykes).

A 2020-as LG OLED TV-k BX, CX, GX, WX és RX szériái elnevezésében az „X”-et 10-nek mondják a római X-re utalva. A legmegfizethetőbb BX OLED TV-kben a továbbfejlesztett α (Alfa) 7 Gen 3, a CX, GX, WX és RX készülékekben a fejlettebb α (Alfa) 9 Gen 3 AI processzor végzi a videofeldolgozást. „Ez a fejlett processzor kihasználja az erősebb feldolgozási teljesítményt és a mesterséges intelligencia mély tanulási algoritmusait az LG híres képminősége javítására, és számos speciális funkció lehetővé tételére különféle típusú tartalmakhoz, köztük filmekhez, játékokhoz és sportokhoz, a felhasználói élményt új magasságokba emelve” – áll az LG közleményében.

A képernyőméretet tekintetve a CX OLED TV széria kínálja a legszélesebb választékot. A 4K UHD felbontású OLED48CX 121 cm átlójú képernyőjével ugyanúgy több mint 8 millió képpontot jelenít meg, mint a 195 centis OLED77CX.

A korábbi „E” széria helyébe újra bevezetésre kerül a „G” azaz „Gallery OLED” széria, ami „ultra-vékony alaktényezőjével egészen más szint – a 65 hüvelykes modell csupán 20 milliméter (0,79 hüvelyk) vékony”. A hozzá mellékelt speciális fali-konzollal a képernyő teljesen a falra simulva szerelhető fel.

Megújuló „Gallery” külsőt kap az LG tapéta OLED TV-je is. A 164 és 190 centis (65 és 77 hüvelykes) WX modellek továbbra is egyedülállóan vékonyak, hajlékonyak és így szinte a fal síkjába simulva helyezhetőek el. Áttervezték a hozzájuk járó hangprojektort is, ami a teljes elektronikát valamint a be- és kimeneti csatlakozókat is tartalmazza.

Az LG R9, a világ első feltekerhető OLED TV-je még nem is igazán kapható, de 2020-ban az ugyancsak 164 centis (65 hüvelykes) RX modell lép a helyébe.

A 2020-as LG OLED TV-k teljes kínálatát a SIGNATURE OLED 8K TV-k teszik teljessé.

Az új LG OLED TV-kben már ott van a Dolby Vision HDR formátum továbbfejlesztett változata a Dolby Vision IQ, amely „az alkotó szándékának megfelelő optimális képminőséget biztosít a környezeti megvilágítástól vagy a tartalom műfajától függetlenül”. Az új 4K OLED TV-k már az AV1 videoformátumot is támogatják, és elődeikhez hasonlóan egyebek mellett a Dolby Atmos hangzást és a hardverszintű kalibrálást is.

A tavaly bejelentett Filmmaker Mode képmód 2020-ban minden felső kategóriás LG TV-ben megtalálható lesz, amit a cég azzal magyaráz, hogy „A Hollywood vezető rendezői által támogatott Filmmaker Mode az általuk kívánt módon szolgáltatja a képeket. Bizonyos utólagos képfeldolgozó effektek (mint például a mozgáskisimítás, a zajcsökkentés és a képélesítés) letiltásával, ugyanakkor a helyes képarányok, színek és képsebességek teljes megőrzésével az LG OLED TV-k a Filmmaker Mode révén hűen másolják le a rendező eredeti vízióját.”

Az UHD Alliance tavalyi bejelentésében azt ígérte, hogy a Filmmaker Mode a távirányítón lévő külön gombbal vagy a filmekbe és tévéműsorokba ágyazott metaadat révén automatikusan lesz bekapcsolható. Még nem egyértelmű, de valószínű, hogy az új LG TV-k ez utóbbit támogatják.

Az LG az év végével piacra kerülő Microsoft Xbox Series X és Sony PlayStation 5 játékkonzolokra gondolva és ezekhez legjobb választásként kínálva telepakolta OLED TV-it játékhoz kapcsolódó funkciókkal.

Az cég először bizonyos 2019-es OLED TV-iben biztosított Nvidia G-Sync támogatást utólagos frissítéssel, és most kiemeli, hogy BX, CX, GX és ZX OLED TV szériái is biztosítják ezt a kompatibilitást. Sőt az is megerősítést nyert, hogy ezek az új OLED TV-k AMD FreeSync támogatást is nyújtanak a HDMI VRR (változó képfrissítési gyakoriság) mellett.

„Ismét elsőként az iparágban, az 2020-as LG OLED TV-kben megtalálható a HDR Gaming Interest Group HGiG Mode képmódja, így a játékosok élvezhetik a kiváló minőségű a játékkészítők és fejlesztők szándékának megfelelő képeket élvezhetnek, amikor HDR játékokat játszanak konzolokon keresztül az LG TV-jükön. A játék és display iparágak cégeiből álló HGiG egy testület, mely szabványokat dolgoz ki a fogyasztói HDR játékélmény javítása érdekében”- áll az LG közleményében.

Az idei LG TV-kben tehát már megtalálható HGiG Mode, melyet más cégek mellett a Sony PlayStation és a Microsoft Xbox részvételével a fent említett testület fejlesztett. Az üzemmódot azután javasolták, hogy a konzoljáték-fejlesztők nem tudtak közös nevezőre jutni a játékok HDR megvalósításában. Ilyenformán ez a HDR játék egyfajta szabványának tekinthető.

Az OLED TV-k ráadásul megkapják a „Eye Comfort Display” tanúsítványt a TÜV Rheinland intézettől, mivel elfogadhatóan kévés a szemet károsító kék fényt bocsátanak ki és mentesek a villózástól.

Az LG TV-k webOS okos TV platformja számos tartalomszolgáltatás, mint az HBO, a Netflix, a YouTube és mások mellett a közelmúltban Disney+ alkalmazását is megkapta.

Idén az Apple és az LG megjelenik az utóbbi készülékein az Apple TV app alkalmazással, amellyel nézhetővé válik az Apple TV+ benne az iTunes filmjei és az Apple TV csatornák. Az alkalmazás a 2020-as, 2019-es és 2018-as LG TV-kre lesz elérhető.

Az LG TV-k támogatják az Apple AirPlay 2 és a HomeKit funkciókat a Google Assistant és az Amazon Alexa beszédasszisztens mellett. A GX és a feletti szériák szabadkézi beszédhangvezérlést kínálnak.

A LG bevezeti a „Sports Alert” funkciót, ami segít a sportszerető nézőknek követni kedvenc csapataikat, időbeosztásukat, és értesítéseket küld a csapat friss eredményeiről. A TV-k külső Bluetooth hangszórókhoz csatlakozva az LG szerint „valódi stadioni környezetet” hozhatnak létre.

Az új LG OLED TV-knek a Panasonic, a Philips, a Sony és a rövidesen megjelenő kínai márkák OLED TV-ivel valamint a Samsung és mások csúcskategóriás LCD TV-ivel kell majd versenyezniük.

2020-as LG OLED TV-k főbb jellemzői:

ZX

RX WX GX CX BX

195cm/77”, 223cm/88″

164cm/65″ 164cm/65″, 195cm/77” 140cm/55”, 164cm/65″, 195cm/77” 121cm/48”, 140cm/55”, 164cm/65″, 195cm/77”

140cm/55”, 164cm/65″

Gallery Rollable Wallpaper Gallery Slim

Basic

8K OLED

4K OLED

α9 Gen 3 AI processzor

α7 Gen 3

Filmmaker Mode

HGiG Mode

Dolby Vision IQ

webOS

G-Sync és FreeSync

G-Sync és FreeSync

Szabadkézi beszédhangvezérlés

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..