IFA 2015: mi várható a berlini kiállításon

1. Oldal

Szeptember 4-én nyitja kapuit az idei IFA kiállítás, ahol az összes jelentős szórakoztatóelektronikai gyártó bemutatja új termékeit, köztük az első Ultra HD Blu-ray lejátszókat, HDR képes TV-ket, Dolby Atmos és DTS:X hangot előállító eszközöket.


A hivatalosan szeptember 4-én nyíló az IFA 2015 előtt a legtöbb gyártó már megtartja sajtótájékoztatóját, amiről az érdeklődők élő online videoközvetítést láthatnak.

IFA_2015.jpg
Ultra HD Blu-ray

Mindenekelőtt várhatóan Berlinben lesznek láthatóak az első már forgalomba kerülő Ultra HD Blu-Ray lejátszók, amelyek a képi élmény új szintjét hivatottak eljuttatni a fogyasztókhoz. A Panasonic már bemutatott egy prototípust, de az új lemezformátum licencének megfelelő lejátszókkal csak most állhatnak elő az azt támogató Panasonic, Samsung, Sony és más gyártók. Kérdés, hogy mikor és mennyiért lesznek kaphatóak az első Ultra HD BD lejátszók és az áhított képminőségű filmeket tartalmazó lemezek.

A Netflix, az Amazon és más 4K online tartalomszolgáltatások mellé sokan remélik, hogy a PlayStation 4 és az Xbox One is kap 4K tartalmakat.

Ultra HD és HDR

Garantált, hogy szinte minden TV gyártónak lesz Ultra HD készüléke, és sok szó esik majd a nagy dinamikatartományról (HDR), ami valószínűleg az IFA 2015 másik fő témája lesz. A TV gyártók egy része kínál már HDR képes TV-t, de a Panasonic és a Philips idei csúcskészülékei csak a kiállítás után lesznek kaphatóak.

Talán a Netflix HDR tartalmairól is többet megtudunk.

OLED TV

A TV technológiák legígéretesebbje az OLED, és az idei kiállításon már nemcsak a bővülő kínálattal jelentkező LG mutatja be a világ első HDR képes 4K OLED TV-it, de tényként kezelhető, hogy a Panasonic is kínál 4K Ultra HD OLED TV-t. Híresztelések szerint a Sony is piacra lép OLED TV-vel, de ez nem olyan biztos. Az LG azt ígéri, hogy pillantást vethetünk a „jövő a TV-jére”, ami szintén csak OLED lehet.

Okos TV-k

Sok lesz a Smart TV idén is. A Samsung a Tizen, az LG a webOS 2.0, a Panasonic a Firefox OS platformot használja, az élő TV csatornák elérését is ígérő Android TV operációs rendszer pedig a Sony, a Philips és olyan másodvonalbeli márkák készülékeiben működik, mint a Grundig. Kérdés, hogy mi lesz az ugyancsak a Google platformját választó, de Európából kivonuló Sharp-al?

Dolby Atmos és DTS: X

A két új objektumalapú audioformátum, a Dolby Atmos és a DTS:X adja majd a legfontosabb témát a hanggal foglalkozók számára. Várhatóan szaporodnak az ilyen hangsávokkal megjelenő műsortartalmak és egyre több AV vevőerősítő és más komponens támogatja majd azok megszólaltatását.

Házi-mozi vetítők

Miután az észak-amerikai piacon már bejelentette megújuló házi szórakoztató vetítőit, biztosra vehető, hogy az Epson új vetítőket mutat be az európai piac számára is. Valószínűleg ott lesznek az IFA 2015 kiállításon az Acer új házi-mozi vetítői, köztük a H8550BD. A BenQ is új modelleket ígér, köztük a W2000-et.

A JVC Berlinben mutatja be megújuló DLA-X5000 házi-mozi vetítőjét, ami több fényáramot ígér, és feltehetően a termékcsalád többi tagja (DLA-X7000, DLA-X9000) is jön majd, de nem tudni natív 4K felbontású modellről. A Sony is új vetítőket ígér, melyek közül a VPL-VW320ES, VPL-VW520ES a korábbi 4K modellek frissített változata, a VPL-HW65ES pedig új Full HD projektor lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .