CES 2016: mi várható a szórakoztatóelektronikai kiállításon

1. Oldal

Január 5-én kezdődik Las Vegasban az idei Consumer Electronic Show (CES), ahol kiderül, mik lesznek az új technológiai trendek és a gyártók előállhatnak 2016-os termékkínálatukkal. Lássuk, mire számíthatunk?
Ultra HD Blu-ray

Biztos, hogy a kiállításon a Panasonic és a Samsung mellett végre más gyártók is bemutatják Ultra HD Blu-Ray lejátszóikat, és már most tudható, hogy rövidesen megjelennek az első filmek az új lemezformátumban a Warner, a Sony Pictures és a 20th Century Fox kiadásában. Az Ultra HD Blu-ray azonban nemcsak a nagyobb képfelbontásról szól, de a nagy dinamikatartományú és szélesebb színtartományú képtartalomról is.

CES_2016.jpg
HDR készülékek és a rájuk vonatkozó követelmények

Tavaly már megjelentek az első úgymond nagy dinamikatartományú (HDR) illetve azzal kompatibilis TV-k és vetítők, de a szabványok tekintetében néhány kérdés még megválaszolására vár. Az UHD Alliance Premium UHD specifikáció és logó bejelentésére készül, ami várhatóan tisztázza majd, hogy milyen feketeszintet, csúcsfényességet és esetleg színtartományt is kell tudnia egy HDR képmegjelenítőnek. A kiállításon minden bizonnyal már szép számmal lesznek a fentieknek megfelelő TV-k is LED LCD és OLED technológiával.

OLED TV-k

A kiállításon mutatja majd be az LG új OLED TV-it. Néhány dolog már tudható ezek technikai részleteiről, ahogy az is, hogy olcsóbb modellek is lesznek a bővülő választékban, ahogy magasabb fényességet, teljesebb HDR-t és szélesebb színteret reprodukáló csúcskészülékek is. A márka OLED prototípus képernyői között állítólag lesz egy 140 centis (55 inch) feltekerhető OLED TV is.

Az OLED TV-ket eddig egyedüliként kínáló LG mellett kérdés, hogy más gyártók is piacra lépnek-e ilyen technológiájú készülékekkel. A Panasonic már bejelentette első 164 centis (65 inch) OLED TV-jét, amibe LG panelt építenek, és állítólag kisebb, valamint síkpaneles modelleket is kínál majd, de nem biztos, hogy ezeket bemutatja a CES 2016-on. Pletykák szerint a Sony sem akar lemaradni az OLED TV piacról, s talán követi a Panasonic példáját.

A panelgyártás gazdaságtalansága miatt a Samsung 2014-ben felfüggesztette az OLED TV-k előállítását és tavaly sem kínált ilyen TV-t, de biztosan készül a visszatérésre és talán mutat is valamit.

LED LCD TV-k

A legnagyobb darabszámban gyártott és értékesített LED LCD TV-k körében valószínűleg visszaszorulnak az ívben hajlított képernyőjű készülékek, mivel a vásárlók inkább a síkképernyős modelleket keresik. Az is biztos, hogy egyre több lesz a megfizethetőbb 4K Ultra HD felbontású készülék, mind szélesebb körben lesz támogatott a HDR és a szélesebb színterű képtartalmak megjelenítése.

Smart TV-k

Az Android TV operációs rendszert elsőként alkalmazó Sony, Sharp és Philips mellé mára sok más tévégyártó (Grundig, Hisense, TCL) csatlakozott, és valószínűleg a CES-en bemutatkoznak az első Android TV 6.0-ás (Marshmallow) verziójú TV-k egyre erősebb hardverrel.

Továbbra is marad a Samsung és az LG a saját okos TV platformjánál, a Tizen-nél illetve immár a webOS 3.0-nál, a Panasonic számára pedig a Mozilla fejleszti tovább a Firefox OS-t.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .