Milyen TV-t vegyek?

Nem könnyű eligazodni napjaink televíziós technológiai és a készülékfunkciók sokasága között. Az alábbi folyamatosan frissülő cikk a felhasználás szempontjából és gyakorlati tapasztalatok alapján igyekszik a felmerülő kérdésekre választ adni.


A ma kapható LCD TV-k többsége és az egyre megfizethetőbb OLED TV-k mindegyike már 4K Ultra HD felbontású, és a drágább készülékek a nagyobb képdinamika és színtér gazdagabb vizuális élményét kínálják. A földi, műholdas vagy kábeles műsorszolgáltatások csatornáinak vétele mellett a mai többnyire okos TV-k az egyre népszerűbb online streaming (idegen elnevezéssel OTT) tartalomszolgáltatások, mint például az Apple TV+, az HBO GO és a Netflix elérésére is alkalmasak.

Kinek, milyen TV való?

A tudatos tévévásárló tisztában van igényeivel és azzal is, milyen körülmények között mire akarja használni a készüléket.

Mindennapos használatra akár nagy képméretű LCD TV</b>
Mindennapos használatra akár nagy képméretű LCD TV


Aki otthon egy világos helyiségben – például a napfényes nappaliban – tévézik ráadásul sokat használja készülékét és nem zavarja, hogy a nézett kép esetleg nem minden szögből nyújt ugyanolyan képminőséget, az vegyen LCD TV-t. Ezek fényes és élénk képet nyújtanak, képernyőjük pedig általában kevéssé tükrözi vissza a ráeső fényt. Igazán nagy, akár 2 métert is meghaladó képátlójú LCD TV-ket is lehet kapni, amelyek elég energiatakarékosak. Erről az EU energiafogyasztási címke tájékoztat.

Az LCD TV-k paneljének háttérvilágítását fénykibocsátó diódák, azaz LED-ek adják (innen a LED TV elnevezés) és ha ezen LED-ek fényereje egyedileg vagy több zónába rendezve helyileg szabályozott (local diming), akkor a TV kielégítően mély fekete képrészletek reprodukálására is képes.

Az LCD TV-k felsőbb kategóriáiban alkalmazott kvantumpötty technológia még nagyobb képfényesség és színtér reprodukálását teszi lehetővé. Az LCD TV-k feketéinek mélysége és a színek telítettsége általában romlik, ha a képernyőt egy viszonylag szűk nézőszögtartománynál nagyobb szögből nézzük, de akadnak csúcskategóriás LCD TV-k amelyek ezt a problémát is kiküszöbölik.

Aki tökéletes mélységű feketét, a filmek sötét jeleneteinek legfinomabb árnyalati részleteit és színeit kifogástalan pontossággal illetve tisztasággal szeretné látni, ráadásul minden szögből ugyanolyan minőségben, az vegyen OLED TV-t. A mai OLED TV-k képe már elég fényes, így nem csak sötét szobában élvezhető. 

A sztereoszkóp (3D) kép megjelenítésére is alkalmas TV-k mára eltűntek a piacról, mivel nincsenek 3D tévéműsorok, bár 3D filmek és játékok még vannak.

Ma már szinte csak 4K Ultra HD felbontású TV-ket kapni, amelyek egyre jobban megfelelnek az UHDTV szabványának. Ennek része a való világ szélesebb világosságtartományú képét teljesebben reprodukáló nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmak megjelenítése is, amire már szintén sok felső-kategóriás készülék alkalmas. A gyártók vagy maguk deklarálják, hogy úgynevezett 4K HDR kész TV-ik alkalmasak az előbbiekben említettekre, vagy megfelelnek az ULTRA HD PREMIUM specifikációnak.

A 4K HDR kész TV-k mind alkalmasak az Ultra HD Blu-Ray lemezeken és bizonyos streaming szolgáltatások által kínált tartalmak HDR10 videoformátuma, valamint a többnyire a televíziós műsorszolgáltatók által előállított Hybrid Log Gamma (HLG) videojel kezelésére. Sok 4K HDR TV még a Dolby Vision illetve HDR10+ formátumot is támogatja.

Ma már kaphatóak 8K felbontású TV-k is és van már rájuk vonatkozó 8K Ultra HD specifikáció és megjelölés is. 8K tartalmak hiányában azonban ezek a készülékek egyelőre csak a natív 8K-nál alacsonyabb felbontású tartalmak kifinomult – jellemzően a gépi tanulású mesterséges intelligencián (AI) alapuló – felskálázásával tudják a képernyő felbontását kihasználni. Kérdéses az is, hogy mi látható a 8K felbontásból a TV-k szokásos nézési távolságából még a legnagyobb 215 cm (85 hüvelykes) képátlójú készüléken is.


Mekkora legyen a kép?

A TV-k Full HD (lásd HD-ready 1080p), azaz 1.920 x 1.080 pixel vagy Ultra HD (ez a logó jelöli), azaz 3.840 x 2.160 pixel felbontású képernyőjén megjelenő adott felbontású műsorok csak elegendően nagy képméreten mutatják meg részleteiket.

Látásunk felbontóképessége illetve szubjektív valóságosság-érzékelésünk határozzák meg a képméret és képfelbontás viszonyát. Alapvetően a nézési távolságtól függően kell megválasztani azt a képernyőméretű és felbontású TV-t, ami az általunk élvezni kívánt képfelbontást biztosítja.


A fenti ábrából kiolvasható, hogy a képméret és a nézési távolság függvényében miként válnak láthatóvá az egyre nagyobb felbontású képek, illetve az is, hogy adott felbontású kép élvezetéhez mekkora távolságból milyen méretű képet kell nézni. Egyszerű ökölszabály, hogy a Full HD (1080p) felbontású műsort megjelenítő TV képátlója hüvelykben mérve – ami általában szerepel a készülék típusszámában – ne legyen kisebb, mint a centiméterben mért nézési távolság ötöde. Ha tehát a nézési távolság 200 cm, a képátló ne legyen kisebb 40 hüvelyknél,  ha 250 cm, nem legyen kisebb 50 hüvelyknél, ha 300 cm, ne legyen kisebb 60 hüvelyknél.


Gondolni kell a csatlakoztatásra

A legkülönbözőbb műsorforrások (médialejátszó, játékkonzol, műholdvevő, számítógép, okostelefon, táblagép) képét és hangját élvezhetjük a TV-n, de akár a vele vett műsorok hangja is megszólaltatható egy sokcsatornás házi-mozi hangrendszeren. Mindehhez megfelelő csatlakoztatásra van szükség.

Vásárlás előtt vegyük számba mi mindent szeretnénk csatlakoztatni a TV-hez, győződjünk meg róla, hogy a kiválasztott modell rendelkezik-e a szükséges számú, fajtájú és kívánt kompatibilitású csatlakozóval illetve csatlakoztatási móddal.

Hasznos, ha a készülék minél több HDMI bemenettel rendelkezik, mivel számos forráskészülék ezt a digitális kép- és hangátviteli interfészt alkalmazza.

A HDMI1.4 specifikációnak megfelelő TV csatlakozó Audio Return Channel (ARC) funkciója teszi lehetővé, hogy ugyanazon kábelen keresztül fogadhasson a TV digitális kép- és hangjelet, illetve a „visszirányú audiocsatornán” át a TV külső hangrendszer felé továbbíthassa a rajta nézett műsor digitális hangját. Ezt az akár sokcsatornás digitális hangformátumot ARC kompatibilis HDMI kimenetén fogadja egy hangprojektor vagy egy hangrendszer AV vevőerősítője. A TV-k külön digitális audiokimenete is ugyanerre szolgál.

A HDMI 2.1 szabvány nagyobb sávszélességű visszirányú HDMI eARC (Enhanced Audio Return Channel) csatornája már a tömörítetlen Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, és az ezekbe csomagolt Dolby Atmos, DTS:X valamint a sokcsatornás PCM tömörítetlen audioformátumok továbbítását is lehetővé teszi. Amennyiben a TV és a külső hangrendszer is rendelkezik eARC funkciójú HDMI csatlakozóval, az előbbi a legmagasabb minőségű audioformátumokat is képes továbbítani az utóbbinak, akár egy a TV-hez csatlakoztatott Blu-ray lejátszótól is. Vagyis a forráskészülékek jeleit nem kell többé az AV vevőerősítőn átvezetni, és a TV-ben működő megfelelő támogatással rendelkező alkalmazásokkal elért streaming szolgáltatások tartalmainak legkorszerűbb hangsávjai is továbbíthatóak a külső hangrendszerhez.

HDMI_ARC.jpg
Az okostelefonok és táblagépek vezetékes csatlakoztatására MHL kompatibilitásra van szükség, a 4K Ultra HD TV-ken pedig már HDMI 2.0 verziójú csatlakozóknak kell lennie HDCP 2.2 kompatibilitással, sőt a nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmak fogadásához HDMI 2.0a illetve HDMI 2.0b verzióra van szükség. Kaphatóak már a HDMI 2.1 specifikációnak teljesen megfelelő csatlakozókkal rendelkező 8K TV-k, de a specifikáció funkciói részben külön is megvalósíthatóak.

Sok TV alkalmas médiafájlok lejátszására is. A képeket, hangokat és videókat USB csatlakozón át memóriaeszközről vagy akár egy digitális fényképezőgépről, esetleg SD memóriakártyáról érik el a készülékek.

Sok készüléken az USB porthoz merevlemezes tárolót csatlakoztatva arra rögzíthető a vett digitális műsor, még akkor is, ha a TV-t nem nézzük. Közkedvelt rögzítési funkció a „Time Shift”, ami lehetővé teszi, hogy az éppen nézett műsort megállítsuk, majd ott folytassuk, ahol abbahagytuk. A felvételek az elektronikus műsorkalauzból (EPG) programozhatóak és vannak olyan készülékek is, amelyeken párhuzamosan egy műsort nézünk, egy másikat pedig rögzíthetünk.

Az okos TV-k vezetékes (Ethernet) illetve vezeték-nélküli (WiFi) hálózati kapcsolatán át az otthoni hálózathoz csatlakozva PC-ről, médiaszerverről DLNA kompatibilitással médiafájlokat is elérhetnek és lejátszhatnak. Az olyan technológiák segítségével, mint az Intel WiDi, Miracast és az NFC közvetlenül tükrözhető a TV-n egy okostelefon vagy táblagép képe.

Akadnak TV-k, amelyek Bluetooth vezeték-nélküli kapcsolaton át audiojelet továbbíthatnak kompatibilis külső hangsugárzókhoz vagy mélynyomóhoz, A „WiSA Ready” megjelölésű 2019-es LG OLED és NanoCell TV-k köré pedig egy vezeték-nélküli 5.1 csatornás hangrendszer építhető egy „WiSA USB” adó és „WiSA Certified” hangsugárzók és mélynyomó alkalmazásával.


TV műsorok vétele

Ma már az új TV-ken digitális TV adásokat nézhetünk, amelyek mentesek a korábbi analóg műsorsugárzásra jellemző képhibáktól. Ugyancsak a digitális televíziózásnak köszönhetjük a nagy felbontású (HDTV) és a ma még sajnos nem túl elterjedt UHDTV és HDR adások vételének lehetőségét.

Az országban mindenhol vehető megfelelő beltéri antennával vagy néhány jellel kevésbé ellátott helyen tetőantennával a közszolgálati csatornákon HDTV műsorokat is kínáló ingyenes MinDig TV elnevezésű DVB-T, azaz a földfelszíni digitális műsorsugárzás.

A DVB-T mellett a készülékek mindegyike képes a digitális kábeles (DVB-C) és némelyikük a digitális műholdas (DVB-S/DVB-S2) műsorok vételére is, de az előfizetéses szolgáltatók kódolják a csatornákat.

Bizonyos szolgáltatók a kódolt csatornák vételéhez dekóderkártyát biztosítanak. A dekóderkártyát – ilyen például Conax kártya – külön adapter modulba (Conditional Access Module) illesztve a TV úgynevezett CI+ kártyanyílásába kell bedugni.


Az okos TV-kről

A TV gyártók hálózatra/internetre csatlakozó úgynevezett „okos TV” (Smart TV) modelljei az okostelefonokhoz, táblagépekhez hasonlóan alkalmazásokon keresztül férnek hozzá a legkülönbözőbb internetes szolgáltatásokhoz, játékokhoz és tartalmakhoz. Az ilyen készülékeken internetes böngészőt is használhatunk weboldalak olvasására, kommunikálhatunk közösségi oldalainkon (Facebook, Tweeter), videó- és képmegosztók tartalmai és internetes hírek és információk érhetőek el.

Okostévé kezdőképernyője</b>
Okostévé kezdőképernyője


A TV gyártók közül többen az Android TV operációs rendszert, annak is az  Android 8.0 (Oreo) vagy 9 (Pie) verzióját alkalmazzák. A Samsung, az LG és a Panasonic viszont a maguk által fejlesztett TizenwebOS illetve My Home Screen okos TV platformokat alkalmazzák. Más okos platformokkal is találkozhatunk persze TV-ken, de az említettek a legfejlettebbek.

Talán a legfontosabb, hogy az okos TV-k hozzáférést biztosíthatnak filmeket és más tartalmakat kínáló „streaming” szolgáltatásokhoz is. Vagyis már nem kell azt néznünk, amit a TV csatornák éppen kínálnak, hanem magunk választhatunk kedvünkre való műsort. Az okos TV-k még abban is segítenek, hogy megtaláljuk az általunk kedvelt tartalmakat. Ehhez figyelik nézési szokásainkat és akár a beszédhangot felismerve is megadhatjuk a kívánt film címét, főszereplőjét vagy más jellemzőjét.

Az okos TV-k alkalmasak az okostelefonunkon, táblagépünkön és számítógépünkön lévő tartalmak vezeték-nélküli kapcsolaton keresztüli megosztására, és vezérelhetőek is az erre szolgáló iOS vagy Android alkalmazásokkal.

A Google Android TV platform Chromecast funkciója lehetővé teszi, hogy a TV átvegyen és megjelenítsen egy olyan videó bitfolyamot, amit az okostelefon és táblagép kompatibilis alkalmazásából vagy egy PC böngészőjéből  indítunk el. Az AirPlay2 támogatású TV-kre videó,  zene és más médiafájl küldhető át iPhoneiPad készülékekről vagy Mac számítógépről. Mindezek a lehetőségek vezeték-nélküli kapcsolaton keresztül valósíthatóak meg.

Az újabb okos TV-k már támogatják a beszédfelismerésen alapuló hangsegéd funkciót, mint amilyen például a Google Assistant és az Amazon Alexa. A hangsegéd használható tartalmak keresésére a streaming szolgáltatások kínálatában, a videolejátszás vezérlésére (lejátszás indítása, megállítása műsor átugrása) és megfelelő feltételek esetén a csatlakoztatott otthoni eszközök vezérlésére. Sajnos a hangsegéd funkciók magyarul még nem értenek, így vagy nem használhatóak hazánkban, vagy angol illetve más világnyelven adhatunk csak ki nekik parancsokat.


Hasznos weboldalak

Kiváló weboldalak kínálnak jól rendszerezett információkat a TV-k műszaki paramétereiről és funkcióiról. Ezek akár a különböző gyártók készülékeinek összehasonlítását is lehetővé teszik.

Az egyik legátfogóbb ilyen weboldal a DisplaySpecifications.

A FlatpanelsHD évjáratonként összegezve mutatja be a fontosabb márkák készülékeit:
Az LG 2019-es TV kínálatáról
A Panasonic 2019-es TV kínálatáról
A Philips 2019-es TV kínálatáról
A Samsung 2019-es TV kínálatáról
A Sony 2019-es TV kínálatáról
Az LG 2018-as TV kínálatáról
A Samsung 2018-as TV kínálatáról
A Sony 2018-as TV kínálatáról


A szubjektív tényezők

A TV kiválasztása előtt fontos, hogy a kiszemelt készüléket működés közben megtekintsük, méghozzá lehetőleg olyan fényviszonyok között és távolságból, mint ahogy otthonunkban is nézni fogjuk. A hipermarketek és nagy elektronikai áruházak vásárlói terei a túlságosan magas környezeti megvilágítás miatt nem alkalmasak a készülékek valódi képminőségének megítélésére. Ha lehet, a kipróbáláshoz vigyünk magunkkal általunk jól ismert jeleneteket tartalmazó műsoranyagot, s ennek megtekintése alapján győződjünk meg róla, hogy a készülék megfelel-e elvárásainknak. Kérjük meg az eladót, hogy a TV és a lejátszó között olyan csatlakoztatást hozzon létre, amit odahaza használni fogunk. Próbáljunk ki különböző képbeállításokat, mert az üzletben valószínűleg a készülék olyan üzemmódban működik, ami vonzza ugyan a vásárlók tekintetét, de otthoni nézésre teljesen alkalmatlan.

A tökéletes TV nem létezik, de az, amelyik megfelelhet igényeinknek talán igen. A rendkívül éles piaci verseny miatt ma már a TV-k ára általában nagyon jól tükrözi azok tudását és korszerűségét. Azt is tudomásul kell venni, hogy a gyártók minden évben megjelennek újabb, jobb és talán még olcsóbb modellekkel, de aki örökké ezekre vár az sok szép élménytől foszthatja meg magát.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

52 hozzászólás “Milyen TV-t vegyek?” bejegyzéshez

 1. Sziasztok.
  TV vásárlás előtt állok,egy 55colos LG-t vagy Samsungot szeretnék venni… Mindenhol csak UHD(4K)-s típust lehet kapni. Azt hallottam ezek képe (normál kábeltévézésnél) rosszabb a full hd-nál. Ha ez igaz,akkor miért nem árulnak már FHD tévéket,illetve mikor várható hogy a sugárzott műsorok felnőnek a 4K szintjére?

  1. Szia!

   Lehet még LG és Samsung 55″-os Full HD TV-ket kapni, ha ezek nem is a legújabb modellek. A Full HD és kisebb felbontású tartalmakat fel kell skálázniuk a 4K UHD TV-knek és ezt persze meg lehet igényesebben vagy kevésbé igényesen is valósítani. Nyilván az olcsóbb 4K UHD TV-kbe nem építenek olyan erős képfeldolgozó processzort, mint a drágábbakba. Mindenképpen tanácsos vásárlás előtt megnézni a kinézett készüléket.

   Hogy idehaza mikor lesznek – ha lesznek egyáltalán – sugárzott 4K műsorok, azt nem könnyű megjósolni. Az úgynevezett OTT vagy ismertebben streaming tartalomszolgáltatásokon (pl. Netflix) viszont már 4K sőt 4K/HDR filmek is elérhetőek.

 2. T Guru!
  Segits pliz! 65′ tv-t keresek/esetleg 55’/ 350e ft tartomanyban,samsung vagy esetleg sonyt vennek.
  3.5m-4.5 meter kozotti tavolsagbol nezzuk a csatornakat ill a letoltott filmeket kb 60-40%ban.
  8502 curved samu jo aron van,de vegig olvasva a cikkeket,forumokat es az rtings oldalat sem talaltam meg a legjobb megoldast. MIT AJANLANA GURU?
  Valaszat koszonom

  1. T. Barna!

   Nyilvánosan nem ajánlhatok konkrét terméket, mert az etikátlan egy független szakportáltól. Sőt, általánosságban is kifejezetten ellenzem, ha valaki vásárlással kapcsolatos döntését csupán mások véleményére hagyatkozva hozza meg. Nem vagyok “influencer”, és nem tanácsolom, hogy ilyenekre hallgass, mert többnyire fizetség ellenében teszik, vagyis az objektivitás mellőzésével.

   Amúgy most belenéztem a legnagyobb hazai ár-összehasonlító weboldalakba és nincs olyan sok 350.000 Ft körüli áron kapható 65″-es TV, amiből ne lehetne választani.

 3. Szia.Érdeklõdnék hogy a Sony ag9 oled 77 coll méretben kb.Mennyibe fog fájni.Sejteni már valamit?Jó lenne,ha 2millkából kijönne.Nagyon bizakodó vagyok hogy annyit esnek az oled árak.

  1. Szia!

   A Sony még nem tette közzé az AG9 készülékek árát, sejtésekbe meg nem bocsátkoznék. Tartok tőle, hogy 2 millió Ft-ból nem fog kijönni.

 4. Szia,

  139 cm képátlójú Sony KD55XF8505BAEP Smart LED TV-t szeretnék venni 240.000,- Ft-ért. Jó döntés vagy van esetleg jobb készülék ebben az árkategóriában szerinted?

 5. T Guru.Mik azok a paraméterek a satellit tuneres Tv-nél, amely alkalmas a jelenlegi ASTRA 19.2.UHD-S programok vételére? Azt tudom, hogy 3840×2160 a képfelbontás HEVC 265.KÓKOLÓ kell. De ez az adat még kevés, szerintem. Üdvözlettel:

 6. Köszönöm a vissza jelzést,de nem jutottam előrébb. Pontosan mik azok a szabványok? A televízió specifikációban nem írják bele, Tehát vásárláskor, hogy győződhetek meg , a boltokban nem lehet kipróbálni a tv-t ilyen vonatkozásban.Üdvözlettel:

  1. Nem tudom pontosan mit vár tőlem, de nem látom értelmét egy fórumbejegyzésbe bemásolni a műholdas digitális műsorsugárzás – angolul “Digital Video Broadcasting by Satellite” (DVB-S2), EN 302 307 európai szabványának anyagát.
   Amennyiben a TV specifikációja tartalmazza, hogy annak TV vevőrendszere digitális műholdas adások vételére alkalmas a DVB-S/S2 szabványnak megfelelően, és a TV támogatja a HEVC dekódolást (3840×2160/60p 10 bit), akkor megnyugodhat mert a készülék veszi az Astra (19,2° Kelet) műholdról az UHD csatornákat egy megfelelően beállított parabolaantennával és műholdvevő fejjel. A kódolt csatornák vételéhez persze megfelelő kártya is szükséges.

 7. T.Guru
  Ha a 3D az elsődleges szempont, melyiket ajánlaná 65 inch méretben:
  Lg (oled/passzív)
  Samsung (suhd/aktív) ?
  Mindkettő 4k, hajlított.
  Köszönöm
  Zoltán

 8. Szia Guru.Azt szeretném kérdezni,hogy 77 collos oled tv vásárlását tervezem,és ebben szeretném segítséged, hogy a mozgásmegjelenítés 65 és 77 coll között van e külömbség.erről sajnos sehol nem találok információt.Tehát a méretkülömbségből adódóan lehet e akadozóbb a kép?Mondjuk egy LG C9 65coll,és 77 coll között.Előre is köszönöm.

 9. Szia Guru! Arra lennék kíváncsi, ha Németországban vásárolok Samsung televíziót, akkor a garanciája Magyarországon ugyan úgy él?
  Köszönöm.

  1. Szia!

   A konkrét kérdésre nem tudok pontos választ adni. Azzal kapcsolatban javaslom a Samsung termékgarancia-információk weboldalán található elérhetőségeken érdeklődj.

   Általánosságban olyan termékek vásárlása esetén, ami “európai” vagy “világ” garanciával (ez az úgynevezett gyártói garancia) rendelkezik, a külföldi eladótól függetlenül a gyártó szervizhálózata vállalhatja a kijavítást/cserét a gyártói garanciában rögzített feltételekkel (ezek eltérhetnek az idehaza vásárolt termékre vonatkozó jótállási feltételektől). Fontos, hogy az esetleges gyártói garancia a kellékszavatossági jogok mellett egyidejűleg, párhuzamosan áll fenn.

 10. Szia!
  Köszönöm a válaszodat, még egy kérdésem lenne, hogy kinéztem egy készüléket Németországban de Magyarországi forgalomban nem találom ezzel a típusszámmal. Esetleg megtudnád mondani mi ennek a Magyar megfelelője? SAMSUNG GQ55Q6FNGT QLED TV (Flat, 55 Zoll, QLED 4K, SMART TV, Tizen)
  Válaszodat előre is köszönöm.

 11. Szia Guru.Abban szeretném segitséged kérni,hogy Oled tv nél mennyire kell félnem a beégéstöl.Sajnos nagyon sok negatív kritikát olvasok,de jó lenne ha valaki eloszlatná a félelmem.A 8 éves plazma tv-t sem égettem be,pedig arról is mindig azt írták hogy beég.Az Oled tv -t napi 2-3 órát nézném esti müsorral,csatorna logo,plusz napi 1-2 film,mkv,UHD lejátszó,fekete csikokkal.Néha fél óra ps4.Válaszod elöre is kõszönöm.

  1. Szia!

   A kérdésedre röviden válaszolva: semennyire nem kell félned!

   Az OLED TV-k esetében előfordulhat, hogy egy hosszú ideig a képen megjelenő világos képrészlet helyén a képpontok egy rövid ideig nem tudnak ugyanannyi fényt kibocsátani, mint a szomszédos képpontok és ez egy például szürke képen ún. átmeneti képmegőrzést (image retention) okoz, de szó sincs tartós beégésről. Ez utóbbi ellen ugyanis különleges funkcióval védekeznek az OLED TV-k.

 12. Szia!

  Samsung QLED tv vásárlásán gondolkozom és ez egyedüli dolog ami visszatart tőle az az hogy azt irják hogy nincs bennük dts támogatás. Ez mit jelent pontosan ? Csak akkor nem működnek a dts hangfájlos filmek ha magán a tv-n játszom le (pl pendriveról) vagy akkor sem ha laptopról vagy konzolról hdmi csatlakozo segítségével szeretnék filmet nézni ?

  Előre is köszönőm válaszodat!

  1. Szia!

   A Samsung QLED TV-k műszaki adatainál csak a Dolby Digital Plus hangformátumot említik, de azt nem tudni, hogy ez pontosan mit jelent. Az biztos, hogy a földi sugárzású, műholdas és kábeles (DVB-T/-S2/-C) TV adások és más a streaming szolgáltatásokon (pl. Netflix és társai) vagy a beépített médialejátszón USB-ről lejátszott filmek Dolby Digital hangsávú hangját dekódolják és megszólaltatják a készülékek.

   Mindez azonban nem zárja ki, hogy a más hangsávú filmek akár DTS hangformátumainak bitfolyamát (bitstream) nem adják ki a TV-k a HDMI eARC kimenetükön külső hangrendszeren való megszólaltatáshoz. Ha biztosat akar menni kérdezzen erre rá a Samsung vevőszolgálatánál vagy forgalmazónál.

   A laptopról vagy konzolról lejátszott film DTS hangsávját csak úgy tudja megszólaltatni a TV hangrendszerén, ha azt a laptop átkonvertálja 2 csatornás LPCM jellé.

  1. Kedves Leslie!

   Rövid véleményem az, hogy nem elégséges képméretük és egyén műszaki hiányosságaik miatt egyelőre szükségtelenek.

   A 8K UHD felbontású kép érzékelhetővé váló előnyeihez olyan méretű, a látótérből vízszintesen legalább 60 – 90 fokot kitöltő képernyőre van szükség, aminek képátlója 2,5 méter körüli szokásos nézési távolságot feltételezve minimum 3,3 méter (130 hüvelyk). Egy ekkora ormótlan képernyő a legtöbb lakótérben nem csak nagyobb dedikált házimozi helyiségben helyezhető el. Egyelőre nincsenek 8K UHD tartalmak se (bár azok előbb-utóbb lesznek), a 8K tartalmak gazdaságos terjesztéséhez szükséges tömörítés/kódolás kidolgozása még várat magára, így a mostani 8K TV-kből még hiányzik a jövőben használatos hardver is.

   1. Nagyon köszönöm a gyors, szakmailag pontos választ. Esetemben 3-4 méter közötti lenne a nézési távolság, és azért fontolgatom a QE65Q900RATXXH megvásárlását, mert az alatta lévő, szintén 65 colos 4K-s modell vételi ára nem sokban marad el a 8K modelltől (Glamour napok). Tisztában vagyok azzal, hogy nincsen sok ilyen felbontást támogató tartalom. Az áruházban azt mondták, hogy a Quantum processzor segítségével a normál sugárzású HD felbontást is élvezhetőbbé, részletgazdagabbá teszi ez a készülék. Nyilvánvalóan egy áruházi promo megjelenítés a készülékre optimalizálva vevőcsalogató tud lenni, ott a normál TV adás megtekintésére nem volt lehetőség. Önnek erről mi a meglátása?

    1. Meglátásom szerint a 3 – 4 méteres nézési távolsághoz inkább egy 75 colos TV-t lenne érdemes venni – ha elhelyezhető -, amin már érzékelhető a Full HD felbontás előnye, sőt 3 méterről már valamelyest a 4K felbontásé is.

   2. Tisztelt guru! Két tv között vacilálok,ami pillanatnyilag a piacon “elfogadhatóbb” áron megtalálható!
    A nézési távolság 4-4,5 méter lenne,ezért talán már jobban előjön ezen felbontások előnye! Szóval a kérdésem az lenne,hogy melyik ajánlatosabb!?
    Samsung UE82RU8002UXXH 4k UHD Smart LED
    SAMSUNG QE82Q60RATXXH 4K UHD Smart QLED
    Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!

    B.Á.

    1. Tisztelt Bogárdi Árpád!
     A 4 méteres nézési távolsághoz 2,5 méternél (100″) nagyobb méretű képet kéne nézni, hogy a Full HD-hoz képest láthatóvá kezdjen válni a 4K UHD felbontás előnye. Ehhez 3 méternél közelebbről kéne nézni a 82″-os képet.
     Konkrét termék megvásárlásával kapcsolatos döntést nem kívánok befolyásolni. Az említett két készülék között amúgy sincs nagy különbség, talán a Q60R fekete szintje mélyebb és szélesebb színteret produkál. Azt tanácsolom, hogy egy szaküzletben nézze meg a két készüléket, és ott döntse el, hogy Önnek melyik tetszik.

 13. Kedves Guru!
  Abban szeretném kérni a tanácsodat, hogy kinéztem egy bizonyos tv-t melynek típusa Samsung QE65Q8FNATXXH. Most akciósan 379000 Ft ba kerülne. Szerinted megér ennyi pénzt ez a készülék? Sajnos nagyon kevés írást találtam róla ezért kérném a segítségedet mert szakmailag sokkal jobb rálátásod van a dolgokra. Válaszodat előre is köszönöm. Szép napot!

  1. Kedves Tomi!

   Én azt nem tudom, hogy neked mi ér meg 379.000 Ft-ot, és semmiképpen nem kívánom én eldönteni hogy ki milyen készüléket és milyen áron vegyen meg.

   A Samsung QE65Q8F egy 2017 őszén piacra került készülék, aminek az elektronikát és a csatlakozókat tartalmazó külön „One Connect” doboza egy 1,8 mm vastag száloptikai kábellel csatlakozik a TV képernyőjéhez, amit un. „No-gap” (résmentes) fali tartótóval lehet szinte a fallal egy síkba felszerelni. Ha ez utóbbi a cél, akkor jó vétel. Ha a készüléket a szokásos módon a saját állványán használnád, akkor ez az előny elvész, és akkor a hasonló áron kapható 2019-es Samsung QE65Q60R jobb vétel lehet.

 14. Kedves Guru!
  Nagyon szépen köszönöm a rám fordított időt és segítségedet. Mindenképpen utánanézek a javasolt terméknek.Minden jót kívánok és sok sikert!

 15. Tisztelt Guru!

  Tv vásárlás előtt állok. Philips,Samsung,Lg,Sony modelleket néztem ez idáig,de nem zárkózom el más gyártóktól sem. A tévét 4,5 méterről néznénk. Felbontása legyen 4K. Több kérdésem is lenne. Milyen képátmérő lenne az ideális ekkora távolságra ? Tudna esetleg megbízható modellt ajánlani? A vásárlásra szánt összeg 200.000 FT
  Válaszát előre is köszönöm!

  Tamás Milán

  1. Tisztelt Tamás Milán!

   A 4,5 méteres nézési távolsághoz 2,8 méternél (110″) nagyobb méretű képet kéne nézni, hogy a Full HD-hoz képest láthatóvá kezdjen válni a 4K UHD felbontás előnye. Konkrét termék megvásárlását nem javasolhatom, de 200.000 Ft körüli áron már kaphatóak 164 cm (65″) képátlójú TV-k.

 16. Tisztelt Guru!
  Egy 32″-os HDReady Sony TVt szeretnék lecserélni egy korszerűbbre, nagyobbra.
  Nézési táv kb. 3,5m. A fizikai rendelkezésre álló hely 120cm szélesség, tehát a 49-50″-os TVk jöhetnek szóba. 90%-ban digitális kábelTV-t nézünk normál és HD adást vegyesen (UPC, most settopbox, ha meglesz, CI kártya). Valóban csalódás lesz egy 4k TV az alacsony szolgáltatói felbontás miatt? Az összes TV-m Sony volt eddig, hibátlan működéssel, ma is van még ilyen jó a Sony, meg szabad venni?
  Ha nem, milyen gyártói irányban induljak el?
  Előre is köszönöm!
  Üdvözlettel, Kovács Ádám

  1. Tisztelt Kovács Ádám!

   3,5 méter nézési távolsághoz nincs értelme 4K felbontású 49-50″-os TV-t venni, ezért válasszon inkább Full HD készüléket, esetleg olyat, ami viszont kezeli a HDR (nagy dinamikatartományú) videókat. A Sony továbbra is jó TV-ket kínál, és ha nincs szüksége Android TV okostévé (Smart TV) platformra, akkor talál olyan készüléket (lásd WF660 széria), ami Full HD, HDR és egyebek mellett még YouTube videókat is nézhet rajta.

 17. Tisztelt Guru!
  Köszönöm szépen gyors, szakszerű válaszát, sokat segített!
  Üdvözlettel, Kovács Ádám

 18. Tisztelt Guru, tv vasarlas elott alok. kb 110-120 cm atmeroju johet szamitasba, a legtobbszor hbgo, tv musor nezesere hasznaljuk, kb. 3 m-rol nezzuk. Jatekonzolt is hasznalunk. Az elsodleges szempont az energiatakarekossag, fontos, hogy youtubezni is lehessen rajta. Elony lenne, ha a taviranyito mozgasaval lehetne a menurendszerben mozogni. Szeretnem velemenyedet kerni, hogy a fentiekkelt figyelembe veve tudsz konkret tv-t ajanlani. Koszonom szepen. Udv Csaba.

  1. Tisztelt Csaba!

   Az LG és a Samsung kínál mozgásérzékelő távirányítót bizonyos tévéihez. Konkrét termék megvásárlásával kapcsolatos döntést nem kívánok befolyásolni.

 19. Elnézést az esetleg rossz kérdésért, de mi a különbség a Panasonic TX-58GX830E és a Panasonic TX-58GX810E között, mert sajnos semmit sem találtam erről. Ezek között szeretnék dönteni, de nem tudom, hogy a 830-as mivel jobb mint a 810-es, csak azt tudom, hogy kb. 30 000.- a különbség.
  Előre is köszönöm a válaszát!
  Imre

  1. Kedves Imre!

   Annyi a különbség a két modell között, hogy a TX-58GX830E kerete szürke, TX-58GX810E-nek pedig fekete.

 20. Tisztelt szakértő.
  Szeretnénk venni tv t. Jelenleg az lg49sm8200pla néztem ki.
  Érdekelne h a nanocell technologia nem fog rosszabb képminőséget eredményezni mint a hagyományos technológia.? 55 s méretnél irták, hogy a feketével problémák voltak.
  A tv t 3-5 méter közötti távolságról néznénk

  1. Tisztelt Zotya!

   Ha már megírta, hogy milyen távolságból néznék a TV-t, akkor a 3 méteres nézési távolsághoz a 49 hüvelyk (123 cm) képátló kevés, az 5 m-ről nem is beszélve.

   Az LG TV-k „Nanocell” elnevezéssel két technológiái megoldást alkalmaznak. Egyrészt egy a panelekbe épített nanocellás szűrővel szélesebb színskálát reprodukálnak („NanoColor”), másrészt az IPS LCD panelek nézőszögét szélesítik („NanoAccuracy”). Ezek mind csak javítják a nézett kép minőségét és nincs közük a kép feketéjéhez.

 21. Kedves GURU!
  5 éves 102 cm-es Samsung LED tv-n most már 3 helyen lilás foltok jelentek meg, szürke vagy fehér háttérkép esetén. Utánanéztem, és LED háttérvilágítás hibára gyanakszom. Szerinted megéri-e javíttatni, illetve javítás után is előjöhet-e újra a hiba valahol a képernyőn? Köszönöm a választ! András

  1. Kedves András!
   Sajnos a kérdésekre nem tudok pontos választ adni, mert nem foglalkozom készülékek javításával, ezért a leírt hiba pontos okát sem ismerem és fogalmam sincs mibe kerülhet a javítása. Ezt csak a Samsung vagy más független TV javító szakszerviz tudná megmondani.

 22. Kedves Guru

  Nekem csak röviden annyi lenne a kérdésem,hogy 4k Tv-vel már lehet 3D filmet nézni amit esetleg letöltök és átteszem pl pendrive -ra ?

  1. Kedves Gabesz!

   Nem lehet! A 4K a TV-vel megjeleníthető kép felbontását jelzi. 2017. óta nem gyártanak 3D TV-ket az ismert márkák.

 23. Kedves Guru

  Igen értem,és köszönöm a gyors választ.
  De akkor még annyit,hogy az ilyen típusú filmeket még is hogyan tudnám megtekinteni tv-n?

  üdv:Gabesz

  1. Kedves Gabesz!

   Az utolsó 3D képmegjelenítésre aktív szemüveggel alkalmas TV-k a Panasonic 2017-es EX750B és EX780 szériái voltak. 2016-ban még több gyártó kínálatában voltak 3D TV-k. Ha nem tud ilyet beszerezni, akkor projektorral lehet 3D képet előállítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..